- Zeytin Dünyaya Nizip’ten yayılmıştır
- Artık şampuan yerine sabun kullanıyoruz
-Fıstığın ve zeytinin borsası Nizip’tir

Açtığı Çare marketle dar gelirli ailelere dokunan Doğan, bir taraftan da ilçenin en önemli tarım ürünleri zeytinyağı, sumak, nane ve sabunla ilgili de kolları sıvadı. Doğan, “ Fıstığın, zeytinin borsası Nizip’tir. Zeytin dünyaya Nizip’ten yayılmıştır. Gittiğim her yere numune hediyelerle gidiyorum” dedi.

Sunar Un’dan iddialı çıkış Sunar Un’dan iddialı çıkış

EN ÇOK YAĞI NİZİP ZEYTİNİ VERİYOR

Gazetemizi ziyaret eden Doğan Ökkeş Özekşi’ye yaptığı hizmetlerle ilgili bilgi verdi. İlçenin adıyla özdeşleşen Nizip zeytiniyle ilgili dikkat çeken bilgiler paylaşan Doğan şunları söyledi: “Nizip’te zeytin ağacının gövdesine hiçbir haşere giremiyor ve  daha az suyla hayatını idam ettiriyor. Hatta su olursa en çok yağı da Nizip zeytini veriyor. Su olursa zeytin ağaçları beşte iki yağ veriyor, yani korkunç bir yağ oranına sahip. Zeytin ağaçları su olmazsa da hayatını o şekilde idam ettirebilecek çok güçlü bir yapıya sahip, uzun süre yaşıyor. Dünya suyla mücadele verirken benim topraklarıma Cenabı Allah öyle bir meyve vermiş. 

ZEYTİN DÜNYAYA NİZİP’TEN YAYILDI

Zeytinin geçmişine bakacak olursanız tarihte Yukarı Mezopotamya diye geçer, dünyaya zeytin Nizip’ten yayılmıştır. Kuran-ı Kerimde üç tane meyveden bahsediyor bir zeytin, iki incir, üç hurma. Yani Cenabı Allah’ta bunun hikmetini Kuranı kerimde yazarak göstermiş. Nizip zeytinyağı yağlık olarak çok kıymetli. Erken hasatta Nizip yağlığı en yüksek değere sahip. Sarı kanat diye tabir ettiğimiz zeytin ağacına giden böcek Nizip zeytin ağacının gövdesine giremiyor. Geçmişte teşvik vermişler, çiftçilere demişler ki ‘Nizip zeytinini ekmeyin, Ayvalık ekin, bizde size bu anlamda teşvik vereceğiz.’ Ve çiftçiye, Nizip’e en büyük kötülüğü yapmışlar. Günümüz şartlarında Ayvalık ekenler diyor ki ‘Ya benim 20 sene sonra ağacım kurudu, 30 sene sonra ağacım kurudu.” 

GERÇEK YAĞ BOĞAZINIZI YAKAR

Nizip Organizede iki tane zeytinyağı fabrikasının yanı sıra küçük işetmelerde olduğunu belirten Doğan, “Bizim bunu endüstriyel, yeni teknolojilere dönüştürmemiz lazım. Yani katma değerli ürün haline getirmemiz lazım. Biz belediye olarak şu an bunu yapıyoruz. Bu dönem iki tane arazi aldım, yani mahsulünü aldım, erken hasat yaptırdım şu anda yağını çıkartırdım, şişelettirdim, 50 litre, yarım kiloluk şişelerle gittiğimiz yerlere götürüyorum. Soğuk sıkım, içtiğinizde boğazınızı yakar, hissedersiniz. Kokusu çok farklıdır. Zeytinin Borsası Nizip’te. Şanlıurfa’da da zeytin var, Gaziantep’te de zeytin var. Ama insanlar Gaziantep’te topladıkları zeytini toplu şekilde getirir Nizip’e verirler ve Nizip’ten dağıtılır. Biz artık bundan sonra ziyaretlerimizde bizim burada ne var zeytinyağı var, nane var, sumağımız var, sabunumuz var bunları hediyelik olarak götürüp tanıtacağız” diye konuştu.

NİZİP’E GELDİK GELELİ ŞAMPUAN KULLANMADIK

Doğal olarak üretilen Nizip zeytinyağlı sabununun öneminden bahseden Doğan, “Dünyada insanların mücadelesi sağlıklı beslenmek, sağlıklı elbiseler giymek daha da doğrusu sağlık üzerine. Yani ne kadar çok paran olursa, ekonomik olarak ne kadar iyi bir yerde olursan ol sağlıklı bir besin arıyorsun. Şampuanların içinde yüzde yüzde 80-85 oranında su var, yüzde 10 oranında kimyasal karışım, yüzde 1-2 oranında diğer katkı maddeleri var. Ama bizim zeytinyağlı sabun tamamen doğal. Nizip’e geldim geleli ne ben ne çocuklar saçımıza şampuan kullanmadık. Normalde benim çocuklarım şampuan, krem ve vücut losyonu kullanır. Şimdi sadece zeytin yağlı yeşil sabun kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

NİZİP FISTIK HALİNDE SİRKÜLASYON ÇOK FAZLA

Nizip’in zeytin ve zeytinyağında olduğu gibi Antepfıstığında da önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Doğan şöyle konuştu:” Şanlıurfa’nın fıstık hali var, Gaziantep’in fıstık hali var ama bizim potansiyelimize bakın gidin şu anda bizim tüccarlarımızın depolarında dünya kadar fıstık var. Ve ihracat yapılacağı zaman veyahutta Türkiye’nin herhangi bir yerinde tüccar fıstık ihtiyacı duyduğu zaman kesinlikle gelir Nizip tüccarını bulur. Bizim fıstık halinin sirkülasyon hacmi çok çok büyük. Bunu bizatihi bankalardan teyit edebilirsiniz.  Fıstık bizim önemli bir değerimizdir, yeşil altındır. Dünyada Gaziantep fıstığının aromasını tutan, aromasına benzeyen, hiçbir yerin fıstığı yok. Cenabı Allah bizim topraklara böyle bir hikmet, bereket vermiş. Fıstığımıza sahip çıkıyoruz, bundan sonra daha çok sahip çıkacağız.”

ÇİFTÇİNİN MALINI KİMSEYE YEDİRMEYECEĞİM

Fıstık sezonundan önce bir video çektiğini ve çiftçileri fıstığı ucuza satmamaları konunda uyardığını söyleyen Doğan, bunda da başarılı olduğunu dile getirdi. Doğan, “Mahsülünüzü hızlı bir şekilde toparlayıp, tüccara vermeyin, mahsulünüz para edecek dedim. Tüccara da gittim, o zaman 110 liradan boz fıstık alıyorlardı. Fıstık hali başkanlarına bunun fiyatını yükseltin, çok düşük dedim. Bundan da herkes para kazanacak ama çiftçi mağdur olmasın, kazansınki sizler tekrardan yeni gelen sezonda ürün alın dedim. O zaman fıstık fiyatını bulmazsa kooperatif kuracağım demiştim. Yani çiftçinin malını kimseye yedirmeyeceğim, hakkını kimseye yedirmeyeceğim dedim. Neticede orada yardımcı olduk fiyat 110 liradan 130 liraya çıktı. Şu an günümüz şartlarında boz fıstığın fiyatı 600 lira, ben fıstık 400 lira” dedi. 

ÇARE MARKETTE EMEKLİYE İNDİRİM

Açtıkları Çare Marketle halka kaliteli ürünü uygun fiyata verdiklerini söyleyen Doğan, “Emeklilere de yüzde 5 indirim uyguluyoruz. Çare Market’te ayrıca hem emekliler hem de dışarıdan gelen vatandaşlar orada alışveriş mi yaptı birde yüzde 5 hediyesi var. Hayırseverler bağışa devam ettiği sürece hediye devam edecek” dedi. Arazi yolları ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu arada arazi yollarının dışında da sathi kaplama yaptıklarını anlatan Doğan, “Burası Büyükşehir Belediyesinin demiyorum, yapmamız gerekeni yapıyoruz. Bunu muhtarlarımız da söyleyecektir” dedi.