Meclis toplantısına uzun süredir gündemde olmayan benzin istasyonları, Erdem kolejinin yeriyle ilgili tartışmalar damga vurdu. CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, "Benzin istasyonuna ihtiyaç var mı?İmar rantları belediyeye tatlı geliyor. Bizim önerimiz alternatif enerji kaynaklarına yönelin. Bizde bunlara evet oyu verelim" dedi. Osman Toprak, benzin istasyonlarının ihtiyaç olan yerlere yapıldığını söylerken, Cuma Güzel, "İhtiyaç olan bölgeye yapmaya devam edeceğiz"dedi.

SUCU:BENZİN İSTASYONUNA İHTİYAÇ VAR MI?

68 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, gündemin 21. maddesi olan, Bülbülzade mahallesinde akaryakıt ve LPG satış ve servis istasyonu alanı 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli nazım imar planı değişikliği görüşülürken söz alarak ret oyu kullanacaklarını söyledi. Sucu, "Elektrikli araçlara yönelen bir zamanda maalesef belediyelerimize bu tür plan değişiklikleri geliyor. İhtiyaç var mı bu konuda Sayın Yetkinşekerci ne diyecek? Gazikent'te bayağı bir fazla benzin istasyonu var. Belediyelerimiz hala ısrarla yapmaya devam ediyor. Biz bunların yanlış olduğunu söylüyoruz. Ama imar rantları belediyeye tatlı geliyor. O yüzden ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz çünkü kentte zaten ekonomik bir sıkıntı var. Üst üste petrol istasyonu getirmek bizim anlayışımıza ters geliyor. Bizim önerimiz sizlere şu olmalı alternatif enerji kaynaklarına yönelin. Belki o zaman CHP olarak bizde sizin yapmış olduğunuz alternatif enerji kaynakları planlarına evet oyu veririz" diye konuştu.

TOPRAK:BURADA BİR İHTİYAÇ

Osman Toprak ise Gaziantep'in Türkiye'nin en hızlı büyüyen şehirlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Toprak, "Gaziantep İstanbul'dan sonra ikinci sırada geliyor. Yılda 40 bin araç trafiğe giriyor. Dolayısıyla nüfus arttığında, araç sayısı arttığında belediyeler şehrin ihtiyacını, her türlü donanımını düşünmesi gerekiyorsa akaryakıt istasyonları da bunlardan bir tanesi. Burada mevcut ihtiyacı karşılamak adına Şahinbey belediyemiz mülkünde olan bir taşınmaz akaryakıt istasyonuna çevriliyor. Kaldıki mevzu bahsi maddede geçen akaryakıt istasyonu da Şahinbey bölgemizde yeni gelişen mahallelerden bir tanesi. Oradaki ihtiyacı karşılamak adına getirilmiş olan bir madde" dedi.

GÜZEL:İHTİYAÇ OLAN YERDE YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı Cuma Güzel, o bölgenin nüfusu, trafik yoğunluğu düşünüldüğünde benzin istasyonunun bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Güzel, "Biz ihtiyaç olan bölgilerde plan tadilatı yapmaya devam edeceğiz çünkü orada yaşam alanları oluştuğu zaman mutlaka ihtiyaç doğuyor. Bu sosyal tesis oluyor, cami oluyor, petrol istasyonu oluyor, ama gerekli yerde yapıyoruz. Uzun zamandır böyle birşey yoktu. Bölgenin ihtiyacı var onun için yaptık. Ama ihtiyaç olan bölgeyede yapmaya devam edeceğiz" dedi. Sucu tekrar söz alarak, "Belediye meclisinde istasyonu olan 3-5 arkadaşımız var, soralım kendilerine ihtiyaç varsa bizde sizinle birlikte evet oyu kullanalım" dedi.

Yetkinşekerci, "Bende evet oyu kullanacağım"dedi.

SUCU:MAHKEME KARARLARI VAR

Gündemin 44.maddesi olan, Güneykent Mahallesi sınırları içinde konut+ticaret alanı uygulama imar plan değişikliğine yapılan itirazlar görüşülürken söz alan Mehmet Sucu, şunları söyledi:"Burası Erdem kolejinin yeri. 5 binliği geçerkende aynı tavrı sürdürmüştük. Gündemde mahkeme kararları var. Mahkeme kararlarına uyuyoruz ama arkasından 4-5 ay sonra yeni planlar yapıyoruz. Mahkeme bize buranın planının yanlış olduğunu ve aykırı şekilde plan yapın gelin demiyor. Biz ne yapıyoruz aradan 3 ay geçmeden tekrar plan yapıyoruz mahkeme kararını hiçe saymış oluyoruz. Bu yanlış" dedi.

YARGIYI KANDIRAMAYACAKSINIZ

Gündemin 51.maddesi olan Binevler Mahallesi sınırları içerisinde TİCK, Eğitim Tesisi ve park alanı uygulama imar plan değişikliğine de değinen Sucu şöyle konuştu:"Bu maddeyi daha önce mecliste defalarca dile getirdik. Burada muhalefet yaptık, mahkeme bozdu. Tekrar getirdik, plansız bıraktık ama baktığınızda tekrar plan yapıyoruz. Buradaki durum şu. 51.maddede okul alanını yeşil alan, ticaret ve konuta çevirdiniz. Bizim amacımız bu şehrin eğitimine karşı olmak değil. Bizim amacımız sizin ısrarla yeşil ve sosyal donatıyla oynamış olduğunuz planları bu şehre kazandırmak. Bakın siz buradan 5 binliği geçirdiniz, binliği Şahinbey belediyesinden geldiği gibi buradan geçiriyoruz ama yine mahkeme bu planı bozacak. Çünkü aynı planı gene yaptınız. Mahkemeye giden vatandaşlar yine mahkemeye gidecek. Mahkeme devam ediyor. Israrla planı bir köşesinden değiştererek tekrar meclise getiriyorsunuz. Bizleri kandırabilirsiniz ama yargıyı kandıramayacaksınız. Çünkü bu konu şuanda yargıda. Bakın vicdanınıza soruyorum, eğer siz yeşil alanı okul alanı, ticari alanına çevirmeyi doğru buluyorsanız CHP grubu olarak bizde sizinle birlikte evet oyu kullanalım. Ama biz bunu yanlış buluyoruz. Mahkeme kararlarıyla oynamayın diyor saygılar sunuyorum."

TOPRAK:KANDIRMA KELİMESİNİ YADIRGADIM

Osman Toprak ise, 'Biz kimseyi kandırmıyoruz, almış olduğumuz tüm kararlar meclis üyelerimizin oylarıyla alınıyor'diyerek şunları dile getirdi: "Kandırma kelimesini açıkcası yadırgadım. Alınmış olan kararlarda, şuanda yapılmış olan planda dahil olmak kaydıyla mahkemenin bozma gerekçeleri dikkate alınarak yeniden yapılmış olan planlardır. Tabiki herkesin hakkıdır dava açmak. 51. maddede biliyorsunuz orada bulunan eğitim alanının mülkiyetinin temize çıkarılması için yapılmış olan bir plandır. Planda eksiklik olduğu yönünde açılmış olan dava kabulüyle yeniden planlama çalışması yapıldı. Almış olduğumuz tüm kararlar aleni ve açık. Biz almış olduğumuz kararlarında arkasındayız."

SUCU:MAHKEMENİN ALDIĞI KARARA UYMUYORSUNUZ

Sucu bu sözler üzerine, "Siz o kadar safiyane şekilde anlatıyorsunuzki yani benim bile burada inanasım geliyor. 51.madde yıllardan beri görüşülüyor. Mahkeme bunu bozdu. Şimdi mahkeme tekrar bunu bozdu. Bir meclis 5 yıl bir planla oynamamalı. Yap boz tahtasına dönmemeli. Şimdi bizim yaptığımız planlar yarın tekrar buraya gelecek. Ben biliyorum mahkemenin almış olduğu karara uymuyorsunuz. Ne yapıyorsunuz, fonksiyonların yerini değiştererek yeni bir plan yapıyorsunuz. Biz bunun yanlış olduğunu söylüyoruz. Biz diyoruzki nazım imar planlarıyla oynamayın diyoruz ama maalesef ısrarla siz oynamaya devam ediyorsunuz saygılar sunuyorum, diyeceğimiz bu" diye konuştu.

TOPRAK:KAMU MENFAATİ VAR

Toprak ise, "Biz planlarla oynamıyoruz şehrin gelişimi açısından önemli olan ve gerekli olan plan değişikliklerini yapıyoruz. Kamu menfaatini düşünmek zorundayız" dedi.

TÜRK:KAMUNUN NE YARARI VAR?

CHP'li meclis üyesi Hasan Türk de, "Erdem Kolejinin yeriyle ilgili kamunun ne yararı var? Erdem Kolejinin olduğu binayı yıkıpta yerine ticaret artı konut yapılması ne kadar doğru?" diye sordu. Toprak, "Meclisin özgür iradesiyle vermiş olduğu oylarla maddeler geçiyor" dedi. Türk, "Buradaki meclis üyesi arkadaşlarımız Erdem Koleji yıkılsın yerine konut yapılsın diyorlar mı?

TOPRAK:ERDEM KOLEJİ ÖNCEKİ İMAR DURUMUNA DÖNDÜ

Toprak, "Meclis üyelerinin özgür iradeleriyle vermiş oldukları oylarla bu madde geçirildi. Daha öncesinde var olan imar durumu neyse, yani okula dönmeden önceki imar durumu neyse ona döndü. Dolayısıyla oranın genel planlaması, oranın olması gereken konut ve ticaret donatıları, yeşil alanları, sağlık alanları ayrıldıktan sonra bırakılmış alandır. Lokal değişimde herhangi bir şekilde diğer donatılarda bir eksilme yok" diye konuştu. Bağımsız meclis üyesi Ömer Şahin de, meclis üyeliğinin öneminden bahsetti. Şahin, "Bir muhtarın cebinde iki tane tabanca var. Meclis üyeleri bu toplumun içinden seçilen insanlar. Zamanında merhum Demirel'e, meclis üyeliği yapmayan devleti tanıyamaz, devlet mevzuatını bilemez. Başarılı bir milletvekili, bakan olabilmesi için mutlaka yerel yönetimlerde hizmet etmesi lazım dedim. Meclis üyeliği çok önemli bir görev" dedi. Meral KINACILAR