İki ilçenin de seçim başarısı gözönüne alındığında, genel merkezin karar verirken, bunu gözönüne alacağı, ancak farklı kriterlere de baktığı gelen bilgiler arasında. Koordinatör Vekil Muzaffer Aslan, süreç içinde iki defa Gaziantep'e geldi. Yavuzeli ilçe başkanının istifası için geldi densede, parti tabanı, koordinatör vekilin Gaziantep'e ikinci gelişini yukarıya farklı bilgilerin gitmesine bağlıyor. Metropol ilçelerle ilgili karar beklenirken, parti tabanında bazı isimler birtakım rahatsızlıklarını da dile getiriyor.

2019 DÖNÜM NOKTASI

Ak Partinin kurucuları arasında yer alan, isminin açıklanmasını istemeyen bir partili, bu kongre sürecinin diğer kongre süreçlerinden farklı olduğunu anlatıyor. Partililer, genel merkezin ince eleyip sık dokuduğunu anlatırken, bunda 2019 seçimlerinin önemli etkisi olduğunu belirterek, "2019, Türkiye'nin yeni dönem siyasetinde önemli bir dönüm noktası. Bunun altyapısının temelini Ak Parti kendisi oluşturmuştur. Ak parti bu dönemde 2019'a iyi hazırlanmak için teşkilatları iyi oluşturmak zorundadır. Bu teşkilatları oluştururken de partiye zarar vermeyecek, partinin ilkelerine prensiplerine, partinin ideolojisine sahip, parti tabanıyla bütünleşmiş insanlara görev verilmesi yeterli. Tayyip Erdoğan'ın şahsının dışında hiç bir teşkilat mensubunun görev alırken teşkilata katacağı çok önemli oy potansiyeli, katkısı yok, hiç bir siyasetçinin de yok. Ak partiye, Tayyip Erdoğan'a olan güvenden dolayı verilmesi muhtemel olan oylara sahip çıkabilirsek en başarılı teşkilat çalışmamızı yapmış oluruz" diye konuşuyorlar.

AK PARTİ EN KRİTİK DÖNEMDEN GEÇİYOR

Şu anda bir görevi olmamasına rağmen partisi için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayan başka bir partili ise partideki son durumu şöyle değerlendiriyor: "Ak Parti kurulduğu günden beri en hassas, en kritik dönemden geçiyor. Şu anda görevde olan etkin ve yetkili siyasiler dikkatli olmalı. Bu kişiler yakınlarını, tanıdıklarını, dostlarını veya ortaklarını memnun etmek yerine, parti tabanını memnun edebilecek, onların beklentilerine cevap verebilecek oluşum oluşmasına katkı sağlarlarsa doğru olanı yapmış olurlar. Aksi durumda zararı parti çeker. Buna dikkat edilmesi gerekir. Kongre süreci normal kendi sürecinde devam ediyor."

GENEL MERKEZE FARKLI BİLGİLER GİDİYOR

Koordinatör Vekilin Gaziantep'e iki defa gelmesini değerlendiren bir partili de şöyle konuştu:"Yukarıya farklı bilgiler gidiyor. Birisinin götürdüğü bilginin tersini öbürü götürüyor. Bilgi aktarma kanalları genel merkeze farklı bilgi aktarıyor. Genel merkezde bu farklı aktarmalardan dolayı bir aradaki çelişkii farkılığı huzursuzluğu bulmaya çalışıyor. Başka niye müfettiş iki defa gelebilir? Buraya gelen müfettişin kanaatiyle, milletvekili, belediye başkanının kanaati aynı doğultuda olsaydı, iki defa niye gelinsinki? Gaziantep Türkiye ortalamasında iyi yerde. Genel merkez 'Acaba bizim oyumuz Gaziantep'te bu kadar mı, yüzde 85 olamaz mı?' diye de düşünebilir. Bence yöneticilerle ilgili de, partiyle ilgilide bir çalışma yapılıyor. Bu Erdoğan'ın talimatıdır, 2019'un hassasiyetidir."

GENEL MERKEZ OBJEKTİF BULMUYOR

Gaziantep'e gelen koordinatör vekil Aslan'ın ilçe başkanlarıyla ilgili memnuniyet araştırması yaptığını ve raporunu sunduğunu anlatan başka bir partilinin görüşü ise şöyle; "Genel merkez, yerel siyasetçilerin, milletvekili, belediye başkanı düzeyinde insanların, objektif bilgiler götürdüklerine emin olsa zaten böyle bir çalışma yapmaya gerek duymaz. Ama şu yapılıyor maalesef, kişiler kendi emrinde hareket edecek kişiler bulmaya çalışıyorlar. Halbuki kendi emrinde değil partiye çalışacak, partinin emrinde kişiler olması gerekir. Verilecek oylara sahip olacak kişi bu parti için en faydalı kişidir."

SİYASETÇİLERİN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETMEK İSTEMİYOR

'Genel merkezdekiler siyasetçilerin görüşleri doğrultusunda hareket etmek istemiyor diye tahmin ediyorum' diyen bir başka partili ise şunları dile getirdi:"Ak Parti'de de farklı görüşte olan, farklı beklentileri olan, farklı listeleri, kişileri önermek isteyen taraflarda var. Birinin önerdiğini öbürü beğenmeyebilir. Bu biraz Ankara'da tartışılıyor bana göre. Herkes hakkında oraya birşeyler gönderiliyor. Ankara'da, Gaziantep'te en doğrunun yapılmasına karar vermek zorunda hissediyor kendisini. Bence onlarda siyasetçilerin görüşleri doğrultusunda hareket etmek istemiyorlar diye tahmin ediyorum. Yoksa hiç müfettişin gelmesine de gerek yoktu."

BU TEHLİKELİ

'En büyük sıkıntı üzerimize bir rehavet çökmüş' diyen bir başka partilide, "Biz ne yaparsak yapalım zaten partiye oy veriliyor düşüncesinden çıkılması gerekiyor. Bu tehlikeli.Yeni oluşabilecek siyasi oluşumları dikkate almak zorundayız. Bunun için en doğru kararın verilmesine çalışılması gerekir. İnşallah buna taraf olan siyasi kimliklerin de bunları görebileceklerini umut ediyoruz. Yani bu işe şöyle karışmaları lazım, hata yapılmasın diye karışmaları lazım. Benim olsun, benim şahsıma hizmet etsin diye karışırlarsa yanlış yaparlar. Yok efendim kardeşiminin bilmem nesi gibi bir şekilde bir bağ oluşturarark bunlar yapılmaya çalışılırsa yanlış olur." dedi.

DELEGE LİSTELERİNİ BİRİLERİ BEĞENMEDİ

Şehitkamil'de delege iptalini değerlendiren bir partili de, "Delege listesini birileri beğenmedi. Delege yazılırken müdahale edeceksiniz. Delegeyi tekrar sildiğin zaman partiye bir kayıptır. Bu sefer sildiğiniz delegeleri küstürürsünüz. Bu delege konusunu partiye nifak gibi sokanlar aslında iyi niyetli olmayan insanlardır. Zira kongrede iki, üç tane aday yarışmayacak. Belediye başkanı, milletvekili isim verirsede olmaz. Kural ilkeler koyacaksın. Yönetimleri oluştururken insanların talep etmesi yerine büyüklerin onlara teklif götürmesi gerekir. A mahallesinde etkin olan birini siyasilerin bulup partiye davet etmesi gerekir. Belirlenen ilçe başkanları, en uygun isimleri nüfus yapısı, etnik yapıları da gözönüne alınarak, her bölgenin temsil edilmesine hassasiyet gösterilmeli. " diye konuştu.

BİZDE DİNLENMELİYİZ

Tabanın olup bitenlerden rahatsız olduğunu dile getiren bir partili de, "Ama taban bu rahatsızlığı oya yansıtmıyor. Çünkü Erdoğan ve partiye kıymıyor. Partiye sahip çıkıyor Erdoğan'a sahip çıkıyor. Taban, taraf olanlardan objektif davranmalarını istiyor, kendi şahsi geleceklerini değil partiyi düşünmelerini istiyor. Doğruda karışsınlar, doğruyu desteklesinler, kendi kişisel tanıdıklarını değil, doğru isimlerin gelmesinde karışsınlar. Benim adamım, senin adamın değil, birine karşı çıkıyorsa yanlış biri olduğu için karşı çıksınlar istiyor. Sorunlar büyüdükçe kötü netice verir. Bizde dinlenmeliyiz. Yoksa tabanın maddi, şahsi kişisel anlamda hiç bir beklentisi yok. İnşallah en doğru isimler, en doğru oluşumlar, partiye fayda getirecek insanlar olur" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR