Öğrencilerin karnelerinde olabilecek kötü notlarla ilgili aileleri uyaran Özel Gaziantep Anka Hastanesi'nde psikolog Zeynep Pelin Özdemir, karnelerin bir başarı ölçüsü olarak görülmemesi gerektiğini belirtti.

GÜVEN EKSİKLİĞİNE NEDEN OLABİLİR

Ebeveynlerin zayıf bir karne karşında göstereceği davranışların, çocuklarının tüm eğitim hayatında önemli rol oynayacağına dikkat çeken uzman psikolog Özdemir, “Karne bazı öğrenciler için mutluluk, bazı öğrenciler için ise korku kaynağı olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken karne sonuçları değerlendirilirken yapılan eleştirinin çocuğunun karakterine değil, ders notlarına olmasıdır. Karnesi kötü olan çocuklara aşağılayıcı, kıyaslayıcı ve utandırıcı davranışlar sergilenmemelidir. Bu davranışlar zannedildiği gibi çocuk üzerinde ders verici değil, olumsuz bir benlik gelişimine ve kendine güven eksikliğine neden olabilir. Bunun yerine çocuklarla ders notlarını düzeltilebileceğine yönelik cesaret verici, rehberlik edici konuşmalar yapmak gerekmektedir” dedi.

PROGRAM HAZIRLAYIN

Yarıyıl tatili öğrenciler için sadece; dinlenme, eğlenme, televizyon ve bilgisayar başında zaman geçirme ve olarak düşünülmemesi gerektiğine de dikkat çeken Özel Gaziantep Anka Hastanesi Uzman Psikoloğu Zeynep Pelin Özdemir, "Tatil dönemini dersten uzak geçirmek ikinci yarıyıla başlarken derslere tekrar adapte olmak konusunda yaşanan problemlerin en önemli nedenidir. Bunun önüne geçmek adına anne ve babaların bu durumu çocuklarına izah etmeleri ve çocukları ile birlikte uyulabilecek bir plan oluşturmaları, onlara sorumluluk bilincinin de kazandırıldığı iyi bir yöntemdir. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, hazırlanan programda ders için ayrılan sürenin dönem içerisindeki saatler kadar yoğun olmamasıdır" şeklinde konuştu.