Akan, "Adliyede 60'a yakın mahkemede başkanlar ya idari izinde, ya da yıllık izinde. İnanılmaz bir yoğunluğun yaşandığı adliyede maalesef HES kodu uygulaması da olmadığı için temaslı vaka sayısı artıyor. Filen kapalı ama resmi olarak açık olan adliye ile ilgili önlem alınması gerekiyor. " dedi. Gürsel ise, büyük heyecan ve motivasyonla yaptığı meslekten soğuduğunu söyledi. Gürsel, "Genel olarak duruşmalar yapılmıyor. Yapılan duruşmalardaki odalarda personel, avukatlar, davalı ve davacılar katılıyor. Bu kadar yoğunluğun içinde maalesef havalandırma da yok. Sıkıntı büyük. Bir an önce önlem alınmalı" dedi. Gürsel bu arada dikkat çeken bir bilgi verdi ve Adliye'nin yeni binasında ciddi bir güvenlik zafiyeti yaşandığını söyledi.

AKAN: YIĞILMALAR, ZAMANINDA YAPILMAYAN DURUŞMALAR VAR

Gaziantep Barosu Genel Sekreteri Ömer Faruk Akan, adliyelerdeki sıkıntının haf safhada olduğunu söyledi. Baro seçimlerinin Mart ayında yapılacağını belirten Akan, "Adliyede personel, hakim ve savcı yok. Yıllık izin kullanan, karantinada olan çok sayıda kişi var. Fiilen kapalı, resmi olarak açık olan adliyelerdeki kalabalık korkutuyor" dedi.

60'A YAKIN İDARİ İZİNLİ VAR

Gaziantep Adliyesinde 60'a yakın idari izinli ve yıllık izinli hakim ve savcının olduğunu ceza mahkemelerinde de durumun aynı olduğunu söyleyen Akan, "20 gün resmi olarak kapatılması gerekir. Yoksa durum gerçekten sıkıntıya girer. Hes kodu uygulamasının bile olmadığı adliyede niye geldin diyen de yok" dedi.

GÜRSEL: MESLEKTEN SOĞUDUM

Av. Sibel Gürsel ise durumun kötü olduğunu anlattı. Adliye organizasyonlarında başsavcılıkların adalet bakanlığından gelen talimatlarla hareket ettiğini belirten Gürsel, "Bu tür konularda baro yönetimleri de söz sahibi değil. Adliyede yüzde 50 kapalı durumda olan salonlar var. Çok ciddi personel açığı var. Resmi olarak yürütülüyor ama sağlıklı değil" dedi.

HAVALANDIRMA YOK

Duruşmaların yapıldığı salonlarda havalandırma bulunmadığını söyleyen Gürsel, "Bir duruşma salonuna avukat, personel, tanık ve sanık yakınları giriyor. İçerde yoğunluk fazla ama havalandırma çalışmıyor. Saat 10 ile 4 arasında davalar görülecek diyorlar ama 9'a mahkeme saati veriyorlar. Aile mahkemeleri de aynı" diye konuştu.

YIL SONU GELİYOR

"Heyecan duyduğum büyük bir motivasyonla yaptığım meslekten soğudum" diyen Gürsel, "Duruşmadan çıkıyorsunuz kalabalık. Bilinçli insanlar yaklaşmıyor ve maskeyi tam takıyor. Ama çoğunlukla maske yarım takılıyor. Korkunç bir görüntü. Zaten yıl sonu geliyor. Çok sayıda dava 2021'e devredilecek. En azından bu sürenin iyi değerlendirilmesi lazım. İnsanların önemli bilim insanları hayatını kaybediyor. Niçin ? Korona virüs yüzünden. Değer mi ? Lütfen önlem alın" dedi.

HERKESE ZARARI VAR

Durumu kesinlikle kontrol altında tutmanın şart olduğuna dikkat çeken Gürsel, "Hukuktan beklenen yaranın ne olduğunu sorgulamak lazım. Herkese zararı olan, sağlıklı insanları öldüren bir virüs var. Kayıplar veriyor ve bu sayı fazlalaşıyor. İnsan kaybediyoruz. Yetiştirilmiş, insanlığa fayda sağlayan değerleri koronavirüse kurban veriyoruz. Kalemlerde nitelikli personeller var. Bunlar sağlıklarını kaybettiği zaman kime ne faydası var. Motivasyon ve enerjiyi yok eden bir ortamda hukuktan beklenen yararı bulamıyoruz. Hakim izinli, personel hasta. Duruşmalar ekip işiyle yapılıyor. Hakim kadrosuyla çalışıyor. Hastalık olunca sistem nasıl yürüyecek"

EK BİNADA GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR

Gürsel çok önemli bir konuyu gündeme getirdi ve faaliyete geçirilen Yeni ek adliye binasında güvenlik zaafiyeti yaşandığını söyledi. Gürsel, "Yeni açılan ek binada bırakın ateş ölçmeyi, denetim yapan ve güvenlik için zorunlu olan cihazlar yok. Kimin girip, kimin çıktığı belli değil. Denetim yok, önlem yok" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT