70 yıldır kimliksiz yaşayan Bozan Kılıç, kardeşinin kendisine açtığı kardeşlik davası sonucunda kimliğine kavuştu. Köyde yaşadığı için kimliğe gerek duymadığını anlatan Kılıç, şimdi devletten yaşlılık maaşı beklediğini söyledi.

Gaziantep’te yaşayan Şanlıurfalı Bozan Kılıç'ın 70 yıllık kimlik hasreti, uzun hukuk mücadelesinin ardından son buldu. Kılıç’ın çocuklarının babalarına kimlik çıkartmak için resmi kurumlara yaptıkları başvuruların tümü sonuçsuz kalınca, bu defa mücadeleyi hukuki yollardan sürdürme kararı aldılar. Kılıç’ın kimlik numarası olmadığı için dava açabilme ehliyeti olmamasından dolayı ailenin avukatı Faik Hoşgören farklı bir yol denedi. Kılıç’ın kız kardeşi Kılıç’a dava açarak, aralarındaki kan bağının tespit edilmesi sağlandı. 2 yıllık dava sürecinin ardından Adli Tıp Kurumu raporuyla kardeş oldukları tespit edilince Bozan Kılıç kimliğini çıkartabildi. Kimliğini alması nedeniyle çok mutlu olduğunu belirten Kılıç, “Devlet yaşlılık maaşı da verirse daha çok mutlu olacağım” dedi.

Mahkemenin Bozan Kılıç’ı Adli Tıp Kurumuna eline mühür vurarak gönderdiğini anlatan Faik Hoşgören, Kılıç’ın kimlik numarası olmadığı için mahkemenin böyle bir yol denediğini ifade etti.

“Kardeş kardeşe kardeşlik davası açtı”

Avukat Faik Hoşgören, Bozan Kılıç’ın 70 yıldır kimliksiz yaşamasına kendisinin de şaşırdığını belirtti. Kılıç’a “Sen 70 senedir hiç mi hastaneye gitmedin” diye sorduğunu aktaran Hoşgören, “Davayı açmadan önce bir hakime hanımla görüşmüştüm. O da çok şaşırmıştı. Hayatında ilk defa böyle bir durumla karşılaştığını söylemişti. Bozan amcanın çocukları yanıma geldi. Çocukları bana ‘3 yıldır uğraşıyoruz ama bir türlü kimlik çıkaramıyoruz. Valiliğe, Kaymakamlığa başvurduk. Başvurmadığımız yer kalmadı’ dediler. Ben de saklı nüfus kaydından kaynaklı kimlik başvurusu yaptım. Ancak bizden kardeşliğin tespiti istendi. Kardeşliğin tespitinde de bu konuda kişinin kimliğinin olmaması ayrı bir zorluktu. Nasıl yapacağımızı şaşırdık. Kardeşi tespit etmek için dava açsak kimlik gerekiyor. Bu yüzden kişinin davacı olma ehliyeti de yok. Kız kardeşinin adına vekalet alıp kişi hakkında dava açtık. Bu kişi benim kardeşimdir diye dava açtık. İki yıl süren bir hukuk mücadelemiz oldu. İki yılın ardından aradaki kan bağı tespit edildi. Kardeşliğin tespitiyle beraber saklı nüfusa başvuru şartlarını yerine getirmiş olduk. Gerekli evraklarla İçişleri Bakanlığına gönderdik. Bunun sonucunda da kişi kimliğine kavuştu” dedi.