Avukat Aykut Başderici, artan mahkeme sayısına dikkat çekti ve “6 Ağır Ceza Mahkemesi ve 13 Asliye Ceza Mahkemesi şehirdeki suç oranının düzensiz bir şekilde arttığını ve mevcut mahkemelerin yargılamaları zamanında bitiremediğini, iş yüklerinin fazla olduğunu göstermektedir. Nitekim Asliye Ceza Mahkemeleri kısa bir süre önce 32 taneyken 44 taneye yükseltilmişti. Cezasızlık algısının toplumda suç işleme eğilimini arttırdığı söylenebilir. Mevcut haliyle bile fiziki olarak yetersiz olan Gaziantep Adliyesine ek hizmet binası yapılması zorunluluğunu doğurmuştur” dedi.

Gaziantep Adliyesi’nde mahkeme sayısı arttı.. Adalet Bakanlığıdan 3 Mayıs tarihinde gelen yazı ile Gaziantep’te 38 yeni mahkeme kuruldu. Kurulan Mahkemeler ile birlikte  12 tane olan Ağır Ceza Mahkemesi sayısı 18 taneye,  44 tane olan Asliye Ceza Mahkemesi sayısı 57 taneye, 14 tane olan Asliye Hukuk Mahkemesi sayısı 16 taneye, 5 tane olan İcra Hukuk Mahkemesi sayısı 6 taneye, 11 tane olan Aile Mahkemesi sayısı 18 taneye, 9 tane olan İş Mahkemesi sayısı 11 taneye a  7 tane olan Sulh Hukuk Mahkemesi sayısı 14 taneye çıkarılı. 

AVUKAT'TAN DİKKAT ÇEKİCİ BAKIŞ

Av. M. Aykut Başderici, kurulan mahkeme sayısıyla ilgili dikkat çeken açıklama yaptı. Başderici, “Toplamda kurulan mahkeme sayısının 38 olduğu göz önüne alındığında her mahkemenin hakiminin (Ağır Ceza Mahkemelerinde 3 kişilik heyet), savcısının (Yalnızca Ağır Ceza ve Asliye Ceza Mahkemelerinde) ve kalem personelinin sayısı da mevcut haliyle bile fiziki olarak yetersiz olan Gaziantep Adliyesine ek hizmet binası yapılması zorunluluğunu doğurmuştur’’ ifadelerini kullandı. 

İŞ YÜKLERİ ÇOK AĞIR

Oda ve Borsa başkanlarına yeşil pasaport verilecek Oda ve Borsa başkanlarına yeşil pasaport verilecek

Kurulan mahkemeler üzerinden değerlendirme yapan Başderici., “6 Ağır Ceza Mahkemesi ve 13 Asliye Ceza Mahkemesi şehirdeki suç oranının düzensiz bir şekilde arttığını ve mevcut mahkemelerin yargılamaları zamanında bitiremediğini, iş yüklerinin fazla olduğunu göstermektedir. Nitekim Asliye Ceza Mahkemeleri kısa bir süre önce 32 taneyken 44 taneye yükseltilmişti. Cezasızlık algısının toplumda suç işleme eğilimini arttırdığı söylenebilir. - 7 tane daha kurulan Aile Mahkemesi sayısı da şehir genelinde artan boşanma davalarının bir görünümüdür. Neredeyse 2 kat artış yaşayan Aile Mahkemeleri evli çiftlerdeki tahammülsüzlük ve ilk çarenin boşanma olarak düşünüldüğünü gösterebilir.  Bir diğer ciddi artış Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülmüştür. Özellikle kira uyuşmazlıklarındaki orantısız artışın buna sebep olduğu söylenebilir. Yüzde 25’lik azami artış ve enflasyonun hızlı artması sonrasında kiracı ile kiralayan arasındaki problemler mahkeme yoluyla çözülecek seviyeye gelmiştir. Ancak mahkemelerdeki oluşan yoğunluk sebebiyle bir yargılamanın ortalama 2-3 yıl içerisinde sonuçlanması söz konusu olmuştur.