Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 17 Aralık operasyonunun ihracatımızı etkilemediğini, aksine geçtiğimiz yılın Ocak ayına göre bölgeden yapılan ihracatta yüzde 12 artış olduğunu belirtti. Çıkmaz, "İhracatçılarımız 17 Aralık sürecinden çok fazla etkilenmedi. Çünkü dövizle alıp, dövizle satıyorlar. Hammaddesini yurtdışından dövizle alıp, yurt içinde TL ile satanlar etkilendi" dedi.

HEDEF 7 MİLYAR DOLAR

173 ülkeye ihracat yaptığımızı, geçen yıl Gaziantep'ten yapılan ihracat rakamının 6 Milyar 470 milyon dolar olduğunu belirten Çıkmaz, bu yılki ihracat hedefinin ise 7 milyar dolar olduğunu ifade etti. Çıkmaz, "Bölgedeki ihracat hedefimiz ise 10 milyar dolar. Bu yılki hedefimizi rahatlıkla yakalarız. İhracatçılarımızı son yaşanan gelişmeler etkilemedi. Üretime devam" dedi.

İSTİKRARLI KURDAN YANAYIZ

'Gaziantepli sanayici çalışıyor, üretiyor, kalkınmanın bugünkü ortamı atlatmanın tek yolunun ihracat olduğunu biliyor' diyen Çıkmaz, "İhracatçımız döviz kurlarından etkilenmiyor, çünkü dövizle alıp dövizle satıyor. İhracattan etkilenen kesim dövizle alıp, TL ile satanlar. Ancak biz şunu söylüyoruz. En iyi kur istikrarlı kurdur" dedi.

GIDADAKİ ARTIŞ YÜZDE 26

Geçtiğimiz yıl en fazla ihraç artışının gıda ürünlerinde görüldüğünü ifade eden Çıkmaz, "Gıda ihracatımız yüzde 26 arttı. İhrac ettiğimiz başlıca gıda ürünlerimiz arasında makarna, yağ, fıstık geliyor. Tekstilde artış yüzde 18. Halı ihracatı yüzde 3.5 arttı" dedi.

Meral KINACILAR