Geçen hafta cuma günü muhasebeciler için önemli bir gün vardı. İlimizde bir kutlama göremedik ama,13 haziran muhasebeciler için önemli bir gündü.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odasına kayıtlı, 93 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bin ulaşan muhasebe camiası, Mali müşavirlik Haftasını birçok mesleki sorunların hallolmadığı bir ortamda kutlamaktadırlar.

Muhasebeciler;13 haziran 1989 yılında TBMM inde kabul edilen meslek yasamızın geçen 25 yıllık süreye rağmen hala çözülmeyen temel sıkıntılarımızın halledilerek,her zamankinden daha büyük ihtiyaç duyduğumuz çağdaş demokratik bir meslek yasasına kavuşarak,bakanlık vesayetinin bitmesini ,çatı örgütümüz TÜRMOB un yönetiminde, temsilde büyük haksızlık oluşturan, 90 bin kişiyi 4 kişi, 4 bin kişiyi 5 kişiyle temsil eden tamimiyle antidemokratik 5e 4 uygulamasının sonlandırılmasını, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunların artık çözülmesini istiyor.

YİNE YENİ YENİDEN VERGİ AFFI

2 Haziran 2014 tarihinde bir grup milletvekili tarafından TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifi ile vergi alacakları, idari para cezaları ve Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edilen prim vb. borçların yeniden yapılandırılması gündeme gelmiştir.

Yeni kanun teklifinin, 25.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, vergi ve sigorta alacakları ile idari para cezalarına geniş ölçüde af getiren 6111 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeye benzer bir düzenlemeyi içerdiğini görüyoruz.

Yeni 'Af' Kanunu Teklifi Vergi ve Sigorta Başlığı Altında Hangi Konuları Kapsıyor?

Vergi Borçları ile İdari Para Cezalarına ilişkin olarak;

1- 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ait veya bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergiler ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları,

2- 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve buna bağlı vergi cezaları ile gecikme faiz ve zamları,(MTV 2. taksit hariç)

3- 30 Nisan 2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları,

4- 30 Nisan 2014 tarihinden önce vadesi geldiği halde ödenmemiş olan, askerlik, trafik, seçim, karayolları, nüfus ile ilgili kanunlara dayalı olarak kesilen idari para cezaları,

5- 30 Nisan 2014 tarihinden önce vadesi geldiği halde 6183 sayılı kanun kapsamında takip edilen ödenmemiş olan, yukarıda belirtilenler dışındaki adli ve idari para cezaları ile Türk Petrol Kanunu uyarınca alınan Devlet hakkı ve hissesi, Şeker Kanununa göre alınan şeker fiyat farkı, Maden Kanunu uyarınca alınan Devlet hakkı ve özel idare payı ile madencilik fonu gibi bazı kamu alacakları.

İşin aslına bakılırsa affın bir ucu açık.Sürekli ek madde giriyor.

Cumhuriyetten Günümüze Türkiyede Vergi Afları 17.05.1924; deki afla başladı,29.05.2013; 6486 sayılı Kanun (2. Varlık Barışı) ile sonlandı.

Ödemeyen kazanıyor mu sorusunu akla getiren yeni vergi affı 33.af Hayırlı olsun.