Üretici ve oda başkanlarının ardından Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer Zeytin fikrinin çok isabetli olduğunu belirtirken, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan bu konuda hazırlıklar olduğunu söyledi.

Nejat Koçer, "Nasıl Gaziantep fıstık diyarıysa Anteptepfıstığı ağaçları da zeytin ağaçları da şehrimizi süslemeli, simge haline gelmeli" Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesinin zeytinle ilgili projeler geliştirdikleri, Büyükşehir Belediyesi'nin zeytin ormanı, Şahinbey Belediyesi'nin üreticiye zeytin fidanı dağıtacağı öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan, Atalar ve Bayatlı Mahalleleri sınırları içerisinde bir zeytin ormanı yaptıklarını söyledi.

KOÇER:ZEYTİN AĞACI SAYISI ARTMALI

Zeytinin Kuran-ı Kerim'de de geçen faydalı, kutsal bir ağaç olduğunu dile getirerek konuyu gündeme getiren ve öneride bulunan Ökkeş Özekşi'yi kutladığını belirten Koçer, "Zeytinin yeri geldiğinde barışı, yeri geldiğinde bereketi, yeri geldiğinde medeniyeti ve tarihi simgeleyen bir yanı var. En son Kudüs ziyaretimde Filistin topraklarında çok fazla tarihi zeytin ağacı görme şansım oldu. Gerçekten etkileyiciydi. 100-150 yılık zeytin ağaçlarının bedenlerindeki o görsellik bile çok etkileyiciydi. Tabi birde işin ürün tarafı var. Zeytinyağı veya zeytinin insan yaşamı üzerindeki etkileri de var. Bu anlamda zeytin ağacı dikme konusunda bunun sayısını artırmamızda fayda var" diye konuştu.

HÜKÜMETTEN TEŞVİK

Son 5 yıl içerisinde Türkiye genelinde hükümetin vermiş olduğu zeytin desteği ile Cumhuriyet tarihinde elde edilen sayıdan daha fazla zeytin dikme kampanyası yapıldığını söyleyen Koçer, "Ve zeytin dikenlere devlet bu anlamda teşvik verdi. Gaziantep'te de zeytin sayısında son 5 yılda inanılmaz bir artış sözkonusu. Gaziantep'te 2016 yılı itibariyle zeytin ağacı sayısı 9.362.811'dir. Tabi bunlar henüz daha küçük ağaçlar ama önümüzdeki 10 yılda, 20 yılda bu bölgede, Gaziantep'te çok daha büyük bir zeytin varlığımız olacak. Tarihsel olarak çocukluğumuzdan bu yana Gaziantep bölgesinde özellikle Kilis, Nizip olmak üzere Gaziantep'in her yerinde zeytin üretimi de var. Zeytin ağaçlarının şehirlerde, parklarda olması bunun görsel olarak da gözükmesi tabiki önemli, faydalı. Nasıl Gaziantep fıstık diyarıysa Anteptepfıstığı ağaçları da parklarımızı süslemeli, zeytin ağaçları da süslemeli. Zeytin şehri daha farklı kılacak özelliklere sahip" şeklinde konuştu.

MEHMET TAHMAZOĞLU: HAZIRLIĞIMIZ ZEYTİN ÜZERİNDE

Konuyşla ilgili olarak bilgi veren Mehmet Tahmazoğlu ise, "Gaziantep için Zeytin ağaçlarının önemini biliyorum. Konuyu gündeme getirmeniz bizim için de isabetli olmuştur. Bu konuda zaten hazırlığımız vardı, ama bundan sonra daha çok zeytin ağacı üreteceğiz"dedi. Üreticilerle irtibata geçerek Zeytin ağacı fidanlarını dağıtacağını söyleyen Tahmazoğlu, "sayıyı artrıcağız. Zeytinin önemi gerçekten çok büyük. Çam fidanlarını insanlar evleri için, mezarları için alıyorlardı. Ama Zeytin fikri elbette çok önemli. Sayın Özekşi'yi kutlarız"diye konuştu.

ARSLAN: ZEYTİN ORMANI YAPIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan, Zeytin konusuna çok sıcak baktıklarını ve zaten bu konuda Atalar ve Bayatlı Mahalleleri sınırları içerisinde bir orman yaptıklarını belirterek, "Bu mevkilerde 350 bin m2 bir ormanımız var, bunun 271 bin m2'sini zeytin ormanı yapacağız, yaklaşık 10 bin adet zeytin dikeceğiz. Zeytin ormanı yapıyoruz" dedi.

ÇEVRE HALKINA UZUN VADEDE GELİR SAĞLAYACAK

Zeytin fidanı dikimi için hazırlıklara başlandığını belirten Ali Aslan, "Ağaçlandırma yapılacak olan alanlarda genel olarak çam türleri kullanılmaktadır. Ancak şu an çalışmalarına başlamış olduğumuz alanda meyve veren ağaçlar kullanacağız. Ağaçlandırma alanlarında meyve veren ağaçların alternatif olarak öne çıkması; gelişme döneminde halk tarafından benimsenmesi ve korunması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca uzun vadede çevre halkına gelir temin edebilmesi bakımından fayda sağlar. Bu nedenle Kaleboynu Mahallesindeki çalışmalarda badem, alıç ve fıstık çamı kullanılırken Atalar ve Bayatlı Mahallelerinde bu konsepte uygun olarak zeytin fidanı kullanılarak dikim gerçekleştirilecektir" diye konuştu. Meral KINACILAR