Gaziantep’in tarihi zeytin hanı yeni dekorasyonu ve çeşitli yöresel ürünleriyle turistlerin ilgisini çekiyor. Zeytinyağı, peynir ve baharatların yanı sıra sabun ve kolonyaya kadar hemen hemen herşeyin bulunduğu zeytin hanı yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

1600’lü yıllarda esas temeli atılan ve 1823 yılında tadilatı yapılan tarihi Zeytin Hanı bugünlerde oldukça hareketli. Şehre gelen yabancı turistler tarafından Gaziantep’e özgü yöresel ürünleriyle rağbet gören Han kent ekonomisinede büyük katkı sağlıyor. Tarihi Zeytin Hanı işletmecileri Cahit İncioğlu ve Mehmet Karaturan her geçen gün kente akın eden turist sayısının arttığını ve bu vesileyle satışlarında arttığını söylediler.

NANE VE BİBER ÇOK BEĞENİLİYOR

Antep’in yöresel ürünlerine ilginin fazla olduğunu ifade eden Zeytin Hanı işletmecisi Mehmet Karaturan, “Yabancı turistlerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen turistler evlerinde bulundurması gereken her türlü eşyayı burda bulabiliyorlar. Mesela İstanbul’dan gelen bir kişi nar eşkisini bulamıyoruz diyor. Biz de bu tür ürünlerin hepsi mevcut oluyor. Zeytinyağı, salça, biber, nane gibi yiyecekler çok beğeniliyor" dedi.

TURİST AKINI VAR

Zeytin Hanı İşletmecisi Cahit İncioğlu ise Gaziantep’in kendine has mimarisini yansıtan handa, doğal deniz tuzundan fıstık ezmesine kadar birçok gıda ürünü satıldığını ifade ederek: “Önceki dönemlerde sabunhane olarak kullanılan han şimdilerde Gaziantep’in yöresel ürünleriyle önemli bir satış noktası haline geldi. Han’ın içerisinde başta zeytinyağı olmak üzere peynir çeşitleri, baharat ürünleri, zeytinyağı özlü güzellik malzemeleri bulunuyor. Geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla turist geleceğinin beklentisi içerisindeyiz ve bunu geçtiğimiz aydan itibaren yaşanan hareketlilikle görüyoruz” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT