GAZİANTEP'te, belediyeler ve emniyet müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen projeler ile soba zehirlenmelerinde yüzde 80 azalma olduğu bildirildi.


İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürü Mustafa Koldar, son zamanlarda sobadan sızan karbonmonoksit gazından dolayı meydana gelen zehirlenmelerin önüne geçmek için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmalar sonucunda soba zehirlenmelerinde önceki yıllara oranla yüzde 80 azalma görüldüğünü söyleyen Koldar, "Bilindiği gibi son yıllarda ülkemizin kabusu durumuna gelen ve birçok vatandaşımızın can verdiği soba zehirlenmelerinin en fazla yaşandığı illerden biri de Gaziantep. Meydana gelen zehirlenmelerin önüne geçmek için İtfaiye Eğitim ve Denetim Şube Müdürlüğümüzce 'Evimizdeki Sessiz Katile Dikkat!' sloganıyla 2013 yılında çeşitli projeler gerçekleştirdik. Kış aylarının geride kaldığı şu günlerde düzenlediğimiz eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının meyvelerini verdiğini, ilimizdeki soba zehirlenmelerinde yüzde 80 azalma olduğunu tespit ettik" dedi.

Soba zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlerin önüne geçmek için eğitimin ve bilinçlenmenin önemli olduğunu belirten Mustafa Koldar, şunları kaydetti:

"6 ayda; 40 sosyal tesis, 204 okul, yüzlerce bilbord çalışması, kentin önemli noktalarına stant kurulması, kapı kapı bilgilendirme ziyaretleri yaptık. Bazı gönüllü derneklerin katılımı, yerel basın yayın organlarınca destekleyici uyarı haberleri yaptık. Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Şahinbey ve Şehitkamil İlçe Belediyelerinin katılımı ile düzenlediğimiz 'Sıcak Yuvam Projesi' kapsamında, evinde soba kullanan binlerce vatandaşımıza ulaşarak hem eğitici bilgiler hem de ilçe belediyelerimizin sponsorluğunda karbonmonoksit gazı erken uyarı cihazı dağıttık."