Gaziantep SMMM Odası Başkanı Mehmet Nabioğlu, tüm işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğunu eleştirdi. Nabioğlu, "Küçük iş yerlerini, büroları ve küçük esnafı zor durumda bırakan bu yasanın bir an önce uygulamadan kaldırılması talebimizdir" dedi.

1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen uygulama ilgili tepki gösteren Nabioğlu, "İş güvenliğinin ve mesleki hastalıkların önemini göz ardı etmediğimizi vurgulayarak, bu kanunun uygulanması sırasında amacına hizmet etmeyeceğini, işyerlerine yarardan çok zarar getireceğini belirtmek isteriz. Bürolarda çalışana, bakkala, terziye, manava, apartman görevlisine, tezgahtara,nasıl bir iş güvenliği eğitimi verilecektir, şaşmamak olası değil" diye konuştu.

ZARAR GETİRECEK

"331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre “Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinin 01.07.2016 tarihine kadar Bakanlıkça yetkilendirilmiş İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam edilmek üzere anlaşma sağlaması gerekmektedir" diyen Nabioğlu, "İş güvenliğinin ve mesleki hastalıkların önemini göz ardı etmediğimizi vurgulayarak, bu kanunun uygulanması sırasında amacına hizmet etmeyeceğini, işyerlerine yarardan çok zarar getireceğini belirtmek isteriz"

EK MALİYETİ KALDIRAMAZLAR

Nabioğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Meslek mensubunun büroları da dâhil olmak üzere, sadece bir sigortalı bile çalıştıran küçük esnafların da bu yasa gereği İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam etmesi zorunluğu bulunmaktadır. Yasa koyucu bu yasayı koyarken, AVM’lerin ve büyük mağazaların karşısında hayatta kalma mücadelesi veren, her geçen gün biraz daha işi kötüye giden küçük esnaflar bu ek maliyetli kaldırabileceklerini düşündü mü? Türkiye genelinde binlerce muhasebe bürosu ve 2 milyona yakın küçük esnafın olduğu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu büroların ve esnafların ekonomiden silinmesi, çokta uzun olmayan bir vadede ülke ekonomisine de olumsuz yansıyacaktır. Küçük iş yerlerini, büroları ve küçük esnafı zor durumda bırakan bu yasanın bir an önce uygulamadan kaldırılması talebimizdir" HABER MERKEZİ