Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yazar Ahmet Ümit ve ünlü şef Tahir Tekin Öztan, üzüm suyundan pestil ve cevizli sucuk yaptı, davetlilere tattırdı. Şahin, "Lezzetin başkentindeyiz, En iddialı olduğumuz şey mutfağımız"derken Ahmet Ümit ise,"Yemeklerimiz tescillendi. Şimdi tarihimizin, sanatımızın tescillenmesi gerekiyor" dedi.ŞAHİN:HEM SORUMLULUK,HER FIRSATGaziantep mutfağının UNESCO tarafından onaylandığını belirten Fatma Şahin,bunun kendileri için büyük bir sorumluluk ve fırsat olduğunu söyledi. Şahin, "En iddialı olduğumuz şey mutfağımız. Onun için bu mekanları daha kuvvetli hale dönüştürerek geleceğe taşımak istiyoruz. Annelerimizin lezzetini geleceğe taşımak istiyoruz. Bu bizim medeniyetimiz. Aynı zamanda büyük bir ekonomi. Ülke ekonomisi, gastronomi ve turizm üzerinden gidiyor. Yerelden evrensele, geçmişten geleceğe lezzetin başkentindeyiz. Ninelerimizin, ecdadımızın yöresel tadları nasıl sağlığa, lezzete dönüştürdüğünü gösteren bir alt yapıdan geliyoruz" dedi.GASTRONOMİ VE EDEBİYAT ÖRNEĞİ'Geçmişten aldığımız güçle geleceğe gidiyoruz'diyen Şahin,"Yerelden çıkmış, bu coğrafyada Şehreküstü’de doğup büyüyen şairimiz Ahmed Ümit'in, dünyada en iyi edebiyatçıların içerisine girmesinde aslında gastronomi ve edebiyatın nasıl bütünleşeceğine hem midemizim hem ruhumuzun hem bu konudaki tarihi alt yapımızın, nasıl insan yetiştirdiğini ve nasıl bir geçmişimiz olduğunu biliyoruz" diye konuştu.AHMET ÜMİT: KENDİ KÜLTÜRÜNDEN KOPMAMAK LAZIMGaziantepli yazar Ahmet Ümit de nostaljik bir an yaşadığını ifade ederek, çocukken Şehreküstü Mahallesi'nde komşularla beraber şire yaptıklarını anlattı. İnsanın hangi alanda olursa olsun kültürünü unutmaması gerektiğini vurgulayan Ümit, şunları kaydetti:"Kendi kültüründen kopmamak lazım. Ben Gaziantep'e geldiğimde bunu görüyorum. Belediyemizde kültürüne sahip çıkan bir anlayış var. Bunun da desteklenmesi gerek. Mutfak Sanatları Merkezi'nde de kazan yemeklerinin yaşatıldığını gördük. Kendisi de Şehreküstülü olan Fatma hanımla beraber kitap festivali başlattık. O büyüyerek devam ediyor. Yemeklerimiz tescillendi. Şimdi tarihimizin, sanatımızın tescillenmesi gerekiyor. Gaziantep eskiden divan edebiyanın başkentiydi. Geçmişle gelecek arasında bağ kurarak şehrimizin hak ettiği yere gelmesi için el birliğiyle çalışacağız. Böyle bi anı yaşattığı için Sayın Başkanım Fatma Şahin’e teşekkür ederim. "
Konuşmaların ardından Başkan Şahin ile Yazar Ümit ve ünlü şef Tahir Öztan, üzüm suyundan pestil ve cevizli sucuk yaptı, davetlilere tattırdı.
Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanat Merkezince (MSM) koordine edilecek Gaziantep Zahireleri Üretim Evi’nde, hafriyat alanında yapılan organik tarımdan üretilen ürünler işlenerek, pestil, cevizli sucuk, biber-kabak kurutmalığı ve salçanın başını çektiği Gaziantep zahireleri, gençlere tanıtılacak. Haber Merkezi