Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, Gaziantep'te düzenlenen Suriyeli Çocukların Rehberlik Hizmetlerine Yönelik İhtiyaç Analizi Çalıştayı yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Suriyeli sığınmacı çocuklarla ilgili olarak, "Kaybettiğimiz her çocuk benim yüreğimi sızlattığı gibi sizin yüreğinizi sızlatmıyorsa, yarın bu çocukların sadece benim yüreğime değil, Avrupa'nın ve dünyanın yüreğine saplanan bir hançer olacağının bilinmesini istiyorum" dedi.

Suriyelilere yardımların kanuni değil, vicdani bir zorunluluk olduğu için yapıldığını belirten Büyük, "Kaybettiğimiz her çocuk benim yüreğimi sızlattığı gibi sizin yüreğinizi sızlatmıyorsa, yarın bu çocukların sadece benim yüreğime değil, Avrupa'nın ve dünyanın yüreğine saplanan bir hançer olacağının bilinmesini istiyorum" diye konuştu.

DÜNYA'YA PROBLEM OLARAK YANSIR

Büyük, yaşananların ihmal ettikçe, öteledikçe ve kabul etmedikçe bütün dünyaya problem olarak yansıyacağını ifade etti. MEB Müsteşar Yardımcısı Büyük, medeniyetten gelen sorumluluk ve ensar-muhacir kavramlarını yüreklerinde hissederek Suriyeliler için ellerinden gelen gayreti göstermeye devam ettiklerini söyledi.

TÜRKİYE'Yİ TEBRİK EDERİZ

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle de Türkiye'nin kapılarını sonuna kadar Suriyelilere açtığını kaydetti. Türkiye'nin aynı cömertliği okullarında da gösterdiğini dile getiren Duamelle, "Hükümetin büyük ölçüde Türkiye'nin her tarafındaki Suriyelilere destek verdiğini görüyoruz. İçten gayretlerinden dolayı UNICEF olarak çok tebrik ediyoruz. Biz de elimizden geleni yapmaya hazırız. Suriyeli çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için biz de elimizden gelen işbirliğini yapacağız" diye konuştu.

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Suriyeli çocukların savaş bittikten sonra ülkelerine döndüklerinde gerekli katkıyı yapacaklarına inandığını ifade eden Duamelle, şöyle devam etti: "Hiçbir çocuğun maruz kalmaması gereken acıları maalesef Suriye'deki çocuklar yaşıyor. Bu duruma acil bir şekilde müdahale edilmeli. Çok açık olmak lazım: Bu acı verici tecrübeler maalesef yaralar açıyor. Bu yaralar bazen görülür oluyor, ancak çoğu zaman görülmeyen yaralara yol açıyor. Her gün yaşadıkları tecrübe bu. Bu çocukların iyi olmasını etkiliyor, çocukların öğrenme yeteneklerini, sosyal uyumlarını etkiliyor. İşte, okullardaki danışmanlar bu noktada çok önemli. Bu konuda Türkiye'nin çok ciddi tecrübesi olduğunu biliyorum".

ŞAHİN: GEREKLİ YARDIMLAR YAPILIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında valilikle koordinasyon merkezi kurulduğunu anımsatarak, söz konusu ihtiyaçları eğitim, sağlık, istihdam ve güvenlik başlığı adı altında toplayıp gerekli çalışmaların yapıldığını aktardı. Şahin, "Siz, ulaşamadığınız her çocuğu, eğitim hayatına koyamadığınız her çocuğu teröre hazırlıyorsunuz. O yüzden en büyük savaş, cehaletle savaş. Bu mesele o yüzden terörle mücadelenin de panzehiri. Çocuklar sistemin içerisine girmeli ve sistemin içerisinde dünya kalkınmasının bir parçası olmalı" ifadesini kullandı. Suriyeli çocukların rehberlik hizmetleri noktasındaki çalışmaların ele alınacağı çalıştay, 3 gün sürecek. AA