Türkiye’nin asırlık 'mavi rüyası' olarak değerlendirilen Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki Deniz Geçiş İsale Hattı projesinin borularındaki Y parçasını üreten Çiltuğ, rüzgar türbinlerinin kulelerini de yapıyor. Milimlik hesaplamalarla yapılan kuleler, tonlarca yükün altında şiddetli rüzgarlara karşı dimdik ayakta.

YURTDIŞINDA PROJELENDİRİLİYOR

Türkiye'de yapılan bir çok baraj projesinde imzası bulunan firma, kulelerin yapım ihalesini alan Avrupa'daki firmaların hazırladığı projeler kapsamında gerçekleştiriyor. Firmanın Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Can Tuğsuz, tonlarca ağırlığı çekebilen ve şiddetli rüzgarlara dayanıklı olan kulelerin içerisinde asansör, merdiven, enerji hatları ve ilk yardım malzeme bölmelerinin de bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin başkenti Ankara'nın doğusunda kuleleri üreten tek firma olduklarını hatırlatan Tuğsuz, "Bu kuleleri Gaziantep’te yapmak bizim için bir gurur kaynağıdır. Bunlar, yurt dışında projelendirilen işler. Bunları Avrupa'daki firmalar, anahtar teslimi şeklinde yatırımcılardan ihaleyle alıyorlar. Kulesini yapacak olan firmalar, kuleyi yapıyor. İhaleye alan bu firmalar yine santrallerin jeneratör ile kanatları diye tabir edilen pervanelerini Avrupa’da yaptırarak, Türkiye’ye getiriyorlar" dedi.

İŞİMİZ İMALAT

Ağır olan kısımlarının, Türkiye’de yapılabildiğini dile getiren Tuğsuz, "Bu kuleler, 40-60 metreden 80-100 metrelere kadar yükselebilen kulelerdir. Genelde 4 parçadan oluşuyor. Bu kulelerin içinde merdiven enerji hatları ve asansörleri vardır. Onun dışında ilk yardım gibi temel ihtiyaçlar vardır. Pervaneler ise esas enerjiyi, rüzgar enerjini elektrik enerjisine çeviren jeneratörlerin dışında pervanelerdir. Pervaneler hafif malzeme olan karbonfiberden yapılıyor. Fakat bunların Türkiye’de imalatı henüz söz konusu değil. Yine projesine göre değişmek üzere, bu pervaneler 30 tona kadar olabiliyor. Her bir 30 tondan, 4 tane düşünürsek ağırlık 120 tonu geçecektir. Bizim işimiz, bunların verilen spefikasyonlarına göre imalattır" diye konuştu.