Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Uygur, birliğe bağlı işletmelerde 4 milyon tavuk bulunduğu ve günde yaklaşık 3 milyon 800 bin yumurta ürettiklerini belirtti.

Uygur, "2010 yılına kadar 350-400 bin civarında yumurta üretimimiz vardı. 2010 yılından sonra AB standartlarındaki kafes üretimiyle çok hızlı bir yol aldık ve 10 kat büyüme elde ettik. Gaziantep hala da yumurta sektöründe büyümeye devam ediyor." dedi.

HEDEFLER BÜYÜK

Uygur, birliğe kayıtlı tesislerde üretilen yumurtaların yüzde 60-65'inin iç piyasada tüketildiğini ifade ederek, "Kalan kısmı da ihracata gönderiyoruz. İhracatımızı ağırlıklı olarak Irak'a yapıyoruz. Bunun yanında Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Libya, Afganistan, Bahreyn ve Kuveyt'e de ihracat gerçekleştiriyoruz. Şu an aylık ihracatımız 2,5-3 milyon dolar." diye konuştu. Hedeflerinin, 2023 yılında 10 milyon yumurtlayan tavuk ve 8-9 milyon günlük yumurta üretimini yakalamak olduğunu dile getiren Uygur, "Bununla beraber, ihracatımızı aylık 2,5-3 milyon dolardan 10 milyon dolar seviyesine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

TAVSİYELERDE BULUNDU

Uygur, tüketicilere, üzerinde çiftlik numaraları bulunmayan yumurtaları tüketmemeleri tavsiyesinde bulunarak, "Organik üretilen yumurtalar da var ancak merdiven altında üretilen ve bu ad altında satılan yumurtalar da var. Bu nedenle tüketicilerimiz, üzerinde ülke, şehir, çiftlik ve kümes kodu bulunmayan yumurtaları kesinlikle tüketmesinler." dedi. AA