Antepfıstığındaki fiyat artışları, stokçuların iştahını kabartırken, baklavacıları ise tedirgin etmeyi sürdürüyor. Baklavacılar fiyatların aşırı yükselişinin önüne geçilmesi için ithalatı önerirken, Antepfıstığı Tanıtım Grubu Derneği Başkanı, GTO Meclis üyesi Zeki Yağcı ise, ithalatın çözüm olmadığını söyledi. Zeki Yağcı, "Birincisi fıstıkta vergiler yüksek olduğu için ürün daha pahalıya gelir. En önemlisi de kalite bize uymaz. Antep fıstığında spekülatif hareketlerin önüne geçilmesinin tek yolu üreticiye destekleme primi verilmesi, fıstığın kayıt altına alınması" dedi.

YÜKSEK FİYATIN KİMSEYE FAYDASI YOK

Antepfıstığı Tanıtım Grubu Derneği Başkanı, GTO Meclis üyesi Zeki Yağcı, Antepfıstığındaki yüksek fiyatların kimseye faydasının olmadığını belirterek, "Yüksek fiyatların işletmeciye, imalatçıya köylüye faydası yok. Buna tüccar da dahil. Tabi bu fiyatlar böyle kalmayacak. Bu arz-talep meselesi. İç boz fıstık 85-90 liradan karşılık buluyor, talep varki karşılığını buluyor. Temel problem ürünün azlığı, rekoltenin düşüklüğü, talebin yüksekliği" dedi.

SPEKÜLATÖRLER YANLIŞ YAPIYOR

Spekülatörleri uyaran Zeki Yağcı, "Antepfıstığı işleyen bir firma, bu üründen çıktığında geri dönüşü zaman alır. Örneğin çikolata firması çikolatadan fıstığı çıkartıp yerine fındık kullanırsa, yeniden fıstığa dönmesi en az 1 yılı bulur. Yani firmanın fıstığı üretimden çıkarması üreticiye de tüccara da köylüye de zarar verir. Bu alanda spekülatif hareketlerde bulunmak isteyenler varsa yanlış yapıyorlar" dedi.

3-5 SPEKÜLATÖRÜN OYUNCAĞI OLUNMASIN

'Bu işin tek bir çözümü var. Biz bunu yıllardır söylüyoruz, dilimizde tüy bitti' diyen Yağcı, "Antepfıstığının gerçek üreticisine prim desteği verilmeli. Çiftçi kayıt sisteminde kimin üretici olduğu belli. Kilo başına prim desteği verilirse bu sorunların bir çoğu konuşulmaz. Sektörde merdiven altı, kayıtdışılık var. Bu sektör kayıt altına girsin, gerçek üretici, çiftçi, sanayici 3-5 spekülatörün oyuncağı haline gelmesin" diye konuştu.

MERDİVEN ALTI KALKAR

Prim sisteminde, çftçinin sattığı üründen prim almak için bunu belgelendireceğini söyleyen Yağcı, "Çiftçi o belgeyi götürüp devletten primini alacak. Tüccar aldığı ürünü kayıtlarına geçirmek zorunda, dolayısıyla sektör kayıt altına girecek, merdiven altı ortadan kalkacak. Böylece sektörde kalite, rekabet şansı artacak, ihracatımız artacak. Prim desteği verilirse elimizde raporlarımız var, devlet kayba uğramaz, devlet daha çok gelir elde eder. Neticede sektörü kayıt altına almış olacaksınız" dedi.

2.5 MİLYAR DOLARLIK KATMA DEĞER

Antepfıstığının çok değerli bir ürün olduğunu, buna sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Zeki Yağcı şunları söyledi:"Şu anda fıstıkta 100 bin ton rekoltelerden bahsediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu oran 200-250 bin tonlara çıkacak. Bölgede 55-60 milyon adet fıstık ağacı var. 3-5 yıl önce dikilen bahçeler ürün vermeye başlayınca rekolte 220-250 bin tonlara çıkacak. Bu bölgede 2.5 milyar dolarlık katma değer demektir. Bölgede işsizlik, yoksulluk, gelir dağılımında adaletsizlikten söz ediyoruz. İşte işsizliği önlemenin bir yolu."

TEMEL ÜRÜN ANTEP FISTIĞI

'1970'li yıllarda Amerika'da fıstık ağacı yoktu. Bugün ise fıstıkta dünyanın ikinci üreticisi, biz ise dünyada üçüncüyüz' diyen Zeki Yağcı, "Elin Amerikalısı geldi ürünün değerini anladı. Bu ürün çok değerli, çok kıymetli. İşletmeler Antepfıstığı pahalı olduğunda diğer ürünlere geçerler. Fındık, yer fıstığı kullanırlar. Temel ürün Antep fıstığıdır" dedi.

VERGİLER DÜŞÜRÜLSÜN

İthalata sıcak bakmadıklarını, ancak eğer çok darda kalınmışsa, devletin 3 aylık dönem için geçici olarak izin verebileceğini söyleyen Yağcı, "İmalatçılar haklı olabilirler. Maliyetleri yüksek. İmalat fiyatları da yüksek çıkıyor. Bu durum iş randımanını düşürüyor. Belki 3 aylık dönem için ihtiyaç varsa, ithalatına müsaade edilebilir. Ama Antepfıstığı ithalatında vergiler yüksek. Devletten özel bir müsaade almak lazım. Bu vergilerle ithalat da pahalıya gelir. Eğer resmi ithalatını yapayım derseniz Antepfıstığı fiyatlarından daha yükseğe gelir. Vergiler düşürülüp, ithal edilsin denirse buna bir sözümüz yok" şeklinde konuştu.

BÜYÜK BAKLAVACILAR İTHAL ÜRÜN KULLANMAZ

İthal edilecek fıstığın kalitesinin Antepfıstığına uymayacağını söyleyen Zeki Yağcı, "Antepfıstığı

üstün aroma ve lezzete sahip. Boz fıstık Afganistan var, İran'da var, Suriye'de var. Ancak bizim yeşilimizde ve aromamızda değil. Bizim ürünümüz dünyada emsallerinden çok üstün. Büyük baklavacılar bilirler o ürünleride kullanmak istemezler. Ancak onu süs olarak kullanıyorlar. Çünkü baklavanın tadını bozar.

Dışarıdan ithal edilecek ürünler antepfıstığının yerini tutmaz" şeklinde konuştu.