Tarım arazilerinin satışlarının tek tapu dışında Türkiye genelinde durdurulması emlakçılar gibi arazi sahiplerini de tedirgin ediyor. Çiftçiler, kanunun güzel tarafının mirasın bölünmesinin önüne geçmesi olduğunu belirtirken, arazi satışları için tarım müdürlüklerine başvuru yapılması ve birden fazla tapu satışında 5 km şartına ise tepki gösteriyor. Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ise tarım arazileriyle ilgili kanun çıktığını, ancak yönetmelik çıkmadığı için kargaşa yaşandığını belirtirken, "Herkes sakin olsun, yönetmeliği beklesin. Yönetmelik çıkınca ortalık durulur" dedi.

VATANDAŞ RAHAT OLSUN DÜZELİR

Ak Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, 403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun, 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandığını belirterek, "Kanun çıktı ancak yönetmelik çıkmadı. Yönetmelik çıkmadığı için ortak biraz karışık. Herkes ne olacağını bilmiyor. Yönetmelik çıktığı zaman per şey düzelecek, taşlar yerine oturacaktır. Vatandaş rahat olsun ve yönetmeliği beklesin" dedi.

ÇİFTÇİLER NELER SÖYLEDİ İŞLENMEYEN ARAZİYE VERGİ GELSİN

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit:"Tarım Bakanına bu kanundan dolayı teşekkür ediyorum. Mirasın bölünmemesi iyi olacak. Tarım alanları korunmuş olacak. Çünkü tarlalar parça parça gidiyordu. Tarımdan çıkıyordu. Arazilerin bölünmemesi için bu kanun iyi oldu. Ancak insanlar arazisini satabilmeli. Niyet iyi. İster 10, ister 15 tapusu olsun ihtiyacı varsa vatandaş birini, ikisini satabilmeli. Tarıma git, izin al, ne gerek var bunlara. Kanun vatandaşa daha kolaylık sağlamalı. Kimse keyfi yere arazisini satmaz. ihtiyacı varsa satar. İşlenmeyen araziye vergi gelsin."

RANTÇILARIN ELİNE GEÇİYOR

Vakkas Yılmaz (Çaykuyu Köyü):"Bu kanunun olumlu yönleride var olumsuz yönleri de var. Mirasın bölünmesinin önüne geçtiği için kanunun amacını doğru buluyorum. Fakat araziyi satmak için ora git bura gel buna katılmıyorum. Vatandaşa bu eziyet. Çiftçiye kolaylık destek verilmeli. Fıstık, mazot gübre desteği yeterli değil. İhtiyacım varsa ben arazimi satabilmeliyim. Kanun buna kolaylık sağlamalı. 5 km şartı yanlış. Köyümüzün sınır alanı 5 km değil. Benim 4 tapum var. Araları 50'şer metre olanda var. İhtiyacı olan satsın. Bu işin rant işine dönüştürülmesiyle arada ezilen fakir köylü oluyor. Gerçek çiftçi oluyor. Birileri zengin oluyor. Örneğin bana miras kalmış 5 milyar ise 20 milyara çıkmış, ticaretini yapanlar çiftçiye çarar veriyor. Kendi mirasınızı satın almak isteseniz alamıyorsunuz. Rantçıların eline geçiyor. Ekip biçmiyorlar, gelip dağını, taşını toprağını görmüyorlar."

KANUN İYİ OLMADI

Durmuş Könes (Yalangoz Köyü):"Niye satıyorsun onu sormuyorlar. Şehitkamil'de zaten büyük arazi yok. Şehitkamil dağınık bir bölge. 10 tapum var. Çiftçi mazot alabilse, gübre alabilse arazisini satar mı? Devlet önce çiftçinin arazilerini satmamasının yollarını aramalı. Gübre, mazot pahalı. Buğay, arpa sebze, meyve fsıtığım var. Çiftçi kazansa zaten arazisini satmaz. Bu kanun yerine çiftçiye mazot ve gübre desteği artırılmalıydı. Kanunda birçok haksızlık var. Satışın tapuda bitmesi lazım. Kanun iyi olmadı"

5 KM ŞARTI HAKSIZLIK

İsmet Diken (Beyreli Köyü):"Kanundan haberim yok. İhtiyacım olursa satmalıyım. Benim mi devletin mi arazi? 8 adet tapum var. Fıstık, bağım var. 7 çocuğum var. Bunların ihtiyaçları olursa birini, ikisini satabilmeliyim. Bu kanunu doğru bulmadım. 5 km şartı da haksızlık."

MİLLETİ REZİL ETMEK İÇİN ÇIKARMIŞLAR

Mehmet Bozkurt (Yalangoz Köyü): "Yasayı milleti daha da rezil etmek için çıkarmışlar. Bu yasa yanlış. Çiftçiye gübre, mazot, ağaç dikim için destek verilse daha adil olurdu. 7 tane tapum var. Şehitkamil'deki arazilerin hepsi taşlı kayalı araziler. Yani büyük değil. Bu kanun iptal edilebilir, başlı başına yanlış." Meral KINACILAR