Son dönemde hazırlanan tanıtım ve çeşitli projelerle yeniden hayat bulan bakır işlemeciliği, yeniden eski günlerine döndü. Bakırcılar ve Sedefçiler Odası tarafından İŞKUR desteğiyle açılan kurslarla, mesleğe ara elemanlar yetiştiriliyor.Yıllardır mesleği öğretecek kimse bulamayan bakır ustalarının ise bu sayede yüzü gülmeye başladı. Eğitime özellikle kadınların ilgi göstermesi dikkati çekiyor.

BÜTÇEYE CİDDİ KATKI

Kadın gözüyle işleme yaparak ürünlerin daha beğenilir hale gelmesinden memnun olan bakır ustaları, artık üretimi çeşitlendirip dünyaya açılmanın hesaplarını yapıyor. Kurslara katılanlar ise bir yandan meslek sahibi olmanın diğer taraftan da aile bütçelerine katkı sağlamanın sevincini yaşıyor.

YOK OLMAYA BAŞLAMIŞTI

Oda başkanı Celal Açık, bakırcılığın insanlık tarihi kadar eski bir meslek dalı olduğunu belirterek, önceden herkesin özellikle mutfak kaplarında bakırı tercih ettiğini söyledi. 1980'li yılların ardından bakıra ilginin azaldığını ifade eden Açık, şöyle konuştu: "O dönemde çırak bile bulmak çok güçtü. Çünkü artık talep neredeyse yok olmaya başlamış, insanlar bu meslekten geçimini sağlamakta güçlük çeker hale gelmişti. Yok olmaya başlayan mesleğimizi yeniden canlandırmak için harekete geçtik. Sanat eseri ürünlerimizi turistik amaçlı değerlendirmeye başladık ve bunun için de tanıtım çalışmalarına ağırlık verdik."

300 KAYITLI ESNAF VAR

Bakır işlemeciliğinin yeniden değer bulmasıyla birçok kişinin bu mesleğe yöneldiğini hatırlatan Açık, şu anda odaya kayıtlı esnaf sayısının 300'ü geçtiğini dile getirdi. Açık, İŞKUR desteğiyle açtıkları bakır işlemeciliği eğitimin devam ettiğini vurguladı. Son açtıkları kursa yoğun talep olunca yeni sınıflar oluşturduklarını anlatan Açık, "Kabul ettiğimiz 65 kursiyerin 50'si kadınlardan oluşuyor ve bunların içerisinde gençler yoğunlukta. Kadınların yoğun olması bizi de mutlu ediyor. Çünkü nakış bölümünde kadın gözü farklı bir unsur oluyor. Bu kurslara gelen insanlara, günlük 20 lira cep harçlığı veriyoruz ve kurslarda yüzde 50 istihdam garantisi var. Başarılı olan arkadaşlar, parça başı çalışıyor. Bazı kursiyerler ise kendi yerlerini açmaya başladı" diye konuştu. Sektörde sigortasız çalışan işçinin kalmadığını, çırakların bile asgari ücretle işbaşı yaptığının altını çizen Açık, bu mesleğe gönül verenlerin aylık 2 bin liranın üzerinde gelirler elde edebildiğini söyledi. AA