Genel Koordinatörlüğünü Gaziantep’in Kültür Elçisi Yazar Ahmet Ümit ve Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’ın üstlendiği 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Mahsere kazanlarında üzüm şiresi hazırlandı, şef aşçılar mangal başında hünerlerini sergiledi, Ahmet Ümit’in ismi Şirehan Hotel'in 134 numaralı odasına verildi, ayrıca geleneksel bağbozumu şenlikleri yapıldı.

MANGAL KEYFİ

Genel Koordinatörlüğünü Gaziantep’in Kültür Elçisi Yazar Ahmet Ümit ve Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’ın üstlendiği 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali, dünyanın tanınmış bir çok şef aşçısını Gaziantep'te bir araya getirdi. 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali kapsamında düzenlenen ülkeler arası barbekü workshop etkinliklerinde mangal başına geçen ünlü aşçılar kendi kebap yapmadaki marifetlerini sergilediler.

Festivalin ilk gecesi, folklorcuların Gaziantep yöresine ait kına gecesini sahneledikleri gösterilerle görsel bir şölene dönüştü.

10 ÜLKEDEN AŞÇILAR GELDİ

Tarihi ipek yolu üzerinde kurulu tek kervansaray otel olma özelliğine sahip Şirehan Hotel avlusunda gerçekleştirilen lezzet etkinliğine, dünyanın 10 farklı ülkesinden gelen ünlü aşçıların yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Ülkeler arası barbekü workshop öncesi yabancı aşçılarla bir araya gelerek gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, bu festivaldeki amaçlarının eşsiz Gaziantep mutfak kültürünü tüm dünyaya tanıtmak ve tattırmak olduğunu söyledi.

ÖZTAN KEBABI ANLATTI

Kebap denince dünyada Türkiye, Türkiye'de ise Gaziantep'in ilk akla geldiğini belirten Öztan,"Bugün farklı kıt'alardan gelen ve farklı yemek kültürlerine sahip olan aşçılarımız kendi kebap çeşitlerini hazırlayarak misafirlerimizin beğenisine sunacaklar. Biz de Türk usulü kebaplarımızı onlara tattıracağız" dedi.

450 ÇEŞİT YEMEĞİMİZ VAR

Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetlere sahip olduğuna ifade eden Öztan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:"Gaziantep'in yaklaşık 450 çeşit yemeği var. Bugün Hollanda gibi bir ülkenin yemek sayısının 50 olduğu düşünüldüğünde Gaziantep'in zengin mutfak kültürüyle bir dünya başkenti olduğu zaten açıkça ortaya çıkıyor. Gaziantep yemek çeşidi ve kalitesiyle Fransa ile baş edecek tek şehir. Biz yeter ki bu değerlerimize sahip çıkalım yeteri kadar tanıtmak için çaba harcayalım"

Festivalin koordinatörlerinden Yazar Ahmet Ümit ise, konuşmasında Tahir Tekin Öztan ile birlikte, doğdukları Gaziantep’i bu festivalle tanıtma girişiminde bulunduklarını dile getirdi.

BU ETKİNLİKLERE DESTEK VERİLMELİ

Gaziantep'in yemek kültürünü ve geleneğini yaşatmayı hedefleyen Şirehan Festivaline toplumun tüm kesimlerini destek vermeye davet eden Ümit, "Eğer bu etkinliklere gerekli destek verilmezse bu girişimler çölde küçük bir ırmak gibi eriyip yok olacak. Bu nedenle hem marka şehir, hem de dünya kültür başkenti olmak istiyorsak, değerlerimize hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

ÖMER LÖK VE EKİBİNDEN MUHTEŞEM KONSER

Öte yandan Ömer Lök ve ekibi tarafından seslendirilen Antep türkülerinin ardından sahne alan folklor ekibinin gösterileri ise festivalin ilk gecesine ayrı bir renk kattı. Gaziantep yöresine ait kına gecesini çeşitli manilerle birlikte sahneleyen folklorcular büyük beğeni topladılar.

GELENEĞİMİZ YAŞATILDI

Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali kapsamında ayrıca geleneksel bağbozumu şenlikleri yapıldı.

Yöresel köy kahvaltısı ile başlayan bağbozumu etkinliğine yurtdışından gelen ünlü gurmelerin yanı sıra çok sayıda konuk katıldı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın katılımıyla açılışı yapılan 2. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali’nin ikinci gününde bağbozumu şenlikleri düzenlendi.

KÖY EKMEĞİ YAPILDI

Ünlü roman yazarı Ahmet Ümit ve Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan’ın koordinesinde gerçekleşen etkinlikte, sabah erken saatlerde Gaziantep- Kilis karayolu üzerinde bulunan üzüm bağına gelen yerli ve yabancı konuklar burada ilk olarak köy ekmeği yapımı eşliğinde yöreye özgü kahvaltı yaptı.

SUCUK YAPILDI

Bağbozumunun ardından toplanan üzümler Sahan Restoran’a getirildi. Önce ezilen ardından kaynatılan üzüm suyundan elde edilen karışıma; ceviz, badem, fıstık konularak sucuk yapıldı. Katılımcılar, kendi topladıkları üzümleri çeşitli işlemlerden geçtikten sonra sucuk olarak yeme imkanı buldu.

VEKİLLER DE KATILDI

Bağbozumuna AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker de katıldı. Festivale katılan yüzlerce kişi, Gaziantep’in asırlık şire geleneğini yaşatmaya çalıştı. Yaklaşık 20 dönümlük bir üzüm bahçesi içerisinde gerçekleşen etkinlikte, şire yapımında kullanılan üzümleri büyük bir titizlikle sepetlerine toplayan konuklar, bol bol hatıra fotoğrafı çektirip eğlenceli saatler yaşadı.

AMAÇ ŞİRE GELENEĞİNİ YAŞATMAK

Bağ bozumu şenliğinde amaçlarının şire geleneğini yaşatmak ve uluslar arası alanda tanıtımına katkı sunmak olduğunu söyleyen yazar Ahmet Ümit, kültürel değerlerin önemine vurgu yaptı.

Ahmet Ümit, şunları söyledi: “Burada bulunmamızın nedeni 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali’nin önemli bir ayağını gerçekleştirmek. Burası Gaziantep’in biraz dışarısında. Ne yazık ki yok olmaya yüz tutan bağlardan biri. Biz ne yapıyoruz? Gaziantep’teki şire geleneğini sürdürmek için geliyoruz buraya sabah erkenden, gün doğumuyla beraber geldik, burada bağlardan üzümleri kesiyoruz. Şirenin ilk ayağıdır bu. İstanbul’dan, yurtdışından gelen gurmeler var. Festivaldeki asıl amacımız Gaziantep’in o olağanüstü mutfağını, olağanüstü gurme kültürünü hem ulusal bazda hem de uluslararası bazda duyurmak.”

SEVDİRMEK LAZIM

Dünyada gastronomi turizminin yüzde 30 gibi önemli bir rakamsal boyuta ulaştığına dikkat çeken Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, “Sevmek lazım, sevdirmek lazım. Biz öncülük yaptık. Kartopu gibi yuvarladık. Bunu artık yuvarlayıp büyütmek tamamıyla şehrin mülki amirlerine ve şehirde yaşayanlara düşüyor” dedi.

BAĞBOZUMU SOSYALLEŞMEK DEMEK

Etkinliğe katılan ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da şunları söyledi:“Gaziantep kadim bir şehir. Bağbozumu, bölgenin kadim bir kültürü. Bağbozumu aynı zamanda bereket, sosyalleşmek demek. Bugün herkes burada. Kaynaşılıyor, sohbet ediliyor, bir yandan da üzüm toplanıyor. Tabii bugün burada olmamız ve bu etkinliğin sürdürülmeye çalışılması güzel bir olay. Biz de bu olayda geçen yıl da yerimizi aldık bu yıl da desteklemek için buradayız.”

FESTİVAL ÇOK ÖNEMLİ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ise festivalin önemine değinerek, “Bizim için bu festival çok önemli. Gaziantep’in kültürünü batıya ve gelecek nesillere aktarabilecek bir yapılanma, organizasyon. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

FESTİVAL AMACINA ULAŞTI

Festivalin amacına ulaştığına vurgu yapan Kantara Turizm ve Seyahat Acentesi Genel Müdürü Hasibe Sözmen, şu açıklamada bulundu:“Festival amacına ulaştı. Yerli-yabancı basın burada. Gaziantep’imizi çok güzel bir şekilde tanıtmaya çalıştık. İnşallah gelecek seferlere daha da büyük bir tanıtımla Gaziantep’imizi çok güzel bir şekilde tanıtacağız. Yerli-yabancı kanallarda, gazetelerde, dergilerde, köşe yazılarında misafirlerimiz dönüşlerinde hem kanallarında hem de gazetelerinde bahsedecekler. Gaziantep’imiz için bu çok güzel bir tanıtım. Ayrıca unuttuğumuz geleneklerimizi hatırladık.”

AHMET ÜMİT’İN İSMİ ŞİREHAN'DA YAŞAYACAK

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Ahmet Ümit’in ismi Şirehan Hotel'in 134 numaralı odasına verildi. Çocukluk yıllarının eski Şirehan sokaklarında geçtiğini ifade eden Gaziantepli Yazar Ahmet Ümit, “Doğup büyüdüğüm şehrimde, ismimin böylesi önemli bir tarihi mekanda yaşayacak olmasının heyecanını ve gururunu bir arada yaşıyorum” dedi.

GAZİANTEP'İN GURURU

Gaziantep’in Ahmet Ümit ile Ahmet Ümit’in de Gaziantep ile her zaman gurur duyduğunu dile getiren Tahir Tekin Öztan, şunları söyledi:“Otelimizde kültür elçimiz Ahmet Ümit’in ismini taşıyacak özel bir oda tasarladık. Aslında bu odanın açılışını yapmakta çok geç kaldık ama bu geç kalmışlığın neresinden dönersek kardır diye düşünüyorum. Kendisi çok sevdiği memleketinde çok daha değerli şeylere layık. İnşallah ilerde onun ismini geleceğe taşıyacak çok daha güzel ve kalıcı eserlere imza atılır.”

ÖZTAN'A TEŞEKKÜR

İsminin Şirehan Hotel’in 134 numaralı odasına verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Yazar Ahmet Ümit ise şöyle konuştu:“Daha önce İstanbul ve İzmir'de iki otel'in odasına ismim verilmişti. Ama burası kendi şehrim olduğu için farklı bir anlam taşıyor. Şirehan benim çocukluğumun geçtiği yer. Biz burada koşar, burada oynardık. Bu nedenle böyle bir mekanda bana oda verilmesi benim için gurur ve onur kaynağıdır. Sevgili Tahir arkadaşıma çok teşekkür ediyorum.” Haber Merkezi