Kanadalı Poultry Sciene bilim kuruluşunun yaptığı araştırma tavuk etiyle ilgili çok çarpıcı bir farkı gözler önüne serdi.1957 yılında 905 gram olan tavuk 2005 yılına gelindiğinde ise 4.202 gram ağırlığa ulaştı. Tavukta yıllara göre genlerin oynanmasıyla ortaya çıkan kilosal bazdaki bu farkı Gaziantep'teki Tavukçular Pazarı esnafı'na sorduk. Esnaf, "Tamamen organik ve doğal olarak yetişen tavuklar en fazla 2.5 kilo ağırlığında olur. Market tavukları gibi 4.5 kilo olmaz" dediler.

TAVUKÇULAR NELER SÖYLEDİ?

MUSTAFA ÇAKIOĞLU ( TAVUKÇU)

"Bizim bu pazarda satılan tavuklar Gaziantep'in en temiz ve güzel tavuğudur. Buraya gelen tavuklar yetişmiş olarak gelir ve damızlıktır. Bu tavuklar marketlerde satılan tavuklar gibi 31 günlük tavuklar değildir. Bu pazara gelen hayvanların hepsi tamamen veteriner kontrolünden geçirilir. Market tavuklarıyla bizim sattığımız organik tavukları en güzel ayırma yolu pişirmektir. Bizim tavuklar bir saate yakın pişirilirken, market tavukları yarım saatte hazır hale gelir. "

FATİH TOPALNACAR (TAVUKÇU)

"TAVUKLARA KİMYASAL MADDE VERİLMESİ GERÇEKTEN YANLIŞ"

"Bizim bu pazarda satılan tavukların hepsi hiçbir kimyasala maruz kalmadan yetişen tavuklardır. Marketlerde satılan kimyasal karıştırılmış tavuklardan değil burada satılan tavuklar tamamen organik ve doğal kendi kendine yetişen tavuklar olup en fazla 2.5 kilo ağırlığında oluyor market tavukları gibi 4.5 kilo gelen tavuklardan değil. Tavuklara kimyasal madde verilmesi gerçekten yanlış bir durum. Tavuklara kimyasal madde verilerek tavuklar şişiriliyor bu yanlış bir tutum. İki kilo gelen tavuk, dört kilo oluyorsa ortada bir yanlışlık vardır insanlara bu düpedüz zehir yedirmedir ancak biz burada gerçek doğal ve organik tavukları satıyoruz."

MEHMET ÇAKIOĞLU (TAVUKÇU)

"İNSANLAR NEYİ NASIL YEDİKLERİNİ BİLMELİ "

"Hazır marketlerde satılan tavukların geneli zaten kimyasal verilmiş tavuklardır. Buralardan aldığınız etleri düşünerek yemelisiniz. Eski yıllarda normal yetiştirme yollarıyla 1 kilo bile gelmeyen tavuk şimdi 4 kilo geliyorsa burada düşünmek gerek. Bu insanlar neyi nasıl yediklerini bilmeli bunlar tamamen zehirli kimyasallı tavuklardır. Biz burada tamamen kimyasal etkiden uzak organik tavukları yetiştirip satıyoruz. Hazır tavuklarla bizim tavukları ayırmak için birinci önceliğimiz tadı daha sonra ise pişirme süresi ve pişirilirken kolay ayrılmaması gelir. Bizim tavukları yemeğe katarsanız anlarsınız tadını. Hazır tavuk 45 günde kesime gelirken bizim tavuklar bir yaşına kadar bekletilir öyle kesilir."

FADIL KARAKURT

"BİZİM SATTIĞIMIZ TAVUKLARLA YAPILAN YEMEKLER BİR BAŞKA GÜZEL"

"Gaziantep'in en güzel, temiz ve organik tavukları bu pazarda satılıyor. Biz marketlerin sattığı gibi tamamen kimyasal katılmış, kimyasıyla oynanmış tavuklar satmıyoruz. Bizim sattığımız tavuklarla yapılan yemekler bir başka güzel olur kimyasıyla oynanmış hazır tavukların yemeği gibi olmaz biz burda ortalama 2, 3 kilo tavuğu 20 TL' ye satıyoruz marketle neredeyse kilosu aynı ama bizimkiler hem kaliteli hem organik hiçbir kimyasal vermeden tamamen organik yemlerle yetiştiriyoruz."

İBRAHİM HEDEF

"KİMYASAL VERİLMİŞ TAVUKLAR TAMAMEN ZEHİR SAÇIYOR"

"Kimyasal verilmiş tavuklar tamamen zehir saçıyor. Hormon veriliyor tavuklara bu durum yasaklanmalı. Tavuklar 31 günde kesime hazır hale getiriliyor tabi bunun içinde tavuğa ekstra katkı maddeleri veriliyor biz normalde bir sene geçmeden tavuğu kesmezken bu adamlar nasıl olurda tavuğu 31 günde kesime hazır hale getirirler. İnsanlar bilinçlenmeli ne yediklerini bilmeli." Haluk ŞAHİN