*Vali Erdal Ata: İlimizde 258 bin kayıtlı Suriyeli var. Daha fazla Suriyeli gelmemesi, gelenlerin diğer illere yönlendirilmesi gerekiyor. Çünkü bundan fazlasını bu kent kaldıramaz. 60 bin Suriyeli çocuk eğitim çağında, ancak bunların sadece 25 binine eğitim verilebiliyoruz. 162 bin kişi bakıma muhtaç ve günde 3 bin kişiye sıcak yemek veriliyor.

*Dr. Samet Bayrak: Suriyelilerin gelişiyle birlikte ciddi hastalıklarla başbaşayız. Gaziantep'te 10 kişiden biri Suriyeli , bunlarla ilgili gerçek sorunları göremiyoruz, göreceğimizi de zannetmiyorum. Suriye'de sağlıkta kayıt sistemi yok. Bunlarla birlikte çocuk felci yeniden gündeme geldi. Ben bugüne kadar gebelerde kızamık geçiren görmemiştim, görmeye başladım. Bizde çocuklarda Hepatit B aşısı yapılır, ileride karaciğer tümörleri oluşmasın diye. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili risk altındayız. AİDS rahim ağzı kanseri cinsel yolla bulaşan 10-15-20 sene risk altındayız.

*Mehmet Şeker: Gaziantep'te Suriyelilerle evlilik sayısı 3 binden fazla. Bu evlilikler ileride genetik hastalıkların geçişine neden olacak. Bazı ırkların genetik hastalıkları vardır. Bunlardan biri Talasemidir. Şimdi değil ama, 10-15 yıl sonra 5-10 bin tane genetik hastalık geçişi olabilecektir. Bizde kızamık, çocuk felci yoktu. Yeniden baş gösterdi. Sınırda tedbir alınmalıydı.

Ali Serindağ: Suriyelilerin sorunları, bu insanlar ülkelerine gitmeden çözülmzez. Bu konuda GTO bünyesinde daha öncede raporlar hazırlandı. Ne oldu? Yüzde 10.6 kendi işsizimiz varken bu insanlara nasıl istihdam sağlanacak? 3 vardiyalı eğitim dönemine geri mi döneceğiz?

*Fatma Şahin: Eğer 5. OSB’de kayıt dışı bir Suriyeli çalıştırılıyorsa bu yanlış bir durumdur. Önceliğimiz kendi işçimiz ve vatandaşımız.

Yavuz Coşkun: Bakanlığın kararını niye bekliyoruz? Kendi çözümümüzü kendimiz üretilim. Örneğin plakalar konusunda. GZT diye Sticker alalım, araçlara yapıştıralım

Nursal Çakıroğlu: Gaziantep'te trafikte 420 bin araç olduğunu belirten Çakıroğlu, "Suriyelilere ait 5 bin araç var. Trafikte gezen Suriyeli araçlar için plaka okunamıyor. Çözüm için Valilik olarak bakanlığa teklifte bulunduk. M Serisi misafir plaka verelim dedik.

*Celal Doğan:İşin merkezi Ankara. Öngörmek çok önemlidir. Padişahım çok yaşa demeyeceğiz. Sorunları olduğu gibi yansıtıp, çözüm yolu arayacağız

Mustafa Erzin:, Şehirde terör örgütü ve istihbarat birimlerinin cirit atıyor. "6-7 Ekim olaylarında emniyet bile kendi emniyetini sağlamakta aciz kaldı.

Durmuş İşsever: Bu insanlar bizden 50 sene gerideler. Allah yardımcıları olsun, bağrımıza bastık, ancak güvenlikle ilgili sorunlar yaşanıyor. Parklarda bu insanlara güvenlikler müdahale ettiğinde birleşip güvenlikçilerimizi dövüyorlar" dedi.

*Mehmet Aslan: Olay çok boyutlu, böyle giderse çok daha büyük boyutlara gelecek. Sizlerin görüşlerini rapor haline getirip Cumhurbaşkanı, Başbakan ve milletvekillerine vereceğiz.

DERSİMİZ: SURİYELİLER

NOTUMUZ: ÇOK ZAYIF

Gaziantep Kent Konseyi 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantının ana gündem maddesi kentte yaşayan Suriyelilerdi. Katılımcıların büyük çoğunluğu ve kent yöneticileri, Suriyeliler konusundaki fikirlerini ve çözüm önerilerini sundu. Yıllardır ciddiye alınmayan ve kendi haline bırakılarak Gaziantep'in kimyasıyla oynalınan Suriyeliler meselesi gecikilmiş de olsa tekrar masaya yatırıldı. Ancak öyle bir tablo çıktı ki, bunun çözümünün oldukça zor olduğu gözlendi.

Toplantıda Suriyelilerin güvenlik, eğitim, istihdam, kayıt sorunlarının yanısıra evlilik ve sağlık sorunları da gündeme getirildi. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ve Dr. Samet Bayrak'ın bulaşıcı hastalıklarla ilgili uyarısı dikkat çekti. Şeker ve Bayrak, bulaşıcı hastalıklar konusunda uyarıda bulunarak, risk altında olduğumuzu, devletin gerekli önlemleri bir an evvel alması gerektiğini belirttiler.

Mehmet Aslan, kamplarda 33 bin olmak üzere Gaziantep'te 300 bin civarında Suriyeli olduğunu söyledi. Aslan, olayın çok boyutlu olduğunu, böyle giderse çok daha büyük boyutlara geleceğini belirterek, bunun için, Suriyelilerle ilgili sorunları ve çözüm önerilerini bir rapor haline getirerek Milletvekilleri, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanına takdir edeceklerini söyledi.

FATMA ŞAHİN:BU SORUNUN DA ALTINDAN KALKACAĞIZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin çok büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu, ancak el ele vererek iyi bir kent konseyi oluşturulduğunu ve her sorunun altından kalkındığı gibi bu sorununda altında kalkabileceklerini ifade etti.

Suriyelilerin içinde bulunduğu sıkıntıyı Cenevere’de de anlattığını anımsatan Şahin, “Biz burada kendi işçimizi ve vatandaşımıza öncülük tanımak durumundayız. Eğer 5. OSB’de kayıt dışı bir Suriyeli çalıştırılıyorsa bu yanlış bir durumdur. Bizim en önceliğimiz kendi işçimiz ve vatandaşımız gelmeli. Kendi vatandaşımızı mağdur etmeden hareket etmeliyiz” diye konuştu.

BÖYLE TOPLANTI GÖRMEDİM

Muhalefet parti temsilcileri ile birlikte hareket ederek sorunları el ele vererek bir rapor halinde Ankara’ya daha iyi anlatacaklarını vurgulayan Şahin, bu açıdan bu toplantıya gelen katılımcıları çok önemsediğini kaydetti. Gaziantep’in birçok sorunları ve krizleri başarı ile atlattığını dile getiren Şahin, “Tabiki kentimizde oluşan kriz ve sorunları yönetmek bizim boynumuzun borcu. Kentler yarışında 2023 hedefini en başta yakalayan kent biz olacağız. Bugün bu salonda bu tabloyu görüyorum. Bugüne kadar izlediğim ve katıldığım en olgun toplantıyı burada gördüm. Hepinize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

258 BİN KİŞİ KAYIT ALTINA ALINDI

Gaziantep Valisi Erdal Ata da, şehirde kamp içinde ve kamp dışında 258 bin Suriyelinin kayıt altına alındığını açıkladı. 60 bin çocuğun eğitim çağında bulunduğunu ancak bunların sadece 25 binine eğitim verilebildiğini aktaran Ata, 162 bin kişinin bakıma muhtaç olduğunu ve günde 3 bin kişiye sıcak yemek verildiğini kaydetti.

ÇOK FAZLA ÇALIŞMA YAPMAMIZ GEREKİYOR

Suriye'deki iç savaşın kısa vadede bitmeyecek gibi göründüğünü, konut, eğitim,altyapı, güvenlik, sağlık, eğitim konularında daha fazla çalışma yapmak zorundayız. Suriyelilere karşı üretilen politikalarda diğer illerden daha öndeyiz.

SURİYELİ ARAÇLARIN PLAKA SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Şehir içindeki trafikte Suriye plakalı araçlarda yaşanan sıkıntıyı İçişleri Bakanlığı’na bildirdiklerini anımsatan Vali Ata, bakanlığın değerlendirmeleri yaptığını ve en kısa zamanda sonuçlandırdığını ifade etti. Suriyelilere yönelik üretilen politikalarda diğer illere göre Gaziantep’in çok iyi konumda olduğunu dile getiren Ata, İslahiye’de 25 bin kişilik bir kamp yapıldığını, ancak ilk etapta elektrik sorunundan dolayı 15 bin kişinin bu kampa alınacağını bildirdi.

SINIRDAN ARAÇ GEÇİŞLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN KANAL KAZIYORUZ

Sınır güvenliğinde bir takım sıkıntıların olduğunu, bu konuda emniyet ve jandarma görevlilerinin güvenliği aldığını aktaran Vali Erdal Ata, binlerce Suriyelinin sınırdan kaçak geçerken yakalandığını ve haklarında yasal işlemlerin yapıldığını belirtti. Ata, "Sınırdan kaçak geçişleri önlemek için güvenlik birimlerimiz gereken gayreti gösteriyor. Binlerce kaçak yakalandı. Sınırda 4 metre derinliğinde kanal çalışmaları yapılıyor. Geçtiğimiz yıl 8.5 km kanal kazmıştık. İş makinaları çalışıyor. 47 km'nin tamamında kanal kazılarak araç geçişleri önlenmeye çalışılıyor. Sınırda aydınlatma çalışmaları yaptık. Kente daha fazla Suriyeli gelmemesi için gereken çalışmaları yapıyoruz" dedi.Daha fazla Suriyelilerin girişini önlemek için Ankara’da AFAD görevlileri ile sürekli irtibat halinde olduklarını anımsatan Ata, Suriyelilere yapılan yardımlarını kendi vatandaşların haklarında kesilerek yapılan yardımlar olmadığını ifade etti. Ata, bu yardımların ek yardımlar olduğunu bildirdi.

NURSAL ÇAKIROĞLU:BİR SURİYELİ'NİN MALİYETİ, 7.52 KURUŞ

Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Gaziantep'te 4 adet çadır 1'de konteynır barınma merkezi bulunduğunu belirterek, bunların çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi. Kamplarda 33 bin 408 kişinin kaldığını belirten Çakıroğlu, kamplarda kalanların kişi başı maliyetinin 7.52 TL olduğunu belirtti. Kamplarda 278 öğretmen, 8365 öğrenci, 30 sağlık personeli, 487 güvenlik var diyen Çakıroğlu, "Asayiş olaylarında şehir efsaneleri anlatılıyor. 2012'de 42 bin 600 asayiş olayı olmuş, olaylara karışan Suriyeli sayısı 129. 2013 yılında 4820 olay olmuş, olaylara karışan Suriyeli sayısı 685. 2014 yılının ilk 10 ayında 2251 olay olmuş olaylara karışan Suriyeli sayısı 747" diye konuştu.

PLAKA SORUNU İÇİN TEKLİF VERDİK

Gaziantep'te trafikte 420 bin araç olduğunu belirten Çakıroğlu, "Suriyelilere ait 5 bin araç var. 2013 yılında 5102 kaza olmuş, kazaya karışan Suriyeli sayısı 56, 2014 yılında 61 kaza olmuş, kazaya karışan Suriyeli sayısı 61. Aşevlerinden günlük 3 bin Suriyeli yemek alıyor. Kötü koşullarda yaşayan 10 bin Suriyeli başka illere gönderildi. 60 bin çocuk eğitim çağında. 25 binine eğitim veriliyor. Trafikte gezen Suriyeli araçlar için plaka okunamıyor. Çözüm için Valilik olarak bakanlığa teklifte bulunduk. M Serisi misafir plaka verelim" dedik.

VALİ ATA: BUNDAN FAZLASINI BU KENT KALDIRMAZ

Ökkeş Titiz, trafikte yoğunluk yaratıyorlar, evler karaborsa oldu sözleri üzerine Vali Erdal Ata, "Trafikteki yoğunlukları abartılacak oranda değiliz. İlimize daha fazla Suriyeli gelmemesi, gelenlerin diğer kamplara yönlendirilmesi gerekiyor. Çünkü bundan fazlasını bu kent kaldıramaz. Anlayışla, sabırla hoşgörüyle bu sürece daha kolay atlatabiliriz. Bende ev kiralarıyla ilgili mailler alıyorum. TOKİ ile görüşmelerimiz var " dedi.

DUMLUPINARDA 4 BİN SURİYELİ VAR, KÖMÜR BEKLEYEN ÇOK

Dumlupınar Mahalle Muhtarı Osman Alav, mahallesinde 4 in Suriyeli olduğunu, bunun 700 haneye tekabül ettiğini ancak bunlardan 170 aileye kömür dağıttıklarını belirterek, kömür alamayanların her gün muhtarlığın kapısında beklediğini söyledi. Muhtar Alav, "Bu sayıyı artıralım, 20'şer torba yerine 10 torba verelim" dedi.

DURMUŞ İŞSEVER:KİMİ KİME ŞİKAYET EDECEĞİZ?

Kursan Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Durmuş İşsever ise, Suriyelilerle ilgili bir sorun yaşandığında nereye başvurulacağını belirterek, "Kimi kime şikayet edeceğiz? Bu insanlar bizden 50 sene gerideler. Allah yardımcıları olsun, bağrımıza bastık, ancak güvenlikle ilgili sorunlar yaşanıyor. Parklarda bu insanlara güvenlikler müdahale ettiğinde birleşip güvenlikçilerimizi dövüyorlar" dedi.

ALİ ERSÖNMEZ:SURİYELİ ÇOCUKLAR DİLENCİLİK YAPIYORLAR, SUÇA İTİLME İHTİMALLERİ YÜKSEK

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, gece Suriyeli kız ve erkek çocukların trafik ışıklarında dilencilik yaptıklarını gündeme getirdi. Ersönmez, bu çocukların ileride suça itilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, "Bu sorunlara nasıl bir tedbir alınıyor? Ayrıca bu insanların gelişiyle kentte hayat pahalılığı oluştu. Memurlar tayin istiyor" dedi.

VALİ ATA:CAM SİLEN ÇOCUKLARI BENDE GÖRÜYORUM

Vali Erdal Ata da, "Işıklarda dilenen, cam silen çocukları bende görüyorum. Emniyet ve zabıta bu konuda çalışmalarını yapıyor. Bu konu önemli, önlem alınmadığı takdirde sektör haline geliyor. Konutla ilgili de TOKİ'yle çalışmalarımız var" dedi.

MUHTAR KÖSE:METRUK YAPILAR NE OLACAK?

Binevler Mahalle Muhtarı Ali Köse ise metruk yerlerde yaşayan Suriyelilerin kamplara götürüldüğünü, ancak 3 gün sonra geri geldiklerini belirtti. Muhtar Köse, "Belediyeler metruk binalarla ilgili bir çalışma yapmalı" dedi.

SİNAN ATAKAN:METRUK YAPILARA CEZA UYGULANMALI

AFAD İl Müdürü Sinan Atakan da, Ağustos ayında metruk yerlerde yaşayan 10 bin civarında Suriyeli'yi başka yerlere naklettiklerini, ancak boşalan yerlere yeniden Suriyelilerin girdiğini söyledi. Atakan, "Acaba belediyelerimiz metruk yerleri kiraya verenlerle ilgili bir ceza uygulayabilir mi? Mesela Şahinbey Belediyesi eski garajlarda oto makinacılar için sanayi sitesi yaptı. Esnaf siteye taşındığında bu dükkanlar boş kalacak. Ben buraların Suriyelilere kiraya verilmesinden korkuyorum" dedi.

TAHMAZOĞLU:ESKİ GARAJLARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise, "Biz eski garajlarda işyeri sahipleriyle anlaşarak tüm dükkanları yıkacağız. Orada kentsel dönüşüm yapılacak" dedi.

ŞEKER:KIZAMIK, ÇOCUK FELCİ YENİDEN BAŞ GÖSTERDİ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, sosyal yapıda sorunlar olduğunu, Suriyelilerle evlilik sayısının 3 binden fazla olduğunu belirterek, bu evlilikler öncesi kan tahlili yapılmadığı için bunun ileride hastalıkların genetik yolla bulaşmasına neden olacağını söyledi. Şeker, "Sayın Rektörümüz iyi bilir. Bazı ırkların genetik hastalıkları vardır. Bunlardan biri Talasemi'dir. Şimdi değil ama, 10-15 yıl sonra 5-10 bin tane genetik hastalık geçişi olabilecektir. Suriye'de hükümet yok. Sağlık Bakanlığı aşı yapmıyor. Bizde kızamık, çocuk felci yoktu. Yeniden baş gösterdi. Sınırda tedbir alınmalıydı. Üniversite bu konuda ireksiyonda olmalı. Almanya'ya gittiğinizde muayenehane açamazsınız. 4 yıl kendi arabanızla gezemezsiniz. Bu insanlar bizim ülkemizdede bizim kurallarımıza tabi olmalılar" dedi.

Şeker, AFAD yetkililerine de kampların düzgün ve temiz oluşundan dolayı teşekkür etti.

REKTÖR COŞKUN:MEVZUATI BEKLEDİĞİMİZ SÜRECE SONUÇ ÇIKMAZ

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, kendi çözümümüzü kendimiz üretilim. Örneğin plakalar konusunda. GZT diye Sticker alalım. Sayın Vali imzada dedi. Devleti beklemeyelim. Cephede biz savaşıyoruz. Biz burada lokal çözümler üretmeliyiz. Bakanlığın kararını niye bekliyoruz? Çözümü şöyle yapıyoruz diye bilgi verelim. Mevzuatı beklediğimiz sürece sonuç çıkmaz. Daha çok bekleriz" dedi.

SITKI SEVEROĞLU:YETKİ BELGESİ SORUNU VAR

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu da söz alarak, Suriye'den gelen mimar, mühendislerin yasa dışı çalışmak zorunda kaldıklarını gündeme getirdi. Severoğlu, "Halep Mimarlar Odası Genel Sekreteri geldi. Bu konudaki sıkıntıları konuştuk. YÖK'ten denklik belgesi için çözüm bulunması gerekiyor" dedi.

SAMET BAYRAK:CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARLA İLGİLİ RİSK ALTINDAYIZ

Dr. Samet Bayrak, Gaziantep'te 10 kişiden birinin Suriyeli olduğunu, bunlarla ilgili gerçek sorunları göremediğimizi söyledi. Samet Bayrak, "Göreceğimizi de zannetmiyorum. Suriye'de sağlıkta kayıt sistemi yok. Bunlarla birlikte çocuk felci yeniden gündeme geldi. Ben bugüne kadar gebelerde kızamık geçiren görmemiştim, görmeye başladım. Bizde çocuklarda Hepatit B aşısı yapılır, ileride karaciğer tümörleri oluşmasın diye. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili risk altındayız. Rahim ağzı kanseri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların sonucu 15-20 sene sonra ortaya çıkacaktır. AİDS rahim ağzı kanseri cinsel yolla bulaşan 10-15-20 sene risk altındayız. Suriyeliler kayıt altına alınmalı. ama doğru şekilde Suriyeli kartlar var. Üçte ikisinin baba adı Muhammed, ana adı Fatma. Kimlikler doğru mu çıkıyor?" dedi.

Nursal Çakıroğlu, kayıtsız insan kalmadığını, yüzde 90'ın üzerinde kayıt yapıldığını söyledi.

Kemal Küçükcan, Suriyelilerin gelişiyle turizmde kayıplar yaşadığımızı belirterek, "Önce iç göç vardı, şimdi dış göç, Sosyal, eğitsel ve kültürel yapıda olumsuz gelişmeler var" dedi.

Durmuş İşsever söz alarak, "Bulaşıcı hastalıklar konusu çok önemli. Birde onkoloji hastanesinin kiraya verilmesine de şaşırdım. Ahde vefa lazım. İşadamları bundan sonra bana ne derler" dedi.

ALİ SERİNDAĞ:YÜZDE 10.6 İŞSİZİMİZ VARKEN, BU İNSANLARA NASIL İSTİHDAM SAĞLANACAK?

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Suriyelilerin sorunlarının, bu insanlar ülkelerine gitmeden çözümünün mümkün olmadığını belirten Serindağ, "GTO bünyesinde daha öncede raporlar hazırlandı. Ne oldu? Yüzde 10.6 kendi işsizimiz varken bu insanlara nasıl istihdam sağlanacak? 3 vardiyalı eğitim dönemine geri mi döneceğiz? O zaman içeride homurdanmalar başlar. Suriye bir an önce barışa kavuşsun, Suriye'den gelenler ülkelerine dönsün ancak o zaman sorun çözülür" dedi.

NEJAT KOÇER:ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, çevremizdeki olayları iyi tahlil etmemiz ve ülkemizin değerini iyi bilmemiz gerektiğini söyledi. Koçer, Suriyelilerin istihdamı konusunda yönetmelik hazırlandığını belirterek, "Açık alanlarda istihdam edilecekler. Ara dönemi atlattık. Sağlık konusunda İl Sağlık Müdürü bilgi verecektir. Ancak çok fazla endişe edilecek bir durumun olduğunu sanmıyorum" dedi.

Koçer, Suriye'deki iç savaştan önce ticaretimizin 100 milyon dolar iken geçen yıl 250 milyon dolar olduğunu, 2014 yılında ise 350-400 milyon doları bulacağını belirtti.

METİN KARAKÖK: ŞARK ÇIBANI TEMASLA BULAŞMAZ

İl Sağlık Müdürü Metin Karakök ise, "Bazı konularda eksik bilgilendirmeler var. Talasemi hastalığı görülme oranı Akdeniz'de ne ise Suriye'de o. Endişeye gerek yok. Suriye'den gelenlerde görülen kanser agresif bir kanser türü. Onun da nedeni geçmişteki Halepçe katliamında radyoaktif maddeden kaynaklanmış olabilir. Buda genetik olarak bize geçmez. Kızamık konusuna gelince 2014 yılında 19 kızamık vakası var. Şark çıbanı 42 tane. Temasla bulaşmaz bir sinek aracılığı ile bulaşıyor. Rahim ağzı kanserlerinde oran değişikliği yok" dedi.

SURİYELİLERLE EVLİLİK RAKAMI TOPLAM: 277

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Suriyelilerle evlilik rakamları vererek, Gaziantep'te Şahinbey'de 105, Şehitkamil'de ise 172 evlilik olduğunu söyledi.

MUSTAFA ERZİN:SURİYELİLER 6-7 EKİM OLAYLARININ İÇİNDE MİYDİ?

MHP eski il başkanı, büyükşehir belediye başkan adayı Mustafa Erzin ise, şehirde terör örgütü ve istihbarat birimlerinin cirit attığını belirterek, "6-7 Ekim olaylarında emniyet bile kendi emniyetini sağlamakta aciz kaldı. Olaylar sırasında Ocaklar Polis karakolunun oradaydım. Merak ediyorum Suriyeliler bu olayların içinde miydi? Sokaklarda Suriyeli var mıydı? Yarın şehirde yine terör olayları olursa, asayiş olayları olursa bunun sorumlusu kim olacak? " dedi.

YAŞAR AĞYÜZ: MÜLTECİLİK TANIMINDA SORUN VAR

CHP Şahinbey Belediyesi eski Başkanı Yaşar Ağyüz ise, sorunun belli olduğunu çözümün kaynak, parada yattığını belirterek, "Uluslararası kuruluşların kaynak aktarmalarını sağlamamız lazım. Mültecilik tanımında sorun var. Eğitimde Suriyeli öğrencilerin bizim öğrencilerimizle aynı okullara gitmeleri yanlış olur. Bu insanlara kent yaşamına katamayız. Suriye meselesi ekonomik yaşantıyı olumsuz etkiliyor" dedi.

MEHMET GÖKDAĞ:SINIRLARIMIZ KEVGİRE DÖNDÜ

CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ, sınırların kevgire döndüğünü, bu işi çözecek olanın hükümet olduğunu belirterek, Suriyeliler üzerinden siyasi rant elde etmenin ahlaksızlık olacağını söyledi.

MHP'li İl Yöneticisi ise IŞİD, PYD veya başka bir örgütün Gaziantep'te karargahının olup olmadığını belirterek, "Varsa bunun hukuki altyapısı var mı? İnsanların vicdanı olur, ancak devletlerin mantığı olur" dedi.

BEKİR ÖZTEKİN:MUHALEFETİN DE ETKİSİ VAR

Oğuzeli Belediyesi eski Başkanı Bekir Öztekin ise, Suriyeliler konusunda iktidarın suçlandığını, ancak olaylarda insanları sokağa döken muhalefetinde hassas olması gerektiğini söyledi. Öztekin, "Barışı, huzuru tek başına iktidar sağlayamaz. Muhalefet insanları sokağa dökmez, hassas olursa, ülkede istikrar ve huzur olur" dedi.Bekir Öztekin'in sözlerine muhalefet tepki gösterdi. Aslan'ın araya girip "Sizi kasdetmiyor" sözlerine üzerine Öztekin, "Evet ben CHP ve MHP'yi kasdetmiyorum, asla" dedi.

KEMAL VURAL:BM BAYRAKLARINI ASMAYALIM

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ise, BM'nin 183 milyon dolar yardım yaparak, sonra da her yere bayraklarını astığını belirterek, "Bu parayı da almayalım, bayraklarını da astırmayalım" dedi.

CELAL DOĞAN:BU SAVAŞ 10-20 YIL SÜRER

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Celal Doğan ise, ABD'li yetkililerin Suriye'deki savaşın 10-20 yıl süreceğini söylediğini belirterek, "İşin merkezi Ankara. Öngörmek çok önemlidir. Padişahım çok yaşa demeyeceğiz. Sorunları olduğu gibi yansıtıp, çözüm yolu arayacağız" dedi. Celal Doğan, öngörü konusunda Ecevit, Selayman Demirel ve Atatürk'ün Musul ve Kerkük ile ilgili öngörülerini anlattı. Meral KINACILAR