Gaziantep'te ilginç bir takas sonucu gerçekleşen eski Bedesten ve son meclis kararıyla öğrenci yurdu yapılması kararlaştırılan binanın yerinin Turizm parkı yapılması için yıkım töreni düzenlendi. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın da katılımıyla yıkılarak Turizm parkı yapılacak olan 4 bin 500 metrekarelik arsaya kondurulan binanın yıkım töreninde gövde gösterisi yapıldı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de bir ilke imza atarak, Bedesten'in yerinin yıkımı için tören düzenledi. Belediye bandosunun yanısıra davul zurnanın da tören alanını bayram yerine çevirdiği yıkım töreninde halk oyunları ekibi de yerini aldı. Halkın meraklı gözlerle izlediği yıkım törenine Bakan Bozkır’ın yanı sıra Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, İbrahim Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Sarı, Ahmet Nejat Koçer ve Ali Şahin, AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, ilçe başkanları, kaymakamlar, vali yardımcıları, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

YOL KAPATILDI, GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı törende, Bakan'ın gelişi ve kalabalık nedeniyle Kemal Köker Caddesi de bir süre trafiğe kapatıldı.

KADOOĞLU:TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

AVM’nin sahibi Cemal Kadooğlu, “Bugün burada şehrimiz için olduğu kadar, ülkemiz için önemli bir tören gerçekleştiriyoruz. Bedesten Alışveriş Merkezi Gaziantep’imizin ilk alışveriş merkeziydi. Gaziantepler olarak birçok alanda ilkler ile burada karşılaştı. 5 bin metrekarelik alan artık çınar ağaçlarıyla gelecek nesillere hizmet verecek. Burası Türkiye'ye örnek olacaktır. Bu belkide küçük bir adımdır, ülkemizin diğer şehirleri, belediyeleri Gaziantep'in yapmış olduğu hizmeti örnek alacaktır diye umuyoruz. Sayın Ahmet Uzer, Fatma Şahin ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

KOÇER: GAZİANTEP YEŞİLE KAVUŞUYOR

Milletvekili Ahmet Nejat Koçer, bölgenin çok anlamlı bir bölge olduğunu, Çınarlı cephesinde Fransızlara karşı en büyük mücadelenin verildiğini belirterek, "İşte bugün aslında böyle anlamlı bir yerde, milli mücadelenin yapıldığı bir bölgede AVM yıkıp yerine park yapıyoruz. Bu son derece anlamlıdır. Burada Türkiye'ye önemli bir mesaj veriyoruz. AVM'yi yıkıp yerine park yapıyoruz. Bu Türkiye'ye mesajdır. Gaziantep AVM'yi yıkıp yerine park yapma vizyonuyla da öne çıkıyor. Dünyaya bir çok ürün ihraç eden Gaziantep, fikir ve vizyon da ihraç etmiş oldu. Bugün tarihi bir gün. İnşallah şehitlerimizin ruhu şad olmuştur. Gaziantep yeşile kavuşuyor” dedi.

“HER ŞEYİN PARA OLMADIĞINI ANLATAN BİR ÇALIŞMA”

Bu yıkımın her şeyin para olmadığını anlatan çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Fatma Şahin, “Şehrin kimliği, hafızası ve kişiliği hepimizin hafızasında önemli bir geçmişe sahip. Çocukluğumuza baktığımız zaman, biz uçan kuşa yuva yapan atalardan geliyoruz. Buralarda bahçe var, çeşme var, su sesi var, yeşil var. Burada çok güçlü bir kurtuluş mücadelesi var. Burada ikinci bir Çanakkale var. Bunlar bizim geçmişimiz. Dolayısıyla bu geçmişimizi çocuklarımıza daha iyi anlatmamız ve bu şehir yerelden evrensele, evrenselden yerele taşımamız gerek” dedi.

“SANAT, TARİH VE KÜLTÜR SEVENLERİN BULUŞTUĞU BİR ORTAM YARATILDI”

Yıkım töreni teklifi geldiğinde sıcak bakmadığını ardından alanın yeşil alana çevrileceğini duyduğu için memnuniyetle katılacağını belirten Bozkır, “Gerçekten binalar arasına sıkışmış çok büyüyen şehirlerin vatandaşları sakinleri tekrar yeşille buluşuyor. bunun da tabiatıyla çok büyük bir anlamı var. Gerçekten böyle bir anlamlı günde yanınızda olmak herhangi bir bakan için bir onur vesilesidir. Bugün birkaç güzel olaya şahit oluyoruz. Türkiye’nin gelecekteki bütün tarihi ve kültürel faaliyetlerini bir çatı altında toplayacak arkeoloji merkezinin kurulması ve tabiatıyla hep ortaya çıkarılacak eserlerin çok daha bilimsel bir şekilde ortaya konulması birde elimizde bulunan hazinelerin değerlendirmesi yatıyor. Bugünde 14 Şubat Sevgililer Günü bugünde aslında sanat, tarih ve kültür sevenlerin buluştuğu bir ortam yaratıldı. Binaların arasına sıkışan bu yer tekrar yeşille buluşuyor” dedi.

BAKAN BOZKIR:GAZİANTEP MUTFAĞI 8. MUTFAK OLMALI

'İnşallah Gaziantep mutfağı dünyanın 8. mutfağı olur' diyen Bakan Bozkır, "Dünyada 7 tane mutfak var, Maalesef Gaziantep bunların arasında değil, İnşallah çok yakında yerken ağzımızın sulandığı Antep mutfağı 8. mutfak olarak tesvil ederiz. Sayın Cemal Kadooğlu'na çok teşekkür ederim. Binayı yıkıp yeşil alan yaptırıyor. Bu bütün insanlara örnek olmalı. Gaziantepli şehitlerin ruhları da inşallah şad olacaktır" diye konuştu. Konuşmaların ardından törene katılan AB Bakanı Bozkır, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti milletvekilleri, ilçe belediye başkanları baret taktı ve sembolik olarak çekiçle AVM'nin tuğlalarını kırdı.

ESNAF MEMNUN

Çevre esnafından Harun Kılıç, "Bedesten'in yıkılması bu alanın nefes almasını sağladı. Ama bedesten varken burası yoğundu. İnsanlar bedestenden çıktıktan sonra buradaki esnafa mutlaka uğruyorlardı. İleri de durum ne gösterecek bilemeyiz ama buranın yeşil alana dönüştürülmesi de bizim için avantajlı oldu. Yıkım bitene kadar belki biraz sıkıntı çekeriz ama yıkım bitip burası halka açıkldığında o zaman bizim işlerde düzene biner. Esnaf olarak değilde bir vatandaş olarak görüşümü soracak olursan, burası yeşil alana dönüştüğü zaman çok büyük meydan şeklini alacak, bu da buranın hem trafiğini, hem de yaşam alanını rahatlatacak" dedi.

KAZANCIMIZ ARTAR

Esnaflardan Recep Öztürk ise, "İleride durum ne gösterir bilemem. Ama bedestenin yıkılması ve buranın halka açılması bizim kazancımız açısından iyi oldu. Umudumuz bu yönde. Genel görüş bu binanın bir an yıkılmasıydı. Burada bütün esnaf bunu istiyordu. Esnafın önünü adeta bir perde gibi kapatıyordu. Esnafın bu aşamadan sonra umudu iyice arttı. Esnaf olarak belediyeden buradaki esnaf için yapılacak projelerin esnaf için uygun olmasını istiyoruz.

BEDESTEN'İN YERİ TRAMPA EDİLDİ

Bedesten'in yerinin yıkılarak meydan yapılacak olmasına karşılık Kadooğlu Şirketler Grubu'na TEDAŞ'ın ön tarafında TEİAŞ'a ait 14 dönümlük 2.5 emsal çok değerli bir arsa verildi. Büyükşehir Belediye Meclisinde Şahinbey ilçesi Bey Mahallesi pafta 11, ada 1063, parsel 10'da kayıtlı 5.128 metrekarelik taşınmaz imar planında Büyükşehir Belediye Hizmet Alanı (Meydan ve Meydan Altı Otopark Alanında) kaldığından Büyükşehir Belediye Encümeninin 17.12.2014 tarih ve 1606 sayısı ile 2942 sayılı kamulaştırmasına karar alınan taşınmaza karşılık, mülkiyeti belediyeye ait tapunun Şehitkamil ilçesi, Özgürlük Mahallesi pafta 21K-3c, ada 4938, parsel 1'de kayıtlı taşınmazın imar uygulaması sonucu oluşacak ve imar planında Turistik ve Kültürel Tesis, Eğlence, Otel, Sağlık, Konut, Alışveriş Merkezi, Kapalı Otopark (E:2.50 Hmax:Serbest- alanında kalan yaklaşık 14.098 metrekarelik parselin 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 26. maddesine göre trampa yapılması hususu hakkındaki madde görüşülmüş ve gündem maddesi CHP'lilerin ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edilmişti. Meral KINACILAR, Okan YILMAZ