Gazetemizi arayan Mehmet Kartal, bu konunun proje uygulaması olduğunu ve sadece kendi okullarında değil, Milli Eğitim Bakanlığı ve İHH İnsani Yardım Vakfı arasında imzalanan protokol gereği tüm Türkiye genelinde gerçekleştiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığının öğrencilerle ilgili sosyal medyadan paylaşım genelgesini hatırlattığımız Kartal, "Bu çocuklar Türk öğrenciler değil, burada yaşamıyorlar, ne biz onları, ne onlar bizi tanıyor" diye cevap verdi. Bu arada Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, "İyiki bilboardlara vermemiş"derken Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez ise, "Bakanlığın bu konuda genelgesi var.Buna rağmen bu paylaşımı sıkıntı" dedi.

Okul olarak sahip çıktıkları 28 yetim çocuğun resimlerinin de olduğu bilgileri ve belgeleri kendilerine İHH tarafından verildiğini söyleyen ve bunları çerçeveleterek sınıfların girişine asan Mehmet Kartal, bunun ayıp olmadığını savundu. Mehmet Kartal, bu projenin sadece kendi okullarında değil, Milli Eğitim Bakanlığı ve İHH İnsani Yardım Vakfı arasında imzalanan protokol gereği tüm Türkiye genelinde uygulandığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığının öğrencilerle ilgili sosyal medyadan paylaşım genelgesini hatırlattığımız Kartal, "Bu çocuklar Türk öğrenciler değil, burada yaşamıyorlar, ne biz onları, ne onlar bizi tanıyor" diye cevap verdi.

KEYFİ BİR DAVRANIŞIM OLAMAZ

Sosyal medya hesabından, 'Şahinbey ilçemizin en başarılı ortaokulu Şahinbey Belediyesi Adil Teymur İmam Hatip Ortaokulu 28 yetime sahip çıktı. Akademik ve sportif yönden Gaziantepimizin gözdesi olan kurumumuz, sosyal bilinç ve değerler eğitimi konusunda da öncü nesil yetiştirmeye devam ediyor" diye paylaşımda bulunan Okul Müdürü Mehmet Kartal, bu projenin 3 yıldır devam ettiğini söyledi. Projenin tüm okullarda uygulandığını belirten Mehmet Kartal, "Bu çocuklar dünyanın dört bir yanında yetim olan çocuklar. Bunlar bizim öğrencilerimiz değil. İHH bize bu resimleri gönderiyor ve okulun belli yerlerine asın diyor. Keyfi bir davranışım olamaz. Bunlar Afganistanlı, İran ve Suriyeli çocuklardır. 16 yıldır eğitimin içindeyim, ayıplı birşey yapmadım. Geçen yıl 94 yetime sponsor bulduk ve yardım ettik" diye konuştu.

NE BİZ ONLARI NE ONLAR BİZİ TANIYOR

Yetimlere sahip çıkılan bu projede amaçlarının kimseyi rencide etmek olmadığını belirten Kartal, "Bu çocuklar Gaziantep'te olsa, Türkiye'de olsa amenna derim. Bu yardımların farkında olsalar amenna derim. Bu öğrencilerin kimisi İran'da, kimisi Afganistan'da. Bizim öğrencilerimiz değiller, Türkiye'de yaşamıyorlar. Yani ne biz onları tanıyoruz, ne onlar bizi tanıyorlar. İHH kumbaraları var. Gönüllü olarak öğrenciler 1 TL de atıyor, 50 kuruşta atıyor. Bu projeden bakanlığında,Valiliğin de milli eğitimin de haberi var" şeklinde konuştu.

SENDİKACILAR TEPKİLİ

"İyi ki bilbordlara koymamışlar"

Öte yandan Şahinbey Belediyesi Adil Teymur İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Mehmet Kartal'ın, okulun sahip çıktığı 28 yetim çocuğun resimlerinin de olduğu bilgileri ve belgeleri çerçeveleterek sınıfların girişine astırması ve bunu sosyal medya hesabından paylaşmasına sendikacılar da tepki gösterdi. Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, "İyiki bilboardlara vermemiş"derken Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez ise, "Bakanlığın bu konuda genelgesi var.Buna rağmen bu paylaşımı sıkıntı" dedi.

AVAN:KINIYORUZ

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, "sağ elin verdiğini sol el görmesin" denmesine rağmen okuldaki yetim ve öksüz çocuklara yapılan yardımı okulun duvarlarında afişe eden okul müdürü Mehmet Kartal'ı kınadıklarını açıkladı. Avan, "İyiki bilboardlara vermemiş" dedi. Önceki yıllarda sınav komisyonu üyesi iken yaptıkları nedeniyle Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü okul müdürlüğü ile taltif edip ödüllendirmişti. Şimdi ise Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü bu şahsı yeni icraatlarından dolayı ne ile ödüllendirecek merakla bekliyoruz" diye konuştu.

ERSÖNMEZ:GENELGE VAR

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, milli eğitim bakanlığının bu konudaki genelgesini hatırlatarak, "Bakanlık genelgede öğrencilerin, çocukların eğitim alanlarının resimlerinin, özellikle sosyal medyada paylaşılmaması gerektiğiyle ilgili uyarıda bulundu. Bu konuda hem genelgeler hem yazılar var. Buna rağmen paylaşılması sıkıntı. Bunun eğitim açısından kabul edilebilir bir pozisyon olduğunu düşünmüyoruz,etik değil" dedi.

REKLAMA İHTİYAÇ YOK

Ali Ersönmez, öğrencilerin yabancı olduklarıyla ilgili hatırlatmamız üzerine, "Yabancı yerli farketmiyor. Bütün çocuklar bizim çocuklarımızdır. Eğitim ve sağlık hakkı evrenseldir. Çocukların kişisel psikolojisi, sosyal yaşamlarını etkileyen bir durum olduğu için eleştiri yapıyoruz. Öğrenci ismi verilerek yapılan bir paylaşımla ilgili sıkıntı var. Yoksa pozitif ayrımcılık süreçleri işlemelidir, burada problem yok. Öğrenciler bilmiyorsa bile bu paylaşımın doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu çocuklar üzerinde bir reklama ihtiyaç yok. Birde kendi adına paylaşmış. Okulun resmi sitesinde olsa, kişi ismi ve resmi vermeden şu kadar öğrenciye şu kadar yardım yapıyoruz dense yine sorun olmazdı" dedi.

MEB’den ‘sosyal medya’ genelgesi

Milli Eğitim Bakanlığı, okulda yapılan etkinlik ya da serbest zamanlarda gerçekleştirilen faaliyet ve eylemlerin internet ortamına ya da sosyal medyada paylaşılmasıyla ilgili genelge yayınladı. Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü 07.03.2017 tarihli 2975829 sayılı 2017-12 nolu "Okullarda Sosyal Medyanın Kullanılması" konulu genelge ile tüm illeri uyardı.

MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgede, “İl, ilçe, okul ve kurum yöneticileri tarafından, okul veya kurumlarında görev yapan tüm personel ile öğrenim gören öğrencilerin, kişilerle ilgili her türlü ses, yazı, görüntü ve video kayıtlarının internette veya farklı dijital ya da basılı ortamda hukuka aykırı şekilde paylaşılmasının Anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve 1739 sayılı Kanun’a aykırı olduğu; bu fiillerin Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenmiş olduğu hususunda bilgilendirilmesi sağlanacak ve durumların önüne geçilmesi için önlemler alınacaktır” denildi.

Genelgede, Anayasa’da yer alan kişisel verilerin korunması, çocuk hakları sözleşmesi, Milli Eğitim Temel Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nu gerekçe gösterilerek, “Kişilerin psikolojik ve sosyal yönlerine olumsuz etki yapılacak her türlü ses, görüntü ve video kayıtlarının genel ağ ortamlarına yüklediği ve paylaştığı tespit edilenler hakkında ilgili mevzuatı çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacak ve sonucundan Bakanlığa bilgi verilecektir” bilgisi yer aldı. HABER MERKEZİ