TBMM Genel Kurulu'nda, Engelliler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Buna göre şehir içi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlardan engelliler için erişilebilir olmayanlara yetki belgesi, izin ya da ruhsat verilmeyecek. Ancak engelliler, yeni çıkan yasayla pek fazla değişiklik olmayacağına inanan engelliler yasa çıkarmak yerine zihniyetlerin değişmesini istedi.

Engelliler, "Gaziantep için konuşacak olursak otobüslere engelliler için rampalar takıldı, belediye otobüsleri yenilendi, eski araçlar engelliler için düzenlendi ancak gelin görünki bu yapılanlar hiçbir zaman uygulamaya konulmadı. Bizim derneğimizin önünde durak var sırf burada bir engelli derneği var oradakiler ücretsiz biniyor diye otobüsler durmuyor. Durakları göremediğimiz için otobüslere binerken şoförlere söylüyoruz bizi şu durukta indir diye fakat şoförler bazen unuttukları için bazende ücretsiz bindiğimiz hangi durakta inmemiz gerektiğini söylemiyor. Kaç sefer otobüsçüler bizi yarı yolda indirdi" dediler.

HULUSİ KALENDER (TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBE BAŞKANI)

"ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ OLMALI"

"Bu yasa daha önce 2005 yılında çıkan Özürlüler (engelliler) yasasıyla eşdeğer. Bu yasayla engellilerin ulaşım sorununun çözüleceği söylenmişti, bunada 7 yıl süre verilmişti. Ama tam anlamıyla uygulanmadı. Duyarlı belediyeler bunu uygulamaya çalıştı fakat 2012'den sonra belediyeler tarafından yapılan bu işlemlere yenileme getirilmediği için süre uzatıldı. Yine belediyeler tarafından birtakım ulaşım araçları engellilere yönelik yapıldı. Bu yasayı Gaziantep için konuşacak olursak otobüslere engelliler için rampalar takıldı, belediye otobüsleri yenilendi, eski araçlar engelliler için düzenlendi ancak gelin görünki bu yapılanlar hiçbir zaman uygulamaya konulmadı. Engelliler her zaman olduğu gibi yolda bırakılıyor, engelliler araçlara alınmıyor. Bu gerçekliğin yanısıra TBMM'nin torba yasasından çıkan engellilerin ulaşımındaki zorluklarını kaldıracak düzenlemelerin yani kısaca engellilere yönelik şartları yerine getirmeyenlere belge verilmeyecek. Bu yasanın çıkmasından ziyade şoförlere eğitim verilmeli ve zihniyet değişikliği olmalı. Bir hizmet yapılıyorsa herkese yapılmalı.Yeni alınan otobüslerde engellilerle ilgili bir düzenleme olmadığını söylemiştik gerekli toplantılarda. Gaziantep'te görme engelliler için bir sesli sinyalizasyon yok."dediler.

SOFU ÇOLAK (GAZİANTEP MİNİBÜSÇÜLER ODASI BAŞKANI)

"ARAÇLARIMIZIN HEPSİ ENGELLİLER İÇİN YENİLENDİ"

"Bizim minibüsçülere ait olan 487 aracımız var. Bu araçların hepsi de engelliler için düzenlenmiş yeni sıfır araçlardır. Engelliler için arabalarımızda her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Bütün şoförlerimiz engelli vatandaşlara yardımcı oluyor. Şoförlerimiz engelli vatandaşlarımız bizim araçları durdurduklarında inip onları otobüse bindirip tekrar yollarına devam ediyorlar."

HACI KARABAY (ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ GAZİANTEP ŞUBE BAŞKANI)

"ARAÇLARA BİNDİĞİMİZDE GURURUMUZU KIRICI LAFLAR EDİYORLAR"

Altı Nokta Körler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hacı Karabay yıllardır Gaziantep'te engellilere yönelik şoförlerin yapmış olduğu yanlış davranışların devam ettiğini belirterek şunları konuştu:"Engelliler büyük sıkıntılar çıkıyor. Yeni alınan otobüslerde engellilerle ilgili bir düzenleme olmadığını söylemiştik gerekli toplantılarda.Biz engelliler olarak belediyenin turuncu otobüsleri hariç diğer araçlara bindiğimizde rahat edemiyoruz çünkü bu araçlara bindiğimizde ise gururumuzu kırıcı, bizi rencide edici şeyler söylüyorlar şoförler. Bu yüzden dolayı sıkıntı çekiyoruz."

HÜLYA ÇETİN(GÖRME ENGELLİ)

"SARI DOLMUŞLAR ZATEN BİZİ GÖRDÜKLERİ YERDE ALMIYORLAR"

"Araçlara her bindiğimizde şoförler bizi azarlıyor. Görme engelimiz var diye kart okutulacak makineleri bulamıyoruz kartı şoförlere veriyoruz bazen şoför bize kızıyor, bağırıyor. Sarı dolmuşlar zaten bizi gördükleri yerde almıyorlar bu engeli biz yaratmadık. serbest kartıda biz istemedik. Sırf engellerimizden dolayı bu kartları bize verdiler, biz ne yapalım. Bizim derneğimizin önünde durak var sırf burada bir engelli derneği var oradakiler ücretsiz biniyor diye otobüsler durmuyor. Birtek bizi belediyelerin kendi otobüsleri alıyor, onlarda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor. Özel otobüsler ise ücretsiz bindiğimiz için bizi azarlıyor,herkesin içinde rencide ediyor. Birgün otobüs şoförünün ettiği bir laf yüzünden bütün gece ağladım, gururuma çok dokunmuştu. Söylediği laf neticede bir bayanım herkesin içinde küçük düşürülmek iyi birşey değil."

MEHMET POLAT ( GÖRME ENGELLİ)

" BİRKAÇ SEFER YANLIŞ DURAKTA İNDİM"

"Duraklarda bekliyoruz biz engelliler için hiçbir araç durmuyor ya da dursada bizi aşağılayıp rezil ediyorlar. Ancak belediyelerde çalışanlar ücretsiz biniyor, polisler ücretsiz biniyor bunlara hiçbirşey yok neden herkes bizi suçluyor bu engelleri biz istemedik bunlar Allah vergisi. Durakları göremediğimiz için otobüslere binerken şoförlere söylüyoruz bizi şu durukta indir diye, fakat şoförler bazen unuttukları için bazende ücretsiz bindiğimiz hangi durakta inmemiz gerektiğini söylemiyor. Bu yüzden birkaç sefer yanlış durakta indim. Bu konuda bir çalışma yapılmalı madem engelliler düşünülerek bir yasa çıktı bunlarıda duyurmak gerek. Yasa çıkmasından ziyade halk otobüsleri şoförleri sıkı bir denetimden geçmeli bizim için önemli olan bu yasanın olup olmaması değil önemli olan zihniyetin değişmesi gerek."

İBRAHİM CENGİZ (GÖRME ENGELLİ)

"OTOBÜSÇÜLER BENİ KAÇ SEFER YARI YOLDA İNDİRDİ"

"Birtek yasa çözüm değil otobüsçülerde eğitilmeli. Kaç sefer otobüsçüler beni yarı yolda indirdi. Bizim görme engelliler olarak en önemli sorunumuz biz otobüse bindiğimizde görme engelliler olarak bize duraklar hakkında bir bilgilendirme yapılmıyor bu yüzden çoğu arkadaşımız yanlış duraklarda iniyor, yolunu kaybediyor. Derneğimize kursa gelen arkadaşlarımız vardı sırf dernek dönüşünde yanlış duraklarda indikleri için derneğe gelmez oldular. Sarı dolmuşlar bazen bizi kartınız çalışmıyor diye kandırıp geri indiriyor. Hepimiz aynı sıkıntıları çekiyoruz."

İSMET MEHMET TÜRKOĞLU (GÖRME ENGELLİ)

" BU YASANIN UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİ UZUN ZAMAN ALIR"

"Bu yasanın uygulamaya geçirilmesinin çok uzun zaman olacağını düşünüyorum. Gaziantep'te görme engelliler için bir sesli sinyalizasyon yok. Şoförler durakta yolcu varsa duruyorlar yoksa durmuyorlar. Sinyalizasyon olsaydı hiç değil hangi durakta olduğumuzu bilirdik, diğer şehirlerde uygulanan bu sistem biran önce Gaziantep'e gelmeli. Engelliler için herşeyin düşünüldüğü söyleniyor ama engellilerle ilgili olarak bunu uygulamıyorlar." Haluk ŞAHİN