Usulsüz kredi aldıkları iddiasıyla mahkemelik olan 300'e yakın firmadan büyük çoğunluğunun dosyasının beraatla sonuçlandığını belirten KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Sadık Gözek, bunların KOSGEB genel müdürlüğü tarafından temyize gönderildiğini söyledi. Sadık Gözek, bu 300 dosya içinde yer almayan, yani dosyası mahkemeye gitmeyen mağdur kesimle ilgili de önemli bir adım atacağının müjdesini verdi. Gözek, "Hiç mahkemeye gitmeyen, mağdur olan, bekleyen firmalarımız var. Ben bunun en yakın takipçisi olacağım" dedi.

DAVALAR İŞLETMELERİN LEHİNE SONUÇLANIR

Temyizden de işletmelerin aleyhine bir şey çıkacağını düşünmediğini söyleyen Sadık Gözek, "Ben bu sorunların işletmelerin lehine sonuçlanacağı kanaatindeyim. Çünkü ciddi yanlış anlaşılmalar var. Bazı problemler olmuştur. Bu süreçte eğerki menfaat sağlayanlar veyahut çıkar ilişkisine girenler varsa, ister işletme olsun ister başka biri mutlaka mahkeme, hukuk tarafından cezalandırılacaktır. Ama bize gelen mahkeme sonuçlarına baktığımızda bunların çoğunluğunun, hatta tamamının işletmelerin lehine sonuçlandığını görüyoruz. Yine mahkemenin takipsizlik verdiklerine KOSGEB itiraz ediyor. İtirazı bir üst mahkeme reddediyor" dedi.

O İMAJI DÜZELTMEMİZ LAZIM

'İşletmelere katma değer sağlama, istihdam sağlama desteklerinin devam ettiğini, işletmelerin bu destekleri hakkıyla alması, bizimde bu işleri hakkıyla yapmamız gerekiyor' diyen Gözek,"300 tane işletmenin sorunları olmuş, ancak veri tabanında 15 bine yakın işletme var. Bizim işimiz destek vermek. Bizim o imajı düzeltmemiz lazım. KOSGEB'i daha iyi anlatacağız. Burada yetimin öksüzün hakkı var, devletin kaynağı bunlar. Bu arada hiç mahkemeye gitmeyen, mağdur olan, bekleyen firmalarımız var. Bunun süreci ne olacak bunun da ben en yakın takipçisi olacağım" dedi.

YENİ DESTEKLER ÇIKTI

KOSGEB destekleriyle ilgili bilgi de veren Gözek, firmaları desteklerden faydalanmaya çağırdı. Göze, "KOSGEB destek vermeye devam ediyor. Çünkü burası bir kamu kurumu, burası tüm işletmelerin kurumu. İşletmelerimize KOSGEB'in desteklerinden gelip aktif şekilde faydalanmasını öneriyoruz. Geçtiğimiz 28 Eylül tarihi itibariyle bazı desteklerde değişikliğe gidildi. Bazı destek kalemlerinde yeni destek mekanizmaları çıktı" dedi.

3 İŞLETMEYE 1 MİLYON 500 BİN TL

En önemli desteklerden birinin işbirliği güç birliği desteği olduğunu ifade eden Gözek, iş birliği güç birliği desteğine eskiden 5 işletme biraraya geldiğinde 750 bin liralık bir destek verdiklerini hatırlatarak, "Bu yeni mevzuatla bazı sektörler için 3 işletmeye düştü. Destek 1 milyon 500 bin liraya çıktı. İşbirliği güç birliği desteğinde 5 işletme olayı devam ediyor. Sektör ayrımı olmadan 5 işletmeyede 1.500 bin lira verebiliyoruz. Ancak 3 işletmeyi yüksek teknoloji ve orta teknoloji işletmelere veriyoruz" dedi.

ORTAKLIK KÜLTÜRÜNÜ KABULLENMELİYİZ

İşbirliği güç birliği desteğini çok önemsediğini, işletmelerin ortaklık kültürünü kabullenmeleri gerektiğini dile getiren Gözek, "Çünkü piyasada rekabet şansı azalıyor. Rekabet etmek için daha güçlü olmak lazım. Güçlü olmak içinde teknolojiyi yakından takip etmek lazım. Kahramanmaraş'ta işbirliği güç birliği desteğinde ilk 3 arasına girdik. Maalesef Gaziantep'te bir tane verilmiş. İnşallah bundan sonra destekleri birebir anlatarak firmaların daha fazla yararlanmasını sağlayacağız" dedi.

GİRİŞİMCİLİKTE DAHA İYİ OLMALIYIZ

Bir girişimci kenti olan Gaziantep'in girişimci desteğinden daha fazla yararlanması gerektiğini söyleyen Gözek şunları diye getirdi:"İşletmelerimize daha fazla bu destekleri anlatacağız. Günden güne yeni girişimcilerimiz oluyor. Girişimci desteğimiz 30 bin TL hibe, 70 bin TL. geri ödemeli aktif bir şekilde veriyoruz. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Bizde en çok genel destek programımız rağbet görüyor. İkinci sırada girişimcilik destek programı geliyor. Girişimcilikte daha iyi olmamız gerekiyor. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Genel destekte iyiyiz girişimcilikte daha da iyi olmamız gerekiyor. Gaziantep biraz daha gerilerde. Ancak potansiyelimiz var. Gaziantep girişimci bir kent." Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR