Büyükşehirlerde çöp vergisine zam getiriliyor. Zamla birlikte su faturası üzerinden metreküp başına 24 kuruş olarak alınan çöp vergisi 45 kuruş olacak.

İmar Kanunu Tasarısına göre metreküp başına büyükşehirlerde 24 kuruş, diğer yerlerde ise 19 kuruş olarak alınan çevre temizlik vergisi, büyükşehirlerde 45 kuruş, diğer yerlerde ise artık 36 kuruş olarak hesaplanacak. Ortalama 4 kişilik bir ailenin 14 ton su kullandığı düşünülürse bu faturalara 3 TL'ye yakın zam gelmesine neden olacak.

Vatandaşlar, geçimin zaten zor olduğunu belirterek, "Asgari ücretliye ve emekliye yüzde 3 zam yapıp, çöp vergisine ise yüzde yüze yakın zam yapmak hangi vicdana sığar?" dedi.

İŞTE VATANDAŞLARIN GÖRÜŞÜ

ERDAL KARAKOYUN (HASEL TEKSTİL)

"EN DÜŞÜK GELEN FATURAMIZ SUYDU BUNDAN SONRA O DA ARTAR"

"Geçim şartlarının zaten zor olduğu bugünlerde asgari ücretliye, emekliye yüzde 3 zam yapılırken çevre temizlik vergisi adı altında çöp vergisine yüzde yüze yakın zam yapmak hangi vicdana sığar. Bizler sabahın köründe çıkıyoruz akşama kadar bir dükkan içindeyiz ekmek paramızı çıkarmaya çalışıyoruz fakat sürekli zamlar bizi zor durumda bırakıyor. Asgari ücretli vatandaşın net maaşı zaten 891 TL bu pahalılıkta bide çöp vergisine zam gelince nasıl yaşayacağız. Şuanda en düşük gelen faturamız suydu bundan sonra o da artar ."

MEHMET AYHAN (TEKSTİLCİ)

"ÇÖP VERGİSİ İKİ KAT OLACAKMIŞ BU ADALET DEĞİL"

"Zaten geçinemiyoruz. Habire zam yapıyorlar bu nereye kadar. Çöp vergisi iki kat olacakmış bu adalet değil. Somun ekmeğin tanesi 45 kuruştan, 80 kuruş oldu. Elektrik faturaları zaten almış başını gitmiş normalde 50-60 TL gelen evimize 90 TL geliyor. Bizlere yapılan zamlarsa yüzde 3'ü geçmedi. Bu şartlarda geçinemiyoruz. "

MUSTAFA İNGEÇ ( TEKSTİLCİ) fotosuz

"BU DURUMU ALLAH'IN ADALETİNE BIRAKIYORUM"

"Bu artışı çok fahiş buluyorum. Günümüzde hükümet yüzde 10 enflasyondan bahsederken kendi belediyelerinin halk için lüzumlu olan ihtiyaçlarda yüzde yüze yakın zam yapmasını doğru bulmuyorum. Emekliye, asgari ücretliye yüzde 3 zam verilirken çöp vergisine yüzde yüz zam yapılıyor. Bu durumu Allahın adaletine bırakıyorum. Geçim derdi zaten zor olduğu dönemlerdeyiz. Bu zamların yapılması bizlerin bükük olan belini dahada büküyor."

MUSTAFA KÜLEKÇİ ( SEYYAR)

"ALINAN VERGİLERİN BİZE HİZMET OLARAK DÖNECEĞİNİ BİLİYORUM"

"Bu alınan vergilerin bize hizmet olarak döneceğini biliyorum. Belediyelerimizin yaptığı çalışmalar çok iyi alınan bu vergilerle birlikte bizlere daha fazla yatırım yapacaklarına inanıyorum."

HAMİT SÖNMEZ (KUYUMCU)

"BU VERGİ YASASININ İPTAL EDİLMESİNİ YETKİLİLERİMİZDEN İSTİYORUZ"

"Bu vergi zammını esefle kınıyorum askeri ücretli vatandaşa yüzde 3 zam yapılırken bir zamla 24 kuruştan 45 kuruşa çıkartılan vergiyi kınıyorum zaten 100 TL'lik fatura geliyor bu şartlarda 50'si kullanım bedeli bunun 50'side vergi. Elektrik faturaları zaten halihazırda cebimizi yakıyor, su faturalarında da böyle bir durum olursa bu ülkede yaşanmaz. Bu vergi yasasının iptal edilmesini yetkililerimizden istiyoruz." Haluk ŞAHİN