Türkiye'yi kasıp kavuran şap hastalığı Gaziantepli üreticileri de vurdu. Son 1 ay içinde şehrimizde şap hastalığından dolayı 300'e yakın büyük ve küçük baş hayvanın öldüğü öğrenildi.

Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner, şap hastalığı aşısının önceki gün ilçe tarım müdürlüklerine geldiğini, karantinanın kaldırıldığını belirtirken, tehlikenin de henüz geçmediği uyarısında bulundu. Çetiner, "Aşılar gelince karantina kaldırıldı. Oysa hastalık henüz geçmedi. Pazarları kapatmak, hareketliliği azaltmak gerekiyor. Üreticilerin hasta hayvanlarını satmaması lazım" dedi.

YENİ BİR VİRÜS

Şap hastalığına neden olan Nepal virüsünün yeni bir virüs olduğunu, ağız yarası, yüksek ateşle baş gösterdiğini belirten Ömer İrfan Çetiner, "Şap hastalığı gebe hayvanlarda düşüğe, buzağılarda ölüme neden oluyor. Hayvanlarda ilerleyen zamanlarda ayak çürüğü ve topallıkta görülüyor" dedi.

DURUM CİDDİ

Salgının Gaziantep'te de ciddi şekilde etkisini gösterdiğini anlatan Ömer İrfan Çetiner, "İlk olarak Kars ve Erzurum'da görülen virüs, daha sonra İç Anadolu ve bölgemizde görülmeye başlandı. İlimizde Şahinbey, Şehitkamil, Oğuzeli ve Nizip'te görüldü. Benim bildiğim 2-3 ahırda 30 civarında hayvan öldü. Bu hastalıktan Gaziantep'te 300 civarında hayvanın öldüğünü tahmin ediyoruz" dedi.

ET FİYATLARI DÜŞTÜ

Şap hastalığından dolayı et fiyatlarının ciddi şekilde düştüğünü dile getiren Çetiner, "Kurban bayramından sonra zaten fiyatlar gerilemişti. Şap hastalığından sonra iyice düştü. Hayvanlar hızlı şekilde kesiliyor. Hastalıktan önce kilosu 25 bin TL olan büyükbaşın kilosu 22 bin 500'e geriledi. Fiyatlar dibe vurdu. Şu anda ciddi manada kayıp yaşanıyor. Piyasalar durgun ve stresli" dedi.

AĞIR GEÇİYOR

Oğuzeli ve Sinan bölgesinde 15 gün karantina uygulandığını, Şap Enstitüsünden gelen aşılardan sonra

karantinanın kaldırıldığını belirten Çetiner, "Ancak tehlike henüz geçmedi. Salgın ciddi şekilde devam ediyor. Ağır geçiyor. Bildiğimiz bir virüs değil. Pazarları kapatmak, hareketliliği azaltmak lazım" dedi.

ŞAP AŞISI YAPTIRIN

Üreticilere şap aşısı yaptırmaları uyarısında bulunan Çetiner, "İlçe tarım müdürlüklerine şap aşısı geldi. Hayvanlarınızı aşılatın" dedi. Meral KINACILAR