Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Gaziantep Adliyesinin fiziken yetersiz olduğunu ve herşeyin sorun haline geldiğini söyledi. Şarklı, “Yapılması gereken bir an önce yeni adliye binasının hizmete açılması, avukatlık büroları için arsa projesi üretilmesi, hafif tramvayın geçişinin sağlanması ve çok katlı otoparkların yapılmasıdır. Başta Gaziantep milletvekillerimiz olmak üzere, Belediyelerimizi, tüm siyasi parti temsilcilerini, Gaziantep halkına yaraşır, çağın gereklerine uygun donamımda ve uzun yıllar hizmet verecek yeni bir adliye binası için çaba göstermeye çağırıyoruz” dedi.

2008 yılında hizmete giren ve açılışında Gaziantep halkının 30 yıllık ihtiyacını karşılayacağı söylenen Gaziantep Adliyesi’nin hizmete girdikten yaklaşık 2 yıl sonra Gaziantep halkına verdiği hizmetle fiziken yetersiz hale geldiğini belirten Şarklı, “Vatandaştan her açtığı dava ve harçlarla milyonlarca TL alan Adalet Bakanlığı verdiği hizmeti de kaliteli hale getirmek zorunluluğundadır. Yoksa verdiği hizmeti özellikle kalitesiz hale getirerek, vatandaşını süründürerek Adliyeleri de özelleştirmeyi mi düşünmektedir?” diye sordu.

ÇOK SAYIDA GİRİŞ ÇIKIŞ VAR

Şarklı önemli detaylar verdiği açıklamasında, “Günlük olarak bin 100 avukat , 67 Cumhuriyet Savcısı, 100 Hakim , 150 stajyer avukat, 500 civarında avukat yardımcısı, 700 civarında adliye personelinin her gün giriş-çıkış yaptığı ve özellikle Salı-Perşembe günleri duruşmaların yoğun olarak yapıldığı günlerde yaklaşık beş ila 10 bin vatandaşın geldiği Gaziantep Adliyesi , Oğuzeli ve Yavuzeli İlçe Adliyelerinin kapatılması, Gaziantep’te 300.000 civarında olduğu ifade edilen Suriyeli mülteci sayısına bağlı olarak artan iş yükü ile duruşma salonları başta olmak üzere ,ortak mekanlar,avukat,hakim-savcı dinlenme odalarının uzun bir süredir yetersiz kalmasına yol açmıştır.” dedi.

İSTENMEYEN OLAYLAR OLUYOR

Adliyede istenmeyen olayların da yaşandığına dikkat çeken Şarklı, “Bu durum ihtilafın tarafları olan vatandaşların dar koridorlarda özellikle ceza ve boşanma davalarında karşı karşıya gelmesine ve çoğu zaman istenmeyen olayların yaşanmasına sebep olmaktadır. Adliyenin şehir dışında olması ve ulaşım güçlüğü sebebiyle vatandaşların işinin uzaması halinde yine çevrede zaman geçirebileceği herhangi bir mekan bulunmadığından tarafların karşı karşıya gelme olasılığı yüksek olduğundan pek çok olumsuz olayın gerçekleştiği de gözlenmektedir” diye konuştu.

ULAŞIM SIKINTILI

Şarklı, “Yine Adliye binasına ulaşımın sıkıntılı olması ve bölgede bulunan otoparkların yetersiz kalması gerek vatandaşı,gerek avukatı ve gerekse de Hakim-savcı ve Adliye personelini zor duruma sokmakta hatta çileden çıkarmaktadır! Bunun yanında Adliye çevresinde avukat ofis ve büroları için gerekli ticari alan arsa projesi üretilmediğinden meslektaşlarımız fahiş fiyatlarla büro olarak kullanmak üzere evleri satın almakta yada yine fahiş fiyatlarla kira ödemek zorunda kalmaktadırlar.

Yapılması gereken bir an önce yeni adliye binasının hizmete açılması, avukatlık büroları için arsa projesi üretilmesi, hafif tramvayın geçişinin sağlanması ve çok katlı otoparkların yapılmasıdır.Başta Gaziantep milletvekillerimiz olmak üzere , Belediyelerimizi ,tüm siyasi parti temsilcilerini, Gaziantep halkına yaraşır, çağın gereklerine uygun donamımda ve uzun yıllar hizmet verecek yeni bir adliye binası için çaba göstermeye çağırıyoruz”

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT