Güneydoğu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden Gaziantep'e getirilen koyun, keçi, dana ve manda derileri, kentteki tabakhanelerin depolarında istifleniyor.

YABANCILAR BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR

Tüyleri tıraşlandıktan sonra büyük makinelerde yıkanan deriler, ardından çeşitli boyalarla renklendiriliyor. Kurutulmalarının ardından deriler, fabrikada tabaklama aşamasından geçiriliyor. Makinelerde preslenen tabaklanmış deriler, kentteki yemenicilere gönderiliyor. Yemenicilerde çeşitli ayakkabı modellerinde kesimi yapılan deriler, bir daha hiçbir makine işlemi görmeden el emeğiyle dikiliyor.

ZORLU AŞAMALAR

Kentteki bir tabakhanenin sahibi Fatih Mehtap, Türkiye'nin birçok farklı yerinden gelen derilerin zorlu süreçlerden geçtiğini belirtti. Tüylü derilerin tabakhanede tıraşlandığını anlatan Mehtap, bunların daha sonra farklı boyalarla renklendirildiğini, ardından da kurutulduğunu söyledi.

60 TL FİYATI VAR

Yemeni ustası Mikail Tekin ise Yaklaşık 40 yıl öncesine kadar Gaziantep'te herkesin yemeni giydiğini anlatan Tekin, şunları kaydetti: "Sonradan yemeniler teknolojiye yenik düştü fakat son 10 yıl içerisinde yemeni yeniden canlandı. Herkes sağlık nedeniyle tercih ediyor. Fiyatları, normal ayakkabılara göre çok uygun. Normal kösele bir ayakkabıyı mağazalarda 300-400 liraya alırsınız ancak bir çift yemeni 60-90 lira arasında değişiyor" AA