Gaziantepli 4'üncü kuşak yemenici Mehmet Orhan Çakıroğlu, ailesinin yaklaşık 120 yıldır bu ayakkabıları ürettiğini, çoğu kişinin ilgi görmediği için üretimi bıraktığı yıllarda bile yemeni yapmaktan vazgeçmediklerini söyledi.

Yemeninin yüzlerce yıldır giyilen, tamamen doğal deriden yapılan bir ayakkabı türü olduğunu anlatan Çakıroğlu, yemenilerin kentte 30-40 yıl öncesine kadar yaygın olarak kullanıldığını ancak daha modern ayakkabıların çıkmasıyla bu ürüne ilginin azaldığını kaydetti.

VAZGEÇMEDİK

Mehmet Orhan Çakıroğlu, yemeninin zaman içinde daha çok yaşlıların ve köylülerin tercih ettiği ayakkabı türü haline geldiğini dile getirerek, "Babamdan mesleği devraldığımda yemeni üzerinde çalıştık, eskiyle yeniyi harmanladık ve farklı bir tarz ürettik. Direndik, vazgeçmedik ve sonunda yemeniyi gençlerin, çocukların da severek giydikleri bir ürün haline getirdik." dedi.

EVDE PATİK NİYETİNE KULLANILIYOR

Amaçlarının her yaştan insana hitap edebilmek olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, şöyle devam etti: "Yemeniler kış aylarında evde patik, ev ayakkabısı veya terlik niyetine giyiliyor. Birçok müşterimiz de var yazın dışarda giyiyor, kışın da evde giyiyor. Yumuşaktır, hafiftir. Vücuttaki elektriği toprağa verir. Ayakta terleme yapmaz, hava aldırır. Bu nedenle ana sınıflarına, kreşlere çocukların giymesi için de veriyoruz. Bireysel olarak da gelip alan çok oluyor. Fiyat aralığı da numarasına göre 30 ile 150 lira arasında değişiyor." AA