Özel Sani Konukoğlu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Baran, yazın havaların ısınmasıyla beraber insanların yeni iklime uyum sağlamadaki zorluğun yanı sıra sağlık problemlerinde artış görüldüğünü belirtti.

Yaz hastalıklarına karşı uyarılarda bulunan Dr. Baran, havaların ısınmasıyla birlikte daha çok sindirim sistemiyle ilgili hastalıkların görüldüğünü, yenilen yiyecek ve içeceklerin başta mide ve bağırsakları etkileyebildiğini kaydetti.

BULAŞICI HASTALIKLARI KARŞI TEMİZLİK

Bölgemizde bulaşıcı özellik taşıyan dizanteri, tifo ve paratifo hastalıklarının sıklıkla görüldüğüne dikkati çeken Dr. Baran, bunların bulaşma yollarının sıklıkla iyi temizlenmemiş ellerle yapılan yiyeceklerin yenmesi olduğunu belirterek, “Ayrıca temiz olmayan sulardan içilmesi veya yiyeceklerin bu sularla yıkanmasıyla da mikroplar bulaşmaktadır” dedi.

MİKROP YAYILABİLİR

Dr. Baran, herkesin ortak kullandığı kapı kolları, telefonlar ve paraların bu tür mikropların yayılmasında önemli yer teşkil ettiğini ifade etti.Yazın artan diğer bir rahatsızlık türünün ise güneş ve sıcak çarpmaları olduğunu anımsatan Dr. Baran, "Güneş çarpması kişinin güneş altında uzun süre kalmasıyla ortaya çıkarken, sıcak çarpması güneş altında kalmadan sıcak bir ortamda uzun süre kalınmasıyla ortaya çıkar. Baş ağrısı, bulantı, halsizlik, vücutta ısı artışı, terleme, çarpıntı ve baygınlık geçirme gibi belirtiler görülür. Bu durum kişide yaşlılık, şişmanlık, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalığı gibi ek hastalıkların olması durumunda daha da kötü seyredebilir.’’