Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve 10 Büyükşehir Belediye Başkanlarının katılımıyla, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonları desteğiyle yürütülen projelerin faydanılıcısı Büyükşehir Belediyesi olarak değişen projelere ilişkin işbirliği anlaşması imzalandı. Güllüce, “Projeler tamamlandığında 1 milyon 482 bin 600 kişiye hizmet verecek ve 223 milyon Euro yatırım yapılacaktır” dedi.

İmza töreninde konuşan Bakan Güllüce, “Avrupa Birliği ile müşterek olan yürütülen katılım öncesi mali yardım olarak adlandırılan IPA çevresinde ki çevre alt yapı projelerinin Büyükşehir belediyelerimize devri amacıyla gerçekleştireceğimiz imza töreni için toplanmış bulunmaktayız. Bu projeler tamamlandığında 1 milyon 482 bin 600 kişiye hizmet verecek ve 223 milyon Euro yatırım yapılacaktır. Bu projelerin finansmanı yüzde 85 oranında Avrupa Birliği fonlarından, yüzde 15’i ise ulusal kaynaklardan sağlanacaktır” diye konuştu.

İYİ BİR DÜNYA BIRAKILMASI GEREKİR

Güllüce, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması gerektiğine dikkati çekerek, "Üzerinde yaşadığımız dünyayı korumayı ve gelecek nesillere temiz bir yeryüzü bırakmayı vazife telakki ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda IPA yardımlarını destekliyoruz. IPA destekleri, Ab'ye uyum sürecinde çevre alanındaki yükümlülüklerine katkı sağlamaktadır" dedi. IPA fonlarının katı atık, içme suyu ve su arıtma tesisleriyle teknik yardım projeleri için kullanıldığını vurgulayan Güllüce, şöyle devam etti: "Şüphesiz ki çevre altyapı yatırımlarının, yeterli finansman kaynağı sağlanarak gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Yatırım yapıldıktan sonra işletilmesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması da çok önemlidir. Bu doğrultuda büyükşehir belediyelerimizin, bakanlığımızın Avrupa Birliği Yatırımları Dairesine azami destek vermelerini özellikle istirham ediyorum." Projelerin yürütülmesinde desteklerini esirgemeyen il ve ilçelerin belediye başkanlarına teşekkür eden Güllüce, çevre operasyonel programının bütçesinin yaklaşık 765 milyon avro olduğunu ve toplam 39 çevre altyapı projesini kapsadığını bildirdi.

NİZİP SU VE ATIK PROJESİ

Projeye katılım sağlayacak olan Büyükşehir Belediye Başkanları ise şöyle: “Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek; Polatlı Su ve Akıtma Projesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel; Manavgat Su ve Atıksu Projesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Celalettin Güvenç; Siverek Atıksu Projesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin; Nizip Su ve Atıksu Projesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akçaabat Su ve Atıksu Projesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Enver Yılmaz; Ordu Su ve Atıksu Projesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur; Katı Atık Yönetimi Projesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz; Erdemli Su ve Atıksu Projesi, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya; Erciş Su Temini Projesi.” İHA