Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin Temmuz ayında yüzde 1,8 artmasına sevindiklerini belirterek, “Eylül ve Ekim aylarında çok daha iyi neticeler alacağımıza inanıyorum” dedi.
CNBC-e kanalında Burçak Önder’in sunduğu ‘Piyasa Ekranı’ programına telefonla katılan Konukoğlu, bugün açıklanan Temmuz 2014 sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 3,6 arttığını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin ise bir önceki aya göre yüzde 1,8 arttığını hatırlatan Konukoğlu, rakamların piyasaların ve sanayicilerin beklentilerinin de üzerinde pozitif geldiğini belirtti.
Ramazan Ayı ve bayram tatilinin etkisiyle sanayi üretim rakamının daha düşük çıkmasını beklediğini bildiren Konukoğlu, şunları kaydetti:
“Yüzde 1,8 çıkması bizi ümitlendirdi. Önümüzdeki dönem içerisinde Ağustos ayında belki biraz düşüş olabilir, ama Eylül ve Ekim aylarında çok daha iyi neticeler alacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti. Genel seçimlere kadar önümüzde en azından 8 aylık dönem var. Bu dönem içerisinde özellikle şu anda yapılan yeni yatırımlar devreye girecek. Ayrıca Suriye, Irak ve Ukrayna’da problemler olmasına rağmen dünyanın her tarafına ihracat yapabilme kapasitesine sahip olan sanayicilerimiz, ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemde ihracatı çok daha farklı bir noktaya götürecektir.”
Konukoğlu, 2014 yılı büyüme tahminlerini koruduklarını ifade ederken, “Yıl bazında yüzde 4 büyüme tahmininden geri adım atmadık” sözlerine yer verdi.
Sunucunun, “Seçimlerin geride kalması yatırım yapma isteği açısından sanayiciyi nasıl etkileyecek” şeklindeki sorusuna karşılık Konukoğlu, “Gaziantep olarak aynı zamanda bölge olarak baktığımızda son bir ay içerisinde tekrar yatırım hamlesinin başladığını çok net şekilde gelen siparişlerden görebiliyoruz” yanıtını verdi.
Avro’daki düşüşün Türkiye’nin ihracatını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine GSO Başkanı Konukoğlu, kur farkından dolayı ister istemez düşüş olabileceğine işaret ederek, “Biz eğer satış miktarlarımızı artırabilirsek ve yeni pazarlar ele geçirebilirsek, çok büyük etkisi olmaz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.