Gaziantep Ulaşım Ana Planı çerçevesinde sola dönüş kısıtlaması getirilen kavşaklar, trafikte geçiş üstünlüğü olan ambulans, itfaiye, organ nakil ve emniyet araçlarına açık tutuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatları doğrultusunda hareket eden Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı, bazı kavşaklarda sola dönüş kısıtlama çalışmasını yakından izledi, önemli bir detayı ortaya çıkardı. Buna göre, ambulans, itfaiye, organ nakil, emniyet ve asayiş araçları, bu uygulamaya dahil edilmedi.

KISA SÜREDE ULAŞIM SAĞLANDI

Çalışmalarda gelinen noktayı gözden geçiren yetkililer, kent genelinde bütüncül bir yaklaşımla hazırlanan Gaziantep Ulaşım Ana Planı çalışmaları kapsamında kavşaklarda sola dönüş kısıtlamasıyla araçların kavşakta bekleme süresinin azalttığını bildirdi.Kısıtlanan sola dönüşler için sürücülerin kavşağı geçtikten sonra gitmek istediği yöne gidebileceği alternatif yol düzenlemelerinin yapıldığını bildiren yetkililer, böylelikle kavşaklarda daha akıcı bir trafiğin sağlandığını, araçların gitmek istediği noktalara daha kısa sürede ulaştığını kaydetti.

UYGULAMA NASIL ?

Yetkililer, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi: “25 Aralık Kavşağı’nda yüzde 63 iyileştirme elde edildi. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi yüzde 38 arttı, kuyruklanmalar gözlenmedi. Ayrıca, Eski Otogar (Grand Otel), Değirmiçem Kavşağı, İller Bankası-1 Kavşağı, İller Bankası-2 Kavşağı, Yeditepe Kavşağı, Doğumevi Kavşağı, Çevik Kuvvet 1-2 kavşaklarında da sola dönüş yasağı uygulandı, söz konusu kavşakların uygulama sonrası kullanım kapasiteleri arttı, sinyalde bekleme süreleri azaldı.

DURUMU ÖZEL OLAN ARAÇLAR

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 71’inci maddesiyle Karayolları Trafik yönetmeliğinin 141’inci maddesinde ‘Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar; Yaralı veya acil hastaların taşınması ve bunlara ilk ve acil yardımın yapılması için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar’ şeklinde yer alır. Ambulans, itfaiye, doku ve organ nakil araçları, emniyet ve asayiş işlerinde kullanılan araçlar hizmeti yerine getirilmesini sağlamak amacına uygun olması şartıyla, Karayolları Trafik Kanunu ve yönetmelikte gösterilen trafik kısıtlamalarına ve yasaklarına bağlı değildir. Kavşaklarda bahsedilen geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçların geçişini engelleyecek herhangi fiziksel bir düzenleme yapılmadı.” HABER MERKEZİ