Gaziantep merkezli olarak yasa dışı dinleme iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 13 ilde düzenlenen operasyonda, 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artacağı öğrenilirken, bazı polis memurlarının yakınları ile destekçileri Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde toplanarak, gözaltına alınanlara sloganlarla ve ellerinde dövizlerle destek verdi, gözaltıları protesto etti.

GAZİANTEP'E GETİRİLDİ

İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli oldukları dönemde aralarında siyasetçi, işadamı ve kamu görevlilerinin de bulunduğu kişileri usulsüz olarak yasa dışı dinlediği öne sürülen ve son düzenlemeler ile farklı kent veya birimlerde görevlendirilen polislere yönelik dün sabah operasyon başlatıldı. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Erzurum, Malatya, Tunceli, Kayseri, Afyonkarahisar, Batman, Bingöl ve Karabük'te yapılan operasyonlarda şüpheli polisler gözaltına alındı. Gaziantep'in yanı sıra çevre illerde gözaltına alınan 22 polis, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

İSTİHBARAT ŞUBE ESKİ MÜDÜRÜ TESLİM OLDU

İstihbarat Şube eski müdürü Yaşar Eren, hakkında gözaltı kararı bulunduğunu öğrenince, avukatıyla birlikte Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Teslim olmadan önce Emniyet Müdürlüğü yakınında gözaltına alınan polislere destek vermek için toplanan kalabalığın yanına giden Yaşar Eren, gazetecilere açıklama yaptı.

EREN:"ZERRE KADAR YANLIŞ YAPMADIM"

Gaziantep'te 13 yıl boyunca istihbarat şubede görev yaptığını ve geçen yıl bu görevinden alındığını anlatan Eren, şöyle konuştu:"Kimsenin burnunun kanamaması, gençlerimizin uyuşturucuyla zehirlenmemesi, kem gözlü insanların memleketimiz ve bayrağımız üzerindeki kötü niyetlerini bertaraf etmek için mücadele ettik. Haksız ve hukuksuz hiçbir işim olmadı. Hiçbir işimde zerre kadar yanlış yaptığım tespit edilemez. Çünkü bütün işlerimi hukuku esas alarak yaptım. Hukuksuz ve hakim kararı olmadan hiçbir iş yapmadığım için gönül rahatlığıyla kendi kendime teslim oluyorum. Ama şunu özellikle vurgulamak istiyorum; bugün burada hakimlerin vermiş olduğu kararları uyguladığım için gözaltına alınıyorum. Sadece hakimlerimizin verdiği kararları yerine getirdiğim için gözaltına alınıyorum."

ALKIŞLARLA TESLİM OLDU

Eren, açıklamasının ardından alkışlar eşliğinde Emniyet Müdürlüğü'ne giderek teslim oldu. Gözaltına alınanların yakınları ise yağan yağmura rağmen Emniyet Müdürlüğü yakınında ellerinde dövizlere destek sloganları atarak bekleyişini sürdürüyor.

ZEKİ Ç.'NİN EŞİ:EŞİM HAK HUKUK YEMEDİ

Gözaltına alınan polislerden Mehmet Zeki Ç.'nin eşi ise kocasının uzun yıllardır istihbaratçı olarak çalıştığını ve son bir yıldır adliyede görevlendirildiğini belirterek, "Eşim hak, hukuk yemedi. Terörle, teröristle mücadele etti. Eşimle gurur duyuyorum" dedi.

SORULAR ÇALINDIĞINDA NEREDEYDİNİZ?

Emniyetin önünde toplanan kalabalık yağmura aldırış etmeden operasyonları protesto etti. Pankart ve döviz açan grubun eylemine bir vatandaş, “Sorular çalındığında neredeydiniz” diyerek tepki gösterdi. Vatandaşı, olay yerinde bulunan sivil polisler uzaklaştırdı.Operasyonda gözaltına alınan diğer polislerin de Gaziantep’e getirilmesi bekleniyor.

AVUKAT BALABAN: BİLGİMİZ YOK

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Eskişehir’de gözaltına alınan eski İstihbarat Şube Müdürü M.A.’nın avukatı Turgay Balaban açıklamalarda bulundu. Balaban, müvekkilinin Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı ile Urfa’da istihbarat müdürü olarak görev yaptığı dönem ile ilgili olarak bugün saat 11.00’de gözaltına alındığını söyledi. “Gözaltına alınma nedeni ve hakkındaki isnatlar ile ilgili olarak tarafımıza net bir bilgi verilmemiştir” diyen Balaban, “Bu operasyonun sabah Gaziantep merkezli yapılan operasyonun devamı niteliğinde olduğunu düşünüyoruz. Şunu söylemek isterim müvekkilimin hukuka aykırı hiçbir işlemi yoktur” dedi.Emniyet mensuplarına yönelik operasyonlarda suç işlemek amacıyla paralel bir örgüt kurmak ve kurulan örgüte üye olmak suçlaması yöneltilse de bunun klişe bir söylem olduğunu dikkat çeken Avukat Balaban, bu iddiaya yönelik bugüne kadar gözaltına alınan veya tutuklanan hiçbir emniyet mensubuna ‘paralel’ iddiasına dair tek bir soru dahi sorulmadığını kaydetti. Avukat Balaban, şöyle konuştu:“Sanıyoruz bugün Türk siyasetinde 4 eski Bakanın yüce divan oylamasının yapılacağı bugün herkesin malumudur. Böyle bir günde birkaç ilde bu operasyonun yapılması da anlamlı olsa gerektir. Siyasi mülahazalarla yapılan hukuksuzluklara bağlı olarak müvekkillerin ve ailelerinin maruz kaldıkları mağduriyeti milletimizin yüksek anlayışına ve ağır siyasi baskıya rağmen hakkaniyetli karar vereceğine inandığımız hakimlerin temiz vicdanlarına havale ediyoruz.”

ESKİ İSTİHBARAT ŞUBE MÜDÜRÜ GÖZALTINA ALINDI

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında 12 ilde başlatılan operasyonda, Eskişehir eski İstihbarat Şube Müdürü M.A. da gözaltına alındı.Yaklaşık 7 yıl Ş.Urfa İl Emniyet Müdürlüğü’nün istihbarat bölümünde görev yapan M.A. bir süre de Eskişehir İstihbarat Şube Müdürlüğü yapmıştı. Son olarak Hava Alanı Güvenlik Müdürü olarak görev yapan ve yaklaşık 1 ay önce açığa alındığını belirtilen M.A.’nın, İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından Ş.Urfa’ya gönderildiği öğrenildi.

“İDARİ SORUŞTURMA YOK, AMA ADLİ SORUŞTURMA VAR, BU DA TUHAF”

Bu soruşturma da en dikkat çeken noktanın ise gözaltına alınan müvekkili için Şanlıurfa’da şuana kadar hiçbir idari soruşturma yapılmadan adli soruşturma yapılmasının bir garabet olduğunu öne süren Balaban, şöyle devam etti:“Şu konu çok önemli müvekkilim hakkında şuana kadar Şanlıurfa’da bir idari soruşturma dahi yapılmamış. Ancak idari soruşturma yapılmadan adli soruşturma yapılması çok abes bir durum. Böyle bir şeyin olması çok tuhaf ve dikkat çekici.”

ADIYAMAN'DA 2 GÖZALTI

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'nde Havaalanı Şube Müdürü olarak görev yapan Mustafa B. ile aynı şubede görevli komiser Halil İbrahim C., sabah saatlerinde gözaltına alındı ve soruşturmanın merkezi olan Gaziantep'e gönderildi.

BATMAN’DA BİR BAŞKOMİSER GÖZALTINA ALINDI

'Yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Batman'da bir başkomiser gözaltına alındı. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında bu sabah 8 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda Batman İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Başkomiser Ş.G. gözaltına alındı. Terörle Mücadele şube ekipleri tarafından sabah evinde gözaltına alınan Ş.G., emniyetteki işlemlerinin ardından Gaziantep'e gönderildi.

ŞANLIURFA’DA İSTİHBARATÇI OPERASYONU

Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı’nın göreve başlamasının ardından kentteki yasa dışı iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili müfettiş istendi. Müfettiş raporlarında kentteki siyasetçi, iş adamı, gazeteci ve spor dünyasından çok sayıda kişinin dinlendiği belirlenmesi üzerine Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Usulsüz, sahte evrak düzenleyerek uyuşturucu kaçakçısı ve organize suç örgütü suçlamasıyla mahkeme kararı alarak dinleme yaptıkları iddiası ile Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürleri M.Oktay ve M. Arık’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi, yapılan 11 ayrı ilde yapılan operasyonla gözaltına alındı. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Şanlıurfa’nın yanı sıra Eskişehir, Erzincan, Ankara, Afyon, Tekirdağ, Bayburt, Gaziantep, Sivas, Adana ve Kayseri illerinde eş zamanlı olarak yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 14 polisten birinin emniyet amiri ve 2’sinin komiser olduğu öğrenildi. Son 3 yıldır yapıldığı belirlenen dinlemeler ile ilgili gözaltına alınan 14 polisin Şanlıurfa’ya getirilmesi bekleniyor.

ŞANLIURFA'DA AVUKATLARDAN TEPKİ

Şanlıurfa'da yürütülen yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında Gaziantep’te gözaltına alınan polis memuru S.Ç. Şanlıurfa’ya getirildi. Meslektaşları tarafından sağlık kontörlünden geçirilen polis memuru sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Operasyonla ilgili olarak gözaltına alınan polis memurları için bir grup avukat Şanlıurfa Adliyesi bahçesinde basın açıklaması yaptı. Yağmur altında toplanan avukatlar adına konuşan Harun Kaplama, hukuksuzluk senaryolarının yeni bölümünün Şanlıurfa'da sahnelendiğini öne sürerek şöyle konuştu:"Görev gereği ve tamamı mahkeme kararıyla yapılan istihbarı çalışmalar, aylarca müfettişler tarafından didik didik edilmiştir. Sondajlama usulüyle bazı konular çekip çıkarılarak, bu algı operasyonuna malzeme oluşturulmuştur. Peki terör örgütü suçlamasına maruz bırakılan bu emniyet görevlileri bugüne kadar neler yapmışlardı. 28 Mayıs 2013 tarihinde Suruç ilçesinde 25 kilogram TNT, 8 anti tank mayını, 14 parça tesirli el bombası, 30 fünye, 9 örgüt üyesiyle birlikte yakalanmış, ülkede infial uyandıracak çok büyük eylemler, bu görevlilerin çalışması sonucu engellenmiştir. Bununla birlikte Suriye sınırından ülkemize geçmeye çalışan çok sayıda illegal örgüt militanında yakalanması sağlanarak terör örgütüne ağır darbeler vurmuştur. Bu polislerimiz tarihe altın harflerle yazılacaktır."

TUNCELİ’DE YASADIŞI DİNLEME GÖZALTISI

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yasadışı dinleme soruşturması kapsamında Tunceli’de 1 polis memuru gözaltına alındı. Gözaltına alınan polis memuru sorgulanmak üzere Gaziantep’e götürüldü.

KARABÜK'TE BİR POLİS MEMURU GÖZALTINA ALINDI

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Karabük’ün de dahil olduğu çok sayıda ilde gözaltılar gerçekleşti. Bir süre önce Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nden Karabük Emniyet Müdürlüğü’ne tayin edilen Y.K. isimli polis memuru, sabah saatlerinde Karabük Emniyeti KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Y.K., ifadesinin alınmasının ardından Gaziantep'e sevk edildi.

ADIYAMAN’DAN 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gaziantep merkezli yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında Adıyaman’dan bir şube müdürü ve bir komiser gözaltına alınarak, Gaziantep’e gönderildi.

Daha önceden Gaziantep’te görev yapan ve şu an Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü M.B. ve Komiser H.İ.C. gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların Gaziantep’e gönderildiği öğrenildi.

AFYONKARAHİSAR’DA BİR POLİS GÖZALTINA ALINDI

2007 ile 2014 yılları arasında usulsüz evrak düzenleyerek farklı isimlerle IMEI numaraları üzerinden siyaset, iş ve spor camiasından isimleri yasa dışı dinlediği iddiaları üzerine Gaziantep merkezli emniyet mensuplarına yönelik başlatılan operasyonlar kapsamında Afyonkarahisar’dan da bir emniyet mensubunun gözaltına alındığı öğrenildi.

FUAT AVNİ OPERASYONU ÖNCEDEN DUYURDU

Sosyal medya fenomeni 'Fuat Avni'nin de operasyon yapılacağını gece yarısı twitter hesabından duyurdu. Bu duyurudan saatler sonra operasyon sabah saatlerinde düzenlendi ve daha önce istihbarat şubelerde görev yapan polislerin adreslerine günün ağarmasıyla gidildi. Evlerinde meslektaşları tarafından gözaltına alınan polisler, Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken yapılanların algı operasyonu olduğunu ve haksızlığa uğradıklarını söyledi. Gözaltına alınan emniyet mensuplarının ifadelerinin bugün sabah 08'de başlayacağı öğrenildi. DHA/İHA