GSMMO Başkanı Özbay, torba yasanın dürüst mükellefleri cezalandırıcı bir yasa olduğunu savundu.'6552 sayılı torba yasada vergi mevzuatı açısından yapılandırma' konulu seminer GSMMO toplantı salonununda gerçekleştirildi. Seminere Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, GSMMO Başkanı Hüseyin Özbay, Gelir İdaresi Grup Başkanı Murat Özgür, Gelir İdaresi Müdürü Mehmet Çağrı Bayar, Gelir İdaresi Müdürü Kemal Akgün ve çok sayıda muhasebeci katıldı.

BU DÜRÜST MÜKELLEFE CEZA

GSMMO Başkanı Özbay, torba yasanın dürüst mükellefleri cezalandırıcı bir yasa olduğunu savundu. Özbay, "Torba yasa Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra 80 üzerinde kanun ve kanun hükmünde kararname değişikliğe uğramıştır. Temelde bu yasayla maliye bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen kamu alacaklarıyla SGK prim borçlarının yapılandırılmasını kabul eden düzenlemelerin yanı sıra kurumlar vergi mükelleflerince kasa farklarına yüzde 3 bedel olarak ödenmesi karşılığında düzeltme imkanı tanınmıştır. Konuya makro düzeyde bakıldığında devletin bununla bütçe dengelerinde bir bir iyileştirmeyi amaçlamadığı, tam tersine kesinleşmiş borçlara dahil gecikme faizlerinin bir kısmından vazgeçerek bütçe gelirlerinde azaltıcı bir etki göstereceği fark edilecektir. İşletmeler bazında bakıldığında ise ödeme kolaylığı getirdiği inkar edilemez ancak bir önceki 6111sayılı torba yasayla kıyaslandığında yeni kanunun çok dar tutulduğu itilaflı dosyalara çözüm getirmediği, düzenlemelerin kapsam dışı bırakıldığı en önemliside matrah artırımı gibi katılımı teşvik edici yatırımlardan uzak olduğu kıyaslamalardandır. Biz mali müşavirler olarak prensip olarak finasal ve ekonomik krizlerle olağanüstü haller hariç vergi affına karşı duruş sergiledik mali aflar sonuçları itibariyle dürüst mükellefleri cezalandırıcı bir işleve sahip olduğunu ve bir haksız rekabet yarattığını görmekteyiz" diye konuştu.

YASA DAR KAPSAMLI

Özbay'dan sonra söz alan Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, yasanın toplumda yanlış anlaşılmasından korktukları için birtakım düzenlemeler getirdiklerini belirterek şunları konuştu: "6552 sayılı yasa kendisinden önce çıkan benzer yapılandırma yasalarına göre daha dar kapsamlı. Özellikle ihtilaflı borçların ortadan kaldırılması vergi incelemelerinin yapılandırılmamasına ilişkin matrah artırımı gibi 6111' de gördüğümüz birçok husus 6552 sayılı yasada yok. En önemli husus da bakanlığımız da bu konuda özellikle ısrarcı oldu, yasanın çıkarılması sırasında vergi affında bir indirim yapılmaması istendi. Çünkü vergisini zamanında ödeyen mükelleflere haksızlık olmaması için düzenlendi. Özellikle bu tür yasalar kamoyunda ve toplumda sağlıklı vergi bilincinin yerleşmesine engel oluyordu o yüzdende özellikle 6552 sayılı yasada vergi alacaklarında bir indirim yapılmayarak bunun önüne kısmen geçilmiştir."

Özbay'ın ardından seminere konuşmacı olarak katılan Gelir İdaresi Grup Başkanı Murat Özgür, Gelir İdaresi Müdürü Mehmet Çağrı Bayar, Gelir İdaresi Müdürü Kemal Akgün yasa hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantının ardındanda seminere katılanlara GSMMO Başkanı Hüseyin Özbay ve Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember tarafından ödülleri taktim edildi. Haluk ŞAHİN