İddianamede kuruluşundan 2 yıl sonra gelirinde yüzde bin 320 artış sağlanan şirkete yönelik para transferinin 27'sinin Gaziantep'ten yapıldığı kaydedilen iddianamede, şüphelilerin düşük mal varlıklarına rağmen yüksek miktarda bağış yapmalarının dikkati çektiğine değinildi.

YARGILANMA BAŞLAYACAK

Tüm bu işlemler göz önünde bulundurulduğunda şüphelilerin, FETÖ'ye ait parayı örgüt yöneticilerinin talimatlarına uyarak kendi isimleriyle transfer ettiklerinin ortaya çıktığı belirtilen iddianamede, ayrıca Naksan Holding, Naksan Teknoloji ve İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ ile Kaynak Holding AŞ'nin de bu işlemi gerçekleştirdiği bilgisi yer aldı. Haklarında, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkında kanuna muhalefet" suçlarından iddianame hazırlanan sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

İFADELERE YER VERİLDİ

Bazı tanıkların ifadelerine yer verilen iddianamede, 17 Aralık'tan önce cemaate ait kültür merkezlerinde CIA ve FBI tarafından hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik yetiştirilmiş kadroya değişik konularda eğitim verildiği bilgisi yer aldı- İddianamede, 30 yıldır askeriyenin içerisinde 'bir gün Fetullah'ın emriyle tankları yürüteceğiz' diye bekleyen kişiler bulunduğu belirtildi

NELER VAR ?

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 127 sayfalık iddianamede, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından 20'şer yıla kadar hapsi istenen sanıkların FETÖ'yle ilişkisi, örgütün kuruluşu, 17-25 Aralık süreci ve 15 Temmuz darbe girişimine yer verildi. İzmir'de, 1970'li yılların sonunda terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in, Kur'an kursunda dini istismar ederek örgütün çekirdek kadrosunu kurmaya başladığı anlatılan iddianamede, örgütün özellikle 1990'lı yıllardan itibaren yurt dışına açılmaya başladığı, zaman içerisinde de hayatın doğal akışına aykırı şekilde dünya genelinde 160 ülkede faaliyet gösterdiği kaydedildi.

TÜM KURUMLAR ELE GEÇİRİLECEK

İddianamede, örgütün, dini duyguları suistimal ederek "himmet" adı altında topladığı paralarla eğitim kurumları açtığı bildirilerek, bu kurumlarda kendi amaç ve ilkeleri doğrultusunda yetiştirdiği öğrencilerle devletin anayasal kurumlarını (yasama, yürütme, yargı) ele geçirip uluslararası düzeyde siyasi ve ekonomik güç haline gelmeyi amaçladığına işaret edildi. Örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in o dönemde "devlete karşı savaş açarak hedefe ulaşmanın yıpratıcı olacağı"nı düşündüğü vurgulanan iddianamede, bu nedenle de Gülen'in mevcut sistemi yıkmak yerine devletin tüm kurumlarını ele geçirmeyi hedeflediği belirtildi.

İddianamede, örgütün "korku imparatorluğu" oluşturduğu, bunu da önce kamuoyunda gündem oluşturan yazarlar aracılığıyla "iddia" şeklinde sunduğu, daha sonra gazete ve televizyonlar aracılığıyla "tartışılır" hale getirdiğine vurgu yapılarak, tüm bunların ardından algı operasyonu gerçekleştirdiği, 17-25 Aralık sürecinde de bu yöntemi kullanan FETÖ'nün, hükümeti devirmeyi bir "üst akılla" profesyonelce oluşturduğu anlatıldı.

İddianamede ayrıca bazı tanıkların şu beyanlarına yer verildi:

"17 Aralık'tan önce cemaate ait kültür merkezlerinde CIA ve FBI tarafından hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik, yetiştirilmiş kadroya değişik konularda eğitimler verildi. Fetullah Gülen'in, kendi yakın çevresine 17-25 Aralık süreciyle ilgili 'keşke şimdi yapmasaydık' dediğini duydum. Bu şekilde konuşmasının nedeni ise yapılan bu hareketten sonuç alınamamasıdır. Eğer bu girişim olumlu sonuçlansaydı, Fetullah Gülen, Humeyni misali yurda dönecekti. Bu başarısızlık aynı zamanda cemaatin Amerika ve İsrail nezdinde prestij kaybetmesine neden olmuştur. Fetullah Gülen, kendisini askeriyeye hayran biri gibi gösterir fakat arka planda derin bir asker korkusu ve rahatsızlığı vardır. Hem de kronik biçimde bir asker rahatsızlığı vardır. Her asker konusu geçtiğinde de 'bu askeriyeye askeriyenin içindeki kahramanlar ile bir gün hesabını soracağım’ demiştir. 30 yıldır, askeriyenin içerisinde 'bir gün Fetullah'ın emriyle tankları yürüteceğiz' diye bekleyen kişiler var."

- Himmetler senato adaylarına

Örgütün "himmet" paralarının aktarıldığı kurumların başında gelen "The Respect İnstitute Inc." şirketinin birçok kez senato adaylarına bağışta bulunduğu ifade edilen iddianamede, 7 Şubat 2013-6 Haziran 2014 tarihleri arasında Türkiye'deki 147 farklı kişi tarafından 2 milyon 100 bin doların "şirinler yöntemi" kullanılarak aktarıldığı vurgulandı.

İddianamede, özellikle 110 farklı kişi tarafından gerçekleştirilen işlemle söz konusu şirkete yaklaşık bir milyon dolar transfer yapıldığına işaret edilerek, bu transferin 2014 yılı yerel seçimlerinden önce olmasının dikkat çekici olduğu aktarıldı. AA