Gaziantep Baro Başkanı Av. Ali Elibol, seçimle iş başına gelen yönetimlerin adaletin işleyişini engellemek yerine, bu işleyişin daha sağlıklı ve daha kuvvetli olmasını sağlamaları gerektiğini kaydetti. Elibol, Türkiye’de yargı bağımsızlığının ciddi olarak zedelendiğini savunarak, bu durumun hukukun kusursuz yapısını olumsuz etkilediğini söyledi.

Elibol, insanlığı, krallar, hükümdarlar değil seçimle iktidar olan faşist yönetimlerin yok ettiğini savundu. Bu durumun günümüzde de devam ettiğini vurgulayan Elibol, seçimle iş başına gelen yönetimlerin adaletin işleyişini engellemek yerine, bu işleyişin daha sağlıklı ve daha kuvvetli olmasını sağlamaları gerektiğini kaydetti.

ÜÇ ÖĞE BİRARADA DEĞİL

Yargının üç değişmez kurulanın bağımsızlık, eşitlik ve demokratik işleyiş olduğunu aktaran Elibol, bu üç öğenin günümüzde bir arada bulunamadığını ve yargı bağımsızlığına ciddi zarar verdiğini açıkladı. Yargı bağımsızlığının Türkiye’de de ciddi olarak zedelendiğini açıklayan Elibol, bu durumun hukukun kusursuz yapısını olumsuz etkilediğini savundu.

PANELDE KONUŞTU

Hukuk Fakültesi, Genç Hukukçular Kulübü tarafından organize edilen ve Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Mehmet Haşim Mısır, Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol ve Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan’ın katıldığı panel Zirve Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

MISIR: AVUKATLAR SAVUNMA HAKKINI YERİNE GETİRMEK ZORUNDA

Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Mehmet Haşim Mısır, Türkiye adalet tarihinin perişanlıklarla dolu olduğunu belirterek, “Adaletten yoksun toplumlar yok olmaya mecburdur, adaletin tam olarak sağlanamadığı yerlerde rejim çöker.” dedi. Mitolojik çağlardan bugüne hukukun hiyerarşisinden ve işleyişinden bahseden Mısır, “Yalnız hukukçu yoktur, olması da mümkün değildir.” diye konuştu. Mısır, avukatlık mesleğinin hakkıyla yerine getirilmesi durumunda adaletin timsali olarak nitelendirilebileceğini ifade ederek, avukatların sonuçları ne olursa olsun savunma hakkını yerine getirmek zorunda olduğunu da vurguladı.