HAKLI TEPKİ

Canlı Hayatını İyileştirme Derneği (CAHİDE) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Bayramı dün bir basın toplantısı düzenleyerek, Nizip'ten getirdikleri yaralı hayvanı Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne götürdüklerini ama içeri alınmadığını söyleyerek, yetkilileri suçladı. Güvenlik görevlilerinin, amirlerinin direktifi üzerine yaralı hayvanı içeri alamayacaklarını söylediğini ifade eden Cengiz Bayram "haliyle Güvenlik çemberini geçemeyen gönüllüler, yaralı hayvanın pansumanını yaparak, onu tekrar aldığı yere yaralı olarak bırakmak zorunda kaldı.

Dünyanın sayılı hayvanat bahçesinde bir yaban domuzuna yer bulunamıyorsa dernek olarak yapabileceğimiz şey üzülerek sadece kendi bölgesine bırakmak oldu" diye konuştu. Bayram, Büyükşehir belediye Başkanı Fatma Şahin'in hayvanlar konusunda duyarlığı olduğuna dikkat çekerek ""Başkan hanım VIP'te yaralı atmaca görüyor. Gaziantep'e getiriyor. Hayvanat Bahçesine veriyor. Böyle bir duyarlılık var. Bu olaylara Fatma Hanımın tepkisiz kalacağını düşünmüyorum"şeklinde konuştu ve konuyla ilgili sorumlu kişileri Valilik, ilgili kurumlara suç duyurusunda bulunduklarını, BİMER'e şikayet ettiklerini söyledi.

JANDARMA TUTANAK TUTTU

Yaralı yaban domuzunun Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne alınıp tedavi edilmemesi konusunda bir basın toplantısı düzenleyen Cengiz Bayram konuşmasına Hindistan'ın eski lideri Mahatma Gandhi'nin bir sözüyle başladı. Bayrak, 'Gandhi, bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir demiş. 29 Şubat 2016 gecesi yaşadığımız bir olay ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. Bize gelen bir ihbar ile, niye bize geldiği de düşündürücü, Nizip'in Salkım köyüne ekibimiz gitti. Köy sakinleri ile birlikte yaralanıp dereye düşen bir yaban domuzu uzun çalışma sonucu alındı. Salkım Karakolunda jandarma tutanak hazırladı. Orman ve Su İşleri ve 153 çağrı merkezine bilgi verildi. Hayvanı derneğimize ait araçla 00.30 civarında Gazantep Hayvanat Bahçesi'ne getirdik" dedi.

ÜZÜLEREK BIRAKTIK

Hayvanat Bahçesi'nde saatlerce yetkili beklediklerini, güvenlik görevlilerinin dışında sorumlu kimseye ulaşamadıklarını anlatan Bayram, " Güvenlik görevlileri yaralı yaban domuzunu kesinlikle içeriye alamayacaklarını, amirlerinin bu doğrultuda bilgi geldiğini belirttiler. Büyükşehir Belediyesi'nin veteriner hekiminin en azından kontrol etmesini ve uygun görülürse tekrar yerine bırakacağımızı belirttiğimiz halde hiç bir müdahalede bulunulmadı. Uzunca bir bekleyişten sonra kendi imkanlarımız ile dostumuzun pansumanını yaptık, onu tekrar aldığımız yere yaralı olarak bırakmak zorunda kaldık. Dünyanın sayılı hayvanat bahçesinde bir domuza yer bulunamıyorsa dernek olarak yapabileceğimiz şey üzülerek sadece kendi bölgesine bırakmak oldu" diye konuştu.

KARANTİNA BÖLÜMÜ NEDEN YOK?

Hayvanat bahçelerinde yaralı hayvanlar için bir karantina bölümü olması gerektiğini söyleyen Bayram, " Dünyanın 4. Avrupa'nın ikinci hayvanat bahçesinde bir karantina alanı olmalı. Hayvanat Bahçesinde nöbetçi veteriner de olmak zorunda. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanuna göre tüm hayvanlar eşittir ve hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. Bu kanunun çoğu maddesinde, yerel yönetimler tüm çalışmaları gönüllülerle, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapar ibaresi vardır ancak şehrimizde kanunun bu maddesi uygulanmamaktadır" dedi.

BELEDİYELERE DESTEK OLUYORUZ

Gaziantep'te 5 yıldır aktif çalışan derneğin hayvan haklarıyla ilgili bir çok çalışma yaptığını dile getiren Bayram şunları söyledi:"5 yıldır büyükşehir belediyesine onlarca kez başvuruda bulunduk. Ancak yerel hayvan korumacı kimliklerimiz verilmedi. Ne hikmetse süs hayvanı satanlar için defalarca kurs açılıp sertifika verildi. Yani hayvan satıcılarının kimliği var, ancak hayvan korumacılarının kimliği yok, nedenini hiç bir zaman öğrenemedik. Derneğimizin çalışmaları kamu yararınadır, sakatları barındırdığımız Karakız barınağımızla, yaralıların tedavilerinin yapıldığı kliniğimizle, kendi mahallelerinden şikayet üzerine toplanıp organize sanayiye bırakılan, kanunen alındığı ortama bırakılması gerekirken küpeli dostlarımızı besleyerek belediyelere büyük destek olduğumuz aşikardır."

YABAN HAYVANLARI DA KORUMAYA ALINMALI

'Hayvan haklarını savunurken, kurumları göreve çağırıyoruz' diyen Bayram, "Amacımız kavga gürültü değil onların ve tüm toplumun huzurlu yaşaması içindir tüm çabamız sadece kedi köpek değil, yaban hayvanlarının at, eşek gibi yaralı aldığımız büyükbaş hayvanların da tedavi görmesi, korumaya alınabilmesi için hem kanunen hem de vicdanen gereken çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz ve tüm bu çalışmalarda yer almak istediğimizi bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

MİLLETVEKİLİ OLMA HEDEFİMİZ YOK

Dernek olarak gönüllülük esasıyla çalıştıklarını, para kazanma, milletvekili olma hedeflerinin olmadığını söyleyen Bayram, "Bize kimse madalya para versin derdinde değiliz. Bu görev kamuya verilmiş bir görev. Biz organize çalışalım istiyoruz. Manevi beklentimiz var. Avrupa birliği fonlarından yararlanmadık. Ayda onbinlence bağış toplamıyoruz. Bir yılda 35 bin lira bağış var, kayıtlı belgeli. Bizim aylık giderimiz 15-20 bin lira. Kedi köpek olsa hayvanat bahçesine götürmüyoruz. Yaban domuzu konusunda bilginiz olması lazım. Daha önce kurt, tilki, atmacayı götürdük. Burada ihmal varmıdır, varsa bir daha olmasın. Canlılar bizim bir parçamız" dedi.

VALİLİKTEKİ SAATLERE BAKIN

Hayvanat bahçesine röntgen cihazı hediye ettiklerini ancak üzerinde CAHİDE'nin logosu var diye kabul edilmediğini söyleyen Bayram, "Reklam olurmuş. Valilikte saatler var. Onlara bakın, üzerinlerinde logolar var" dedi.

GÖKPINAR:KİMİN GÖREVİ

Suzan Gökpınar ise, doğal yaşam alanının bozulduğunu belirterek, "Konuyla ilgili Valiliğe, ilgili kurumlara suç duyurusunda bulunduk. BİMER'e bildirdik. Görev kimin? Biz ne anlarız yaban domuzundan? 5199 sayılı yasaya göre bu kamunun görevi. Biz bunların tedavisinin yapılmasını istiyoruz. Destek olmaya hazırız" dedi.

BİZ KENDİLERİ İÇİN BİR ŞANSIZ

Hollanda'dan 8 kişilik bir heyet geldiğini, 300 hayvanı kısırlaştırdıklarını ifade eden Bayram, "Özel veterinerler, hatta Kilis'ten katılım oldu. Gaziantep Hayvanat Bahçesinden hiçbir veteriner katılmadı. Bize kimse bir şey öğretemez denmiş. Parayı Hollanda ödedi. Acaba 100 tane kısırlaştırılan hayvandan kaçı ölüyor, bu soruya cevap versinler. Biz bu işi asıl yapması gerekenler açısından bir şansız. Bizim oy beklentimiz, milletvekili olalım beklentimiz yok. Biz şunu diyoruz, her göreve insanları ve canlıları seven insanlar gelmeli. Bunlar bizim görevimiz değil. Kurumların görevi. Biz yapacaksak o kuruma ne gerek var?" dedi.

FATMA ŞAHİN ÇOK DUYARLI

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in bu konuda duyarlı olduğunu söyleyen Bayram, "Başkan hanım VIP'te atmaca görüyor. Gaziantep'e getiriyor. Hayvanat Bahçesine veriyor. Böyle bir duyarlılık var. Bu olaylara Fatma Hanımın tepkisiz kalacağını düşünmüyorum" dedi. Meral KINACILAR