Vergi mükellefleri ödeyecekleri vergileri ödeyemiyorlar mı yoksa ödememeyi alışkanlık haline mi getiriyorlar bilemiyorum …

Biriken borçları için devlet ,adına ister yapılandırma deyin ister af deyin sürekli ödeme kolaylığı getiriyor.

En son çıkan Vergi ve Diğer Bazı Kamu Alacakların yapılandırılmasına ilişkin 7143 sayılı Yasa, 34 üncü Vergi ve SGK affı yasasıdır.

Yani yaklaşık 34 ayda bir af yasası ile karşı karşıyayız. Bundan önce çıkan af yasası sonrasında yetkililer;

“Bu Yasa bu anlamda çıkarılan son yasadır. Yapılacak düzenlemelerle vergi yükümlüsü buna ihtiyaç görmeyecektir.”

şeklinde kesin beyanlarda bulunulmuş olmasına rağmen 7143 sayılı yasa 26 Mayıs 2018 tarih ve 30432 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ödemelerin ilk taksiti 30.09.18 de başladı sonra uzadı 15.10.18 oldu. Bu ayın sonunda da ikinci taksit ödenecek.

Ancak ödemelerin düzenli yapılası gerekliliği konusunda yasadaki bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum.

İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

Yasanın çıkış amacı mükellefin vergilerini ödeme güçlüğüne düşmeleri nedeniyle yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için kolaylık sağlamak içindi.

Yasadan yararlanmak üzere başvuruda bulunmuş olan birçok mükellef nakit sıkıntılarını gideremedikleri için ilk taksitlerini aksattılar. Bu durumda da vergi dairesi ve SGK ile yaptıkları sözleşme bozulmakta bu da mükellefi zor durumda bırakmaktadır.

Bu durumda olanların çok önemli bir bölümü kendilerinden gecikme faizi alınarak ikinci taksitle birlikte ilk taksitlerini de ödeyerek Yasadan yararlanmaya devam edebilmeyi arzulamaktadır.

Bize göre de talep makul ve yerinde bir taleptir ve sonuç itibarıyla Hazinenin bir kaybı söz konusu olmayacağı gibi ilk taksit ödemesini kaçırmış olan mükelleflerin de yasadan yararlanabilmeleri sağlanmış olacaktır.

Yoksa bu yasadan yararlanacak taraf olmayacaktır.