Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, yapı denetim firmalarına verilen cezalar ve sektörle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Köksüzer, “Yasada mal sahibi yapı denetim firmasıyla sözleşme yapıyor. Uygulamada müteahhit-yapı denetim firmasıyla anlaşma yapıyor. İşverenini ne kadar sağlıklı denetleyebilirsin?. Cezalar geçmiş dönemden kalan işler, belediyeler eskiden göz yumuyordu. Şimdi bütün binalar standartlara girdi” derken, Meriç, "Yapı denetim firmaları bina bittikten sonra denetliyorlar. Oysa inşaatın her aşamasında denetleme yapılmalı” açıklamasını yaptı…

KÖKSÜZER: BÜROKRASİ MAĞDUR EDİYOR

Yapı denetim firmalarının ruhsata aykırı yapılan işler nedeniyle cezalandırıldığını, cezalandırılan denetim firmaları yüzünden, o denetim firması tarafından denetlenen diğer şirketlerinde mağdur olduğunu belirten Köksüzer, “Ceza alan firmalar birçok şirketi denetliyor. Bu defa, o şirketlerin işi duruyor. Bu şirketlerin denetimi, başka bir denetim firmasına verilinceye kadar, bekliyor. Yapı denetim firmalarına ceza veriliyorsa, denetim kısa sürede bir başka firmaya devredilmeli. Ancak bizde 2-3 ay geçmeden bu devir tamamlanmıyor. Yeni şirkete devredilinceye kadar bürokrasi sürüyor. İnsanlar mağdur oluyor. Şirket sahibine zarar veriyor” diye konuştu

AVRUPA’DAKİ GİBİ YAPI SİGORTASI OLMALI

"Depreme dayanıklı yapıların oluşturulması için Avrupa’daki gibi bizde de bütün binalarda sigorta şirketleri devreye girmeli’ diyen Köksüzer, “Sigorta şirketlerinin yaygınlaşması lazım. Avrupa’da yapı sigortaları binayı sigorta ediyor. Sigorta şirketleri beni denetleyen yapı denetim şirketlerini denetliyor. Sigorta şirketleri bedeli ödememek içi bütün bileşimlerini kontrol altında tutuyor. Sıkıntı olmasın diye. Bizdeki yapıyla sıkıntı olur. Yasada mal sahibi yapı denetim firmasıyla sözleşme yapıyor. Uygulamada müteahhit-yapı denetim firmasıyla anlaşma yapıyor. İşverenini ne kadar sağlıklı denetleyebilirsin?. Bu yüzden yapı sigortasının mutlaka getirilmesi lazım. Böylece, müteahhitte rahat eder. Herşey sigorta şirketinden sorulur. Sigorta şirketleri herşeyi didik didik eder” şeklinde konuştu.

HER AŞAMADA DENETİM OLMAMALI

Bir binanın sadece betonarmesinin denetlenmesi gerektiğini ifade eden Köksüzer, şunları söyledi:”Binanın tamamını denetlemek çok mantıklı değil. Çünkü boya, sıva, sıhhi tesisat bütünü üzerinden bedel ödeniyor. Taşıyıcı sistem, betonarme yapı denetlenmeli” dedi. İnşaat şirketlerinin kendi firmasını denetlemek için denetim firması kurmasını da değerlendiren Köksüzer, “Denetim şirketleri yükümlülüklerini yerine getiriyorsa kurabilir, herkes kurabilir”

MERİÇ: 14 FİRMA CEZA ALDI

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, en son çıkan kanunla tüm binaların kontrol mekanizmasının özel şirketlere devredildiğini, yapı denetim işinin çok önemsenmesi gereken bir konu olduğunu belirtti. 6 tane yapı denetim firmasına ceza verilmesini değerlendiren Meriç, “14 yapı denetim firmasına ceza verildiğini biliyoruz” dedi.

YAPININ SAĞLAMLIĞI ÖNEMLİ

Yapı denetim firmalarına verilen cezaların, ruhsata aykırılık nedeniyle verildiğini dile getiren Melih Meriç, “Firmalara verilen cezalar, betonarme ile ilgili değil. İşte duvar şu kadar fazla çıkmış, pencere, kapı genişliği, elektrik tesisatı gibi ufak tefek konular. Yani mimari bir takım ufak, tefek değişikliklere ceza veriliyor. Oysa yapının sağlamlığı, izolasyonu önemli. Deprem anında bu binaların sağlamlığı önemli” diye konuştu.

İNŞAATIN HER AŞAMASI DENETLENMELİ

‘Yapı denetim firmalarının esas konusunun binanın sağlamlığı ve statiği olmalı’ diyen Meriç, “Birde bina bittikten sonra denetliyorlar. İnşaatın her aşamasında denetleme yapılmalı” dedi. İnşaat şirketlerinin kendi firmasını denetlemek için denetim firması kurmasını da değerlendiren Meriç, “Bu konuda duyumlar aldık. Ona müsaade edilmemeli. Hem binayı yapıp hem de denetlemek, etiğe mantığa ters, kimler yapıyorsa bundan vazgeçmeleri lazım” şeklinde konuştu.