Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, GSO tarafından alınan coğrafi işaret standartlarına uyulduğu takdirde Gaziantep baklavasının Türkiye’nin her yerinde üretilebileceğini söyledi. Konukoğlu, “Gaziantep baklavasıyla ilgili son günlerde basında çıkan olaylarda bir yanlış anlaşılma var” dedi.

GSO’nun ‘Antep Baklavası’ ibaresinin coğrafi işaret olarak tescilini 2007 yılında Türk Patent Enstitüsü’nden, uluslararası tescilini de 2009 yılında Avrupa Birliği Komisyonu’ndan aldığını anımsatan GSO Başkanı Adil Konukoğlu, böylece Antep Baklavası’nın tescilinin üretim metodu, Antep fıstığı, şerbetinin tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle alındığına işaret etti.

Üretim standardını korumak için GSO olarak almaları gereken önlemler olduğunu ve bu önlemler doğrultusunda baklava üreticilerini bilgilendirmek amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Adil Konukoğlu, şunları söyledi:”Gaziantep baklavasıyla ilgili son günlerde basında çıkan olaylarda bir yanlış anlaşılma var. Bugün zaten bizim de basına vermiş olduğumuz bir bilgi var. Biz coğrafi işaret aldığımızdan dolayı rutin olarak takip etmemiz gereken konular var. Gaziantep ve Antep baklavası ismini kullanan firmaları Gaziantep ürünlerini, Gaziantep fıstığını, yağlarını ve diğer ürünlerini kullanıp kullanmadıkları konusunda bilgilendirmemiz lazım. Bizim bu bilgilere sahip olmamız lazım ki normal olarak elimizdeki belgelerimizin sürekliliğini sağlayabilelim. Fakat nasıl bir yanlış anlaşılma olduysa, herkes sanki şu anda Gaziantep baklavası bir tek Gaziantep’te üretilmesi gerekir şeklinde bir ifadeye gidiliyor. Bizim elimizde olan kanuni ve hukuki şeylerden kaynaklanan bir görüştür. Öte yandan, siz bu baklavayı kalitesini bozmadan, Gaziantep Sanayi Odası’nın hazırlamış olduğu standartlar doğrultusunda üretimini yaptığınız zaman İstanbul’da da, İzmir’de de yapabilirsiniz, Türkiye’nin diğer illerinde de Gaziantep baklavasını üretebilirsiniz. Bunda bir sakınca yok. Buradaki problem, standartlara uyarak yapmaktır. Bunun dışında TSE’nin çıkartmış olduğu ayrı bir standart var. Burada Türkiye’deki her ilde o standartlarda baklava üretebilirsiniz ama bunun adı Türk baklavasıdır. Hiçbir şekilde buna Gaziantep baklavası demezsiniz. Türk baklavası ya da kendi isminizle baklava dersiniz, biter.”

Amaçlarının Gaziantep baklavasının standardını korumak olduğunu belirten Konukoğlu, “Biz net olarak şunu söylüyoruz, eğer Gaziantep baklavası üretmek isteyen kurum ve kuruluşların, üreticilerin mutlaka bizim standartlarımızla yani Avrupa Birliği’ne tescil alırken vermiş olduğumuz standartlardaki ürünleri kullanarak yapmaları gerekir. Bizim söylediğimiz bir tek bu konu var. Biz diyoruz ki Gaziantep baklavası üretecekseniz, mutlaka ve mutlaka içerisinde kullandığınız malzemelerin bu ürünler olması, bu şekilde hazırlanması gerekir. Bunun tarifi var, bu şekilde hazırlanması gerekiyor. Aksi takdirde siz baklava üretebilirsiniz. Bunun bir mahsuru yok. Bizim bütün amacımız Gaziantep baklavasının Türkiye genelinde, nerede üretilirse üretilsin, standardını koruyabilmek ve bunun diğer baklavalarla karıştırılmaması. Çünkü ortada iki tane standart var. Bir tanesi Gaziantep’in coğrafi işaret olarak aldığı dönemdeki ve Avrupa Birliği’nden almış olduğu coğrafi işaret standardı var, bir de TSE’nin hazırlamış olduğu baklava standardı var. Şimdi siz TSE’nin hazırlamış olduğu baklava standardı ile bunu bir biriyle eşleştiremezsiniz. Yani bu yalnızca Gaziantep baklavasını korumak için yapılmıştır’ dedi.‘Antep Baklavası’ coğrafi işaret tescili ile TSE’nin belirlediği ‘Türk Baklavası’ standardı çalışmasının farklı olduğunu belirten Konukoğlu, TSE’nin ‘Türk Baklavası’ olarak genellenen ürünün standardını belirlediğini ve imalatçıların hizmetine sunduğunu, burada belirlenen standartların yöreye özgü olmaksızın tüm Türkiye’de uygulanan genel standartlar olduğunu kaydetti. İHA