Gaziantep’te Şıhcan'da önceki akşam bir tekstil atölyesinde çıkan yangında 3 Suriyeli işçi öldü, 4 Suriyeli de yaralandı. 4 katlı Şahinbey İşhanı'nda çıkan yangında Husem Yusuf ve kimliği henüz tespit edilemeyen Suriyeli hayatını kaybederken, dün sabah da Ahmet D. adında bir Suriyeli hayatını kaybetti. Yangının sigara izmaritinden çıktığı ihtimali üzerinde durulurken, tekstil atölyesinin sahipleri Mehmet K. ve Davut A. polis tarafından gözaltına alındı.

TRAFİK YOĞUNDU

Yangın merdiveninin olmadığı işhanında, yangının trafiğin en yoğun olduğu saatlerde meydana gelmesi kaçınılmaz sonu getirdi. Yangının iş hanının 3. katının merdivenlerinde başladığı, bunun da yangının dışarıdan geç farkedilerek, itfaiyeye geç bildirilmesine neden olduğu öğrenildi. Gaziantep İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, yangın ihbarını saat 17.42'de aldıklarını, 6 dakika sonra 17.48'de olay yerinde olduklarını belirtti. Yılmaz, "Trafik yoğun olmasaydı 4 dakikada olay yerinde olurduk" dedi.

YANGIN KISA SÜREDE BÜYÜDÜ
Şıhcan Mahallesi’ndeki 4 katlı bir işhanının en üst katındaki Mehmet K. ve Davut A.'nın sahibi olduğu tekstil atölyesinde akşam saatlerinde yangın çıktı. Yangın merdiveni olmayan ve Suriye uyruklu 7 işçinin çalıştığı atölyede çıkan yangın, kısa sürede büyüdü. Alevlerin atölyeyi, oluşan yoğun dumanın ise tüm binayı sardığı yangın ihbarıyla olay yerine itfaiye, sağlık ve kurtarma ekipleri sevk edildi.
İKİ İŞÇİ 4. KATTAN ATLADI
Bu sırada yoğun dumandan nefes almakta güçlük çeken 23 yaşındaki Husem Yusuf ile 19 yaşındaki Ahmet D. pencereden atladı. Ağır yaralanan 2 işçi ambulansla hastaneye götürülürken, atölyedeki diğer Suriyeli işçiler Kasım Halebi, Delil Mahmut, Ali K. ve Mahmut S. itfaiye aracının merdiveniyle indirilerek ambulanslarla Dr. Ersin Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

3 İŞÇİ ÖLDÜ

İtfaiye ekiplerinin söndürdüğü atölyede yaptığı inceleme sırasında üzerinde kimlik bulunmayan ve Suriyeli olduğu bildirilen bir işçinin cesedine ulaştı. Hastanede tedaviye alınan işçilerden Husem Yusuf gece, Ahmet D. ise dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Ölen işçilerin cesetleri Adli Tıp Kurumu morguna gönderilirken, tedavisi süren 4 işçinin sağlık durumunun ise iyi olduğu bildirildi.

İŞYERLERİ AÇILMADI, POLİS SAATLERCE İNCELEME YAPTI

3 kişinin yaşamını yitirdiği yangının ardından dün sabah iş hanına gelenlerin içeri girmesine izin verilmedi. Kimsenin alınmadığı işyerine gelen Olay Yeri İnceleme ekipleri saatlerce atölyede inceleme yaptı. İşhanı esnafı ve çalışanları, polislerin yaklaşık 3 saat süren incelemesinin ardından içeri girebildi. Polis ekiplerinin uzun süren incelemesinde, yangının çıkış sebebine ilişkin tüm detayların araştırıldığı bildirildi.

İTFAİYE 6 DAKİKADA OLAY YERİNDEYDİ

Gaziantep İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, yangın ihbarını saat 17.42'de aldıklarını, 6 dakika sonra 17.48'de olay yerinde olduklarını söyledi. Yılmaz, "20'ye yakın ihbar gelmiş. Yangına 12 araç, 30 personelle müdahale edildi, 25 ton su kullandık. Ekiplerimiz 6 kişiyi merdivenle alarak hastaneye gönderdi" dedi.

TRAFİĞİN EN YOĞUN OLDUĞU SAAT

Cafer Yılmaz, itfaiyenin ihbar geldikten kısa zaman sonra olay yerine gittiğini, yangının trafiğin en yoğun olduğu saatte meydana geldiğini belirterek, "Normalda itfaiyenin olay yerine varması trafik yoğunluğu olmasa 4 dakikayı geçmezdi. Ancak akşam saati ve trafiğin en yoğun olduğu saatte yangın meydana geliyor. Esnafın çoğu dükkanını kapatmış ve yolda" dedi.

YANGIN MERDİVENLERDE BAŞLAMIŞ

Yaptıkları ilk incelemede yangının muhtemelen 3. katın merdivenlerinde başladığını belirten Yılmaz olayla ilgili şunları söyledi:" Yangının sigara izmaritinden çıktığından şüpheleniyoruz. Yangın ilk belirlemelere göre merdivenlerde başlamış. 3. katın merdivenlerinde bulunan istiflenmiş tekstil atıkları, koliler ve çuvalların yanmasıyla yangın büyüyünce muhtemelen buradaki işçiler aşağı inemedikleri için 4. kata çıkmışlar" dedi.

YANGIN MERDİVENİ YOK

Eski olan iş hanında yangın merdiveni olmaması çok sayıda can kaybına neden oldu. Yangın merdiveni olmadığı için işçilerden biri 4. kattan atlamak zorunda kaldı. Çevre esnafı, o sırada itfaiyenin henüz olay yerine gelmediğini belirterek, "Aşağıdan atlama diye bağırdık. Çarşaf açacaktık. Ancak Suriyeli olduğu için sanırım bizi anlamadı. Korkuyla aşağı atladı ve hayatını kaybetti" dediler.

ÖZKEÇECİ HASTANEYE GİTTİ

Ak Parti il Başkanı Eyüp Özkeçeci olayı duyar duymaz hastaneye gitti. Yaralılarla ilgili bilgi alan Özkeçeci, üzüntüsünü dile getirdi.

SURİYELİLERİN ÇALIŞMA İZNİ ÇIKARTILMALI

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Suriye uyruklu 3 işçinin ölümüne ve 4 Suriye uyruklu işçinin zehirlendiği yangın sonrası tekstil atölyesinde inceleme yaptı. Yangının çıktığı 4 katlı iş hanındaki atölyeleri gezen Eyüp Bartık, Suriyelilerin çalışma iznini gündeme getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Yangınla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten Bartık, şöyle konuştu:"Yangının, elektrik kontağından veya sigara izmaritinden çıktığına yönelik yorumlar var. Emniyet yangınla ilgili soruşturmasını sürdürüyor. Yangın raporu çıkınca hep beraber anlayacağız. Bizim için üzücü bir durum. İşhanı sağlık konusunda çok olumsuz olmamasına rağmen böyle bir yangın önlenememiş. Hayatını kaybedenler için çok üzüldük. İnşallah böyle bir acıyı bir daha görmeyiz. Suriyelilerin çalışma izni konusunda ısrarla her toplantıda, her konuşmada gündeme getiriyoruz. Burada bu kadar Suriyeli varken kayıt dışı ister istemez çalışıyorlar. Bu şehrimiz ve ülkemiz için zararlı. Bundan bir ders çıkartıp Suriyelilerin çalışma iznini çıkarmamız gerekir diye düşünüyorum." Meral KINACILAR/DHA