* Köpük makinası olmaması Gaziantep'in yüz karası. Biz yandık başkası yanmasın. İtfaiyeye köpük ve eğitimli adamlar alınsın.

* 20 yıllık emeğim gitti, alın teri, baba malı değil, dişimle tırnağımla geldim. 600 tane çalışanım var, hepsi arada. Bakkalı, marketini sayarsınız 600 bin insan eder

* Başbakan'ın beni araması lazımdı. Türkiye'nin 4’ncü ihracatçısıydım ben bunu beklerdim Başbakan'dan, ama yıkılmadım ayaktayım.

* Benim arsaya ihtiyacım yok, benim yerim var. Sana arsa verdik diyorlar bonibom şekeri mi veriyorsunuz, vermesinler.

* Önce itfaiye olayını çözsünler. Bir Gaziantep'te yangın helikopteri olmaz mı? Adana'dan geldi, o da köpüğü yola boşalttı.

Gaziantep 4'üncü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Özkaplan Halı fabrikası, depo bölümünde çıkan yangınla birlikte kül oldu. 50 Milyon dolarlık maddi hasarın olduğu fabrikanın sahibi Gazetemize konuştu. Zeynel Abidin Kaplan, tek tesellilerinin yangında kimsenin burnunun kanamaması olduğunu belirtirken, itfaiyenin yetersizliğinden yakındı. Zeynel Abidin Kaplan, "Kameralarda, televizyonlarda canlı yayınlarda herkes gördü. Koskaca Gaziantep seyretti, bir şey yapamadık, çünkü yapacak birşey yok. 10 tane köpük aracı olsaydı bunlar olur muydu? Yangın çıkabilir bir bölüm, iki bölüm yanardı ama bölümümün tamamı kül olmazdı, tamamı bitmezdi. Köpük makinası olmaması Gaziantep'in yüz karası, maalesef hiç yok. Biz yandık başkaları yanmasın" dedi.

10 DAKİKADA FABRİKADAYDIM

Yangın gününü anlatan Abidin Kaplan, pazar günü fabrikada polip iplik bölümünün çalıştığını, yangından 20 dakika önce fabrikada olduğunu, kontrol yaptıktan sonra eve gittiğini söyledi. Fabrikada yangın güvenliği ile ilgili herşeyin mevcut olduğunu belirten Zeynel Abidin Kaplan, "Fabrikada yangın dedektörleri bulunuyor. Herşey elektronik. Tabi eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme derler; kimisi uzun der, kimisi kısa. Yangından 20 dakika önce fabrikadaydım, kontrol ettim ve eve gittim. Abdestimi aldım, o sırada fabrikadan aradılar. Depoda yangın çıktı diye. Önce itfaiyeyi sonra beni aramışlar. 10 dakika sürmedi fabrikaya geldim. İki üç tane itfaiye gelmişti, maalesef müdahale yapamadık, olacak olmalı" dedi.

GAZİANTEP SEYRETTİ

Yangına zamanında ve gerekli müdahalenin yapılıp yapılmadıyla ilgili sorumuza Kaplan şöyle cevap verdi:"Kameralarda, televizyonlarda canlı yayınlarda herkes gördü. Koskaca Gaziantep seyretti, bir şey yapamadık, çünkü yapacak birşey yok. 10 tane köpük aracı olsaydı bunlar olur muydu? Yangın çıkabilir bir bölüm, iki bölüm yanardı ama bölümümün tamamı kül olmazdı, tamamı bitmezdi. Köpük makinası olmaması Gaziantep'in yüz karası, maalesef hiç yok. Gaziantep sanayisiyle Türkiye'nin yüzakıdır. Gaziantep'te köpük makinası yok. Bir tane havaalanında varmış başka da yok. O da havaalanının, havalimanından çıkamamış. Hem bir çiçekle bahar gelir mi? Bu Gaziantep'in eksiği" diye konuştu.

İTFAİYEYE KÖPÜK VE EĞİTİMLİ ADAMLAR ALINSIN

'En önemlisi işi bilen adamlar yok, ona üzülüyorum' diyen Kaplan, "İşin başı eğitimsizlik. Gaziantep'e köpük aracı lazım, köpük helikopteri lazım. Eskiden sıcaklık 30 dereceydi, şimdi 50-60 dereceye çıkıyor. Biz yandık başkası yanmasın. İtfaiyeye köpük ve eğitimli adamlar alınsın. 6. Organize kuruluyor, bunların artık olması lazım. İki üç beş araçla olacak iş değil, 5 organize var her organizeye 5 tane köpük aracı lazım, her organizeye ayrı itfaiye sistemi kurulması lazım, ayrı ekibi olması lazım. Burası Organize Sanayi Bölgesi, bunların olması lazım. Gaziantep'te 100 tane köpük aracı, 5 tane köpüklü helikopter olması lazım. Sen tedbirini alacaksın. Bu yangınlar olduktan sonra şu şu eksiğimiz var diye önlem alınsaydı bugün fabrikamızdaki yangın bu boyutta olmazdı" dedi.

HERKES GERÇEKLERİ KONUŞSUN

Bugüne kadar çıkan yangınlardan ders alınıp gerekli tedbirlerin alınmamasında herkesin suçlu olduğunu söyleyen Kaplan, "Bir musibet bin nasihattan iyidir derler. İnsanın başına herşey gelebilir. Fakat herkesin doğruları konuşması lazım. Soma'da facia oldu, 300 tane adam öldü? Facia niye oldu diye soran olmadı. Gaziantep'te 2-3 yıl önce Eruslu sağlık kompleksi yandı, iki ay önce Elit ambalaj yandı. Bizce yağ yandı aynı durum oldu. Bunlar yandı ama, bunlardan ders çıkartılıp, doğrular söylenmiş olsaydı, köpük araçlar alınmış olsaydı bugün bu yangın bu boyutta olmazdı. Herkes gerçekleri konuşsun. İçim yanıyor kimseyi suçlamak istemiyorum. Bu olayda herkes suçlu" dedi.

BAKANLAR ARADI

'Bakanlar aradı, birşey isteyip istemediğimi sordu' diyen Kaplan, "Bakanlara şunu söyledim. Yapacağınız çok şey var, siz bakan olarak organizeyi gelip denetleyeceksiniz. İtfaiye, yangın araçları, helikopter köpük araçları var mı bakacaksınız. Ben yandım, ciğerim yandı, başkası yanmasın. Herşeyim gitti. 20 yıllık emeğim gitti. Dün bugün değil alın teri, baba malı değil dişimle tırnağımla geldim. Sağ gözün sol göze faydası var mı? 4 günden sonra yanında dostun, arkadaşın kalmaz, yanan ben oldum. 600 tane çalışanım var, hepsi arada. Bakkalı, marketini sayarsınız 600 bin insan eder " dedi.

BAŞBAKAN'IN ARAMASINI BEKLERDİM

Başbakan'ın aramamasına içerleyen Kaplan, "Başbakan'ın beni araması lazımdı. Türkiye'nin 4’ncü ihracatçısıydım ben bunu beklerdim Başbakan'dan ama yıkılmadım, ayaktayım" dedi.

GAZİANTEP'TE NASIL YANGIN HELİKOPTERİ OLMAZ

'Karşımda arıtma tesisi var, iki yıl önce karar alınmış itfaiye bölgesi ayrılmış ancak ne itfaiye var ne de itfaiyeci var' diyen Kaplan, "Benim arsaya ihtiyacım yok, benim yerim var, kimsenin arsasına ihtiyacım yok. Sana arsa verdik, şeker mi veriyorsunuz, bana bonibom şekeri vermesinler, önce itfaiye olayını çözsünler. Bir Gaziantep'te yangın helikopteri olmaz mı? Adana'dan geldi, o da yola boşaltıyor" dedi.

TEK TESELLİM

Tek tesellisinin yangında kimsenin burnunun kanamamış olması olduğunu dile getiren Kaplan, "Allah'tan geldi, herşey Allah'tan geldi. Bizim tesellimiz burada kimsenin burnunun kanamaması, Allaha çok şükür. Çok şükür ayaktayım" dedi. Meral KINACILAR