CHP'li Büyükşehir Meclis üyeleri Mehmet Sucu ve Hasan Türk, Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaret ederek kentin sorunları ve çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundu. İbrahimli 2'de olduğu gibi büyükşehir belediye meclisinden geçen Yamaçtepe'de de İmar Kanunun 18. maddesinin uygulanmasını istediklerini belirten Sucu ve Türk, "aksi takdirde büyük vurgunlara yol açacak kararlar alınabilir. Sahipsiz vatandaş ise elindeki arsayı kaybedebilir” diye konuştular. Sucu, bu konunun hassas olduğuna dikkat çekerek “ Yıllarca oyalandı ve imara alınmadı. Şimdi imara açılacak ama bu kez de, 18. Madde üzerinden değil, Resen planmala yapılacak haberleri alıyoruz. Biz herkese eşit külfet, herkese eşit nimet olsun, toplumda sessiz duran insanlara haksızlık yapılmasın, eşit bir paylaşım olsun istiyoruz. Yamaçtepe'de 18. madde uygulanması için elimizden geleni yapacağız. 18. madde uygulanmazsa yargı yoluna gideceğiz"şeklinde konuştular.

18. MADDE UYGULANMAZSA BÜYÜK SORUNLAR ÇIKAR

Yamaçtepe'nin imara açılmasına destek verdiklerini ancak, burada tek şartlarının 18. maddenin uygulanması olduğunu belirten Sucu ve Türk şöyle konuştu:"Yamaçtepe'nin açılmasına karşı olamayız. Yılardır orada bekleyen vatandaşlar var. İmarı biz söylüyoruz, kenti açın, kenti genişletin diyoruz. Biz plana karşı değiliz, biz uygulamaya karşıyız. Biz 18 uygulaması yapılması şartıyla Yamaçtepe'ye evet dedik. Aksi takdirde muhalefet şerhimiz var. Yamaçtepe İbrahimli 2'nin devamı gibi. Emsal 1.50. Konut, ünite merkezleri olarak plan yaptılar. İlginç olan niçin 18'e karşı oldukları. 18 uygulanmazsa, Şahinbey'de binlik plan uygulamalı çözülecek. Eğer bu 18 uygulanmazsa vay vatandaşın haline. Çünkü o zaman Ağaların arsaları değerlenir, sahip vatandaşların yani azapların arsaları ise yeşil alana çevrilir. Yamaçtepe gerçekten içinden çıkılmaz bir hal alır. Çok büyük sorunlar çıkar."

18 UYGULANMAZSA DAVA AÇARIZ

'Yamaçtepe'de planlamayı uygulamayı kendileri yapmayı düşünüyorlar' iddiasında bulunan Sucu ve Türk, "18 uygulanmazsa ne olacak, senin malın yeşile basacak, öbürününkü okula, konuta, bir başkasınınki ticari alan olacak. Yamaçtepe'nin yüzölçümü 1 milyon 200 bin metrekare. Biz imar planlarında 18 maddesi uygulansın istiyoruz. Herkese eşit külfet, herkese eşit nimet olsun diyoruz. Sessiz insanlara haksızlık yapılmasın. Eşit bir paylaşım olsun istiyoruz. İbrahimli 2'de yüzde 47 konut, yüzde 13 yeşil alan, yüzde 40'ı da belediye sosyal donatılara ayırdı. Aynı uygulamanın Yamaçtepe'de de yapılmasından yanayız. Eğer Yamaçtepe'de 18. madde uygulanmazsa, belediye kendi uygulama yapacak. O zamanda Yamaçtepe'de yüzde 40 konut olacak, belediye yüzde 20 bağış alacak, yüzde 40'da sosyal donatıya ayrılacak. Yamaçtepe'de 18. madde uygulanmazsa CHP olarak dava açacağız. Kamuoyunu, vatandaşı bilgilendireceğiz. Bu kentte yaşanan olumsuzlarla ilgili herkesi kente sahip çıkmaya çağırırız. Bizim yapacağımız budur" dediler.

KENTİN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK

Gaziantep’in dikkat çeken diğer önemli sorununun trafik olduğunu söyleyen CHP Şehitkamil ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mehmet Sucu ile Şahinbey ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan Türk, şunları söyledi:"Sık sık dile getiriyoruz. Biz trafik sorununun lokal ölçekte değil, makro ölçekte çözülmesinden yanayız. Maalef lokal bir anlayışla bu sorunu çözmeye çalışıyorlar. Bu şekilde bir planlama anlayışıyla bu sorun çözülmez. Fatma Hanımın seçim döneminde bilboardlarda bir projesi verdi. Abdulkadir Aksu'yu Metro'ya bağlayan proje. Bu projeyi biz 3 yıl önce dile getirmiştik. Ancak sorunu biz söylediğimizde, biz dile getirdiğimizde çözümü noktasında hiçbirşey yapılmıyor. Ortak akıl diyorlar ama ortak akıl sözde" diye konuştular.

TRAFİK KEŞMEKEŞ

Hafif raylı sisteminin kentin trafiğini kilitleyeceğini 10 yıl önce söylediklerini ifade eden Sucu ve Türk, "Özellikle benim Rıdvan Köksüzer, Hasan Öztürkmen'in basın açıklamalarımız var. Bu kente yazık edersiniz dedik. Şu anda trafik çok keşmekeş. Kısa vadede kavşaklarla, battı çıktılarla çözülecek bir sorun değil. Bu işin uzmanlarıyla makro bir planlama yapılmalı" dediler.

BÜYÜKŞEHİR'DE CHP'NİN GRUP ODASI YOK

'Büyükşehirde bir grup odamız yok' diyen Sucu ve Türk, "Meclis iç tüzüğüne göre biz grubuz ve komisyonlarda temsil ediliyoruz. Ama maalesef bir grup odamız yok. Bu sorunu dile getirdik, vereceğiz diyorlar ama bunu önceden kendilerinin düşünmeleri gerek" dediler.

KÖRÜ KÖRÜNE MUHALEFET YAPMIYORUZ

Muhalefet olarak kendilerine bazı konularda yeterince bilgi verilmemesinden yakınan Sucu ve Türk, "Eline bir kağıt alan ben danışman oldum diyor. Bunlar kim? Getirdiğiniz danışmanlar kimler bilmek istiyoruz? Ne iş yaparlar? Meclis üyesi olarak halk bize görev verdi. Bu kentin sorunlarını çözüm önerilerini meclise taşıyarak kamu yarınana halk yararına olumlu şeylerde kesinlikle körü körüne muhalefet yapmıyoruz. Kesinlikle kişisel rant çıkarlarına dün olduğu gibi bundan sonra da karşı duracağız. Kentin sorunları içinde ne gerekiyorsa trafik, ulaşım, imar, sosyal alanlarda, sporda da bu kentin yararı için çalışıyoruz" dediler.

SESİMİZ KISILMAK İSTENİYOR

Muhalefetin sesinin kısılmak istendiğini öne süren Sucu ve Türk şunları söyledi:"Muhalefetin

sesinin kısılmak istenmesi yanlış. Biz yasal çerçevede bu kentin yararına olmayan, kamu yararına olmayan bu kenti savunmayan konularda muhalefetimizi yapacağız. Biz büyükşehir belediye meclis üyesiyiz. Sorunları dile getirmek mecburiyetindeyiz. Büyükşehirde 53 tane meclis üyesi var. 5 tane CHP, 3 tane MHP, 1 DP olmak üzere 9 muhalefet meclis üyesi var. Biz Ak Parti'ye oy vermeyen yüzde 50'nin temsilcisiyiz. Biz Ak Parti'ye verilmeyen oyların temsilsicisiyiz."

SAM DA İMARA AÇILMALI

Bu kentte imarda bir rant varsa bundan birileri değil halk faydalansın diyen Sucu ve Türk, "Aktoprak mevzi planları yapıldı. Şehitkamil'de Ak Parti'nin bütünü planlandı. Aktoprak'ta plansız yer kalmadı. Dülük, Beylerbeyi imara açıldı. Sam ise imarsız. Böyle bir planlama anlayışı olmaz. Sam 770 bin metrekare bir alan. Sam'ın planından asıl önemlisi Sarısalkım, Öğümsöğüt, Sarıtmezeresi Yeşilce'ydi. Asıl sorun buralardı. Sam tek başına gelseydi hiçbir mesele yoktu. Biz diyoruzki Sam da imara açılmalı, diğer bölgelerde. İmar rantı varsa bundan herkes faydalansın. Birileri faydalanmasın lütfen biz bunu istiyoruz" şeklinde konuştular. Meral KINACILAR