Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin tarafından “Bir Öncü Türk Aydını: Yahya Kemal” adlı konferans verildi.

GAÜN Edebiyat ve Kitap Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Nurullah Çetin, edebiyat tarihlerinde Yahya Kemal Beyatlı’nın özellikle şair yönüyle daha çok tanındığını söyledi. Şair, yazar, edebiyatçıların sadece sanatsal, estetik anlamda, edebiyat bağlamında değerlendirilecek insanlar olmadığını söyleyen Prof. Dr. Çetin, bu sanatçıların önemli bir kısmının toplumda aydın fonksiyonu öne çıkan kişiler olduğunu ve bunlardan birisinin de Yahya Kemal Beyatlı olduğunu söyledi.

ŞİİRİN KURUCULARI

Türk edebiyat tarihinde, Yahya Kemal Beyatlı’nın modern Türk şiirinin kurucularından birisi oludunu söyleyen Prof. Dr. Çetin, hem mükemmel derecede şiir örnekleri ortaya koyması hem de şiirin felsefesini yapması açısından önemli bir aydın olduğu söyledi. Türk edebiyatında şiirin farklı tarifleri olduğu belirten Prof. Dr. Çetin, Yahya Kemal Beyatlı’ya göre ise şiirin, duyuşun deyiş haline gelmesi olarak tanımlandığını söyledi.

MISRA MÜKEMMELİYETİ ÖNEMLİ

Prof. Dr. Çetin, “Yahya Kemal’e göre şiirde her zaman deyiş dildir, dil imgedir ve imge her zaman en güzel şekilde ifade edilmelidir. Mısra mükemmeliyetine önem verir. Sanatın estetik değeri, şiirin vasıflarından birisi de ham bir potansiyel malzeme olarak içimizden doğan duyuşu ifade ederken bir nizama sokmaktır. Deyiş nizama sokulmadıkça estetik değer kazanmaz. Sözler nizama girilmez ise davranışlar dallı budaklı olur. Bir ürün olarak ortaya çıktığında da haz duyacak, hoşlanılacak bir yapı ortaya çıkar” diye konuştu. BÜLTEN