Son istatistikî veriler göre, yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı ABD'de % 9, Japonya ' da 8, Almanya'da 14, iken Türkiye'de bu oran 40 ın üzerindedir. İstihdamda kayıt dışılık, yaklaşık yüzde 40 Kayıt Dışılık ülkemizin en ciddi sorunlarından birisi. 1 puanlık kayıt dışını azaltmamız halinde ülkemizin geliri 820 milyon lira artacak.Ülke olarak topyekûn mücadele etmemiz gereken en önemli sorunlardan biridir. 2002 yılından bu zamana kadar oldukça önemli mesafe kat edildi. Yaklaşık yüzde 49`lardan yüzde 40`e kadar düşmüştür. Bu olumlu gelişmeler büyük çaba ve çalışmaların sonucu iken,son yıllarda ülkemize yoğun bir biçimde göçen yabancı işçiler bu istatistiklerin dengesini olumsuz yönde etkilemiştir. Bilhassa Suriye'deki iç savaştan dolayı ülkemizde çalışan yabancı uyruklu işçilerin sayısında önemli artışlar olduğu bilinmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre kaçak olarak çalıştırılan yabancı uyruklu işçilerin sayısı bir milyonun üstündedir. Ülkemizin çalışma hayatında önemli yeri olan yabancı uyruklu işçilerin sosyal sigorta kanunları karşısındaki durumlarının ülkemizle, ülkeleri arasında sosyal güvenlik sözleşmesinin olup olmadığına, istihdam şekillerine ve sosyal sigorta kanunlarındaki düzenlemelere göre ayrı ayrı değerlendirmek gerekmektedir. Durumlarındaki farklılıklara göre yararlanacakları sosyal sigorta yardımları da farklı olacağı gibi, işverenlerinin yükümlülükleri de farklı olacaktır. Hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun, göçmen olsun, izin alınmış ya da kaçak olsun hizmet akdi ile çalışan herkes Sosyal Sigortalar Kanununda aynen Türk vatandaşı gibi sigortalı sayılmıştır. Bu nitelikteki birini çalıştıracak işveren işe başlatmadan önce sigortalı işe giriş bildirgesini düzenleyip kuruma vermekle yükümlü kılınmıştır. İlimizdeki galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamada iki Suriyeli mültecinin hayatını kaybetmesinden yabancı işçi çalıştırmayla ilgili hassasiyet daha da arttı. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma çerçevesinde Suriyeli mültecilere verilen çalışma izni süresi ikamet izni süreleri kadardır. Bu şekilde durumu uygun bulunan Suriyeli mülteciler, değerlendirme kriterlerine tabi tutulmadan çalışma izni alabilecek. Emniyet makamlarından alınmış en az 6 ay süreli ikamet tezkeresi bulunan Suriye vatandaşlarını istihdam etmek isteyen işverenler, belirlenen usul ve esaslara göre başvuru yapabilecek. Başvurular ilk olarak yabancıların çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve mevzuat kapsamında incelenecek. Uygun bulunan talepler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca değerlendirmeye alınacak. Türkiye'de Gaziantep,Hatay, Şanlıurfa ve Kilis,K.Maraş gibi şehirlerde Mülteciler, sınır illerinde tekstil sektöründe, inşaatlarda sigortasız olarak çalışıyor. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 01.02.2013 tarihinde yayınlanan duyurusuna göre "Ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Türkiye'ye gelmiş ve Emniyet makamlarınca ikamet izni verilmiş bulunan Suriye uyruklu yabancılara ikamet izin sürelerini aşmamak üzere, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın değerlendirme kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilecektir". Yabancıların Türkiye de çalıştırılabilmesi için; • Türkiye'de ikamet eden ve en az altı ay süreli geçerli ikamet izni olan yabancılar veya bunların işverenleri çalışma izni veya süre uzatım başvurularını doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapmalıdırlar. • Yabancıların Çalışma izin başvurularının elektronik ortamda yapılması ve kağıt ortamında imzalanarak Yönetmelik ekinde belirlenen, Başvuru formu,çalışma ve sosyal bakanlığına yazılmış çalışma izni başvurusu,yeminli tercümanlarca Türkçe tercümesi yapılmış noter onaylı pasaport sureti, gibi belgeler gerekmektedir. • İşverenin söz konusu yabancıyı çalıştırmak üzere ikamet tezkeresi süresi içerisinde e-devlet'e giriş yaparak. Başvuru formu ve müracaat için gerekli diğer belgelerin online başvuruyu takiben 6 işgünü içinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına ulaştırılması zorunludur. Suriyelerin Türkiye'de çalışabilmesi için geçici ikametgah belgelerinin olması ve işverenlerin çalışma sosyal güvenlik bakanlığından çalışma izni alınması gerekmektedir. Çalışma izni olmayan yabancıların çalıştırılması halinde işverene ve yabancı işçiye idari para cezası uygulanmaktadır. 
Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için 6795 tl ceza kesilmektedir. Görüldüğü üzere göçmen işçi çalıştırmak çok da kolay değil,işverenlerimizin ileride ağır müeyyidelerle karşılaşmamaları için bir uyarı niteliğindeki bu yazıyı yazmayı uygun bulduk. Sizlere bu konu ile ilgili daha geniş ve detaylı bilgiyi çalıştığınız ruhsatlı , SM,SMMM meslektaşım vereceklerdir. Her şey gönlünüzce olsun.