Ülkelerindeki savaş ortamından kaçarak kaçak yollarla Türkiye'ye sığınan Suriyelileri kayıt altına almak için İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı son gün 17 Kasım'da doluyor. Yabancı tanıtım kartı almak isteyen Suriyeliler'den, Koordinasyon Merkezinden verilen belgenin muhtarlar tarafından doldurulması ve Suriye kimlikleri isteniyor. Gerekli evrakları teslim eden Suriyelilere kimlik kartları teslim ediliyor.

3 GÜNDÜR SIRADAYIM

Yabancı tanıtım kartı alarak kayıt altına girmek isteyen Suriyeliler, Gaziantep'te bulunan Suriyeli Misafirler Koordinasyon Merkezi önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Kimlik çıkarmak için 3 gündür sırada beklediğini belirten Hüseyin Şerif, "Aileme kimlik çıkarmak için buraya küçüğümüzden büyüğümüze bütün ailemle birlikte geldim. 3 gündür sırada bekliyorum, hala işimi halledemedim. Merkezimiz çok yoğun çalışıyor ama bu yoğunluktan dolayı bize sıra gelmedi. Kartlarımızı almak için geldiğimizde Koordinasyon Merkezlerinde bize kayıt belgesi veriliyor. Bu kağıtları muhtara doldurtuyor ve imzalatıyoruz. Daha sonra geldiğimizde imzamızı atıp kimliği alıp gidiyoruz" dedi.

MUHTARLARA ONAYLATIYORUZ

Bir senedir Gaziantep'te yaşadığını belirten İbrahim Ahmet ise, Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini anlatarak şunları söyledi:"Türkiye'ye sığındık. Etiler Mahallesinde oturuyorum. Bu ayın 17'sine kadar kayıt altına girmek için Suriyeli Misafirler Koordinasyon Merkezine geldik. 4 gündür merkezin önünde sıra bekliyoruz. Bizden şuanda belge olarak Suriye kimliklerimizi istiyorlar, ayrıca bize bir belge veriyorlar ve Gaziantep'te yaşadığımıza dair bu belgeyi muhtarlara onaylatıyoruz. Belgeleri teslim ediyoruz, imzamızı atıyoruz ve bir gün sonra yabancı tanıtım kartını alıyoruz" dedi.

İYİ Kİ TÜRKİYE VAR

Savaşta iki taraf içinde savaşan Esat Mehmetali ise, canını ve namusunu kurtardığı için Türkiye'ye olan sevgisini şu sözlerle anlattı "Olaylar başladığı sırada Suriye'de askerdim. Halka karşı yapılan yanlış uygulamaları ve davranışları gördüm, fırsat kolladım, ordudan muhaliflerin safına katılmak için kaçtım. Savaş sırasında çok fazla tanıdığım insanı öldürdüler. Muhaliflerin safına katıldım onlarla da 2 aya yakın Esad'a karşı savaştıktan sonra ailemi de yanıma aldım Halep'e yerleştik, 2 ay da orada kaldık ama ailem artık bomba seslerine ve açlığa dayanamadığı için oradan çıkarak kaçak yollarla Türkiye'ye geldik. İki yıldır da Türkiye'de yaşıyoruz. Şimdi tanıtım kartlarımızı almak için buraya geldik. Hayatta her zaman bir umudumuz var. Teşekkürler Türkiye iyi ki Türkiye var " şeklinde konuştu. Haluk ŞAHİN